Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 77 от 121 ПърваПърва ... 2767757677787987 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 761 до 770 от общо 1210
  1. #761
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Мнения
    3,350
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305 Виж публикацията
    Пак казвам, че нищо не се е променило във вашия форум уважаеми г-н. модератор.
    Поздрави и без лоши чувства.
    Напротив, много неща се промениха в НАШИЯ форум, а след като пишеш тук не е ли и твой?

  2. #762
    Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Мнения
    602
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Записът го качвам за трети път.

    Така е, потвърждавам. Само на мен лично ми ги е качвал един път тук и един път в тубата

  3. #763
    Наблюдател
    Регистриран
    07.03.2016
    Мнения
    1
    Според автора на тази книга- Гранцон "Что мы знаем о меде" в меда се съдържат тези и други ензими:
    -диастаза(амилаза) - разцепва молекулите на нишестето;
    -инвертаза - вече ни е до болка позната;
    -каталаза - разцепва молекулата на водородния прекис на вода и кислород;
    -трансфераза - преобразува глюкозата във фруктоза и обратно(това пък защо)
    Ако е така не би трябвало да има проблеми с остатъците от нишесте в сиропа.

  4. #764
    Наблюдател
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    35
    Пчеларски район
    Троян
    Колеги инвертираният сироп става ли за пролетно подхранване,имам няколко литра от есента и се чудя.Стар колега ми каза че пролетта сиропа трябва да е неинвертиран за стимулиране на майката.

  5. #765
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако е останал някакъв неусвоен инвертиран сироп от есента, пролетно време им го давам на пчелите, но го разреждам, докато стане в съотношение 1:1 (50%-ен сироп). Също така е много важно ако пролетта е останал неизяден мед от предишната година, той да бъде разпечатан и изяден по време на пролетното развитие. Това за да не се намерят остатъци от инвертаза в стоковия мед. Разпечатването се започва още докато времето е студено. Питите не се вадят, а само с една шпатула се бърка в междурамията и внимателно се разпечатват горните няколко сантиметра.

  6. #766
    Наблюдател
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    35
    Пчеларски район
    Троян
    Благодаря!
    1:1 сироп вода така ли?

  7. #767
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Мнения
    1,566
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от сложна личност Виж публикацията
    Благодаря!
    1:1 сироп вода така ли?
    НЕ!!!
    По-скоро 2,5:1 - инвертиран сироп(ако е 70%, т.е.т. ~30% водно съдържание):вода. Така при полученият сироп съотношението ще е приблизително 1:1. Също важно е да се работи в еднакви мерни единици - килограми, защото ако е в литри 2,5литра инвертиран сироп са около 3,3кг.

  8. #768
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Следния пост ми направи впечатление още първия път, когато прочетох темата:

    Цитат Първоначално публикувано от Sofiqnec Виж публикацията
    ... единствения метод при които се избягва употребата на киселини и за които даже 1 ред не съм прочел от пчелари е изместането на равновесието
    Захароза <----> Фруктоза + Глюкоза е чрез добавяне на глюкоза или фруктоза ,а как се случва тази магия към 10 килограма захар се добавя 1 килограм фруктоза или глюкоза което ви е под рака и с 2 те става но с фруктоза е по добре по течен става сиропа след това приготвяте сиропа както ви е кеф дали 1:1 или 1:1,5няма значение ако сиропа е 2:1 или това е 66% масов разтвор на захар вие се доближавате почти до 72 та % на меда и на пчелите им е най удобно да се запасят без да го преработват почти . кристализация не се проявява и при много ниски температури !
    Тази линия на размисъл с изместване на равновесието никой не я коментира.
    Склонен съм да му вярвам, защото съфорумецът химик още отначало е казал даже концентрацията, при която сиропа не кристализира, оттам нататък две години върви търсенето на отговора на "защо ми кристализира сиропа". Моя реактор 300 л, който подготвям, е неръждаем, с водна /парна/риза и е свързан с котел Виадрус 20 kW, оборудван с въглищна горелка с процесор с размита логика. Освен с въглища, работи добре с дървесен чипс до 40 мм, пелети от дърво и слънчогледова люспа, костилки и др. подобни. Горелката идеално поддържа необходимата температура с отклонение не повече от един градус, изпробвано тази зима с най-различни тестове на отоплителната инсталация. Поради малкия обем вода на ризата предполагам, че ще я ползвам само за бързо загряване на обема и после ще поддържам на ток. Инертността при затихване и разпалване на горелката при такова малко количество вече загрята вода няма да позволи поддържане на температурата в тесни граници, ама знае ли човек, докато не пробва. Така или иначе, това лято ще пробвам с изместване на равновесието, пък ще видим. Ако на пазара има сироп с нееднакво съдържание на глюкоза и фруктоза, много вероятно е да са използвали този начин.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  9. #769
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    ........Тази линия на размисъл с изместване на равновесието никой не я коментира.......
    Напротив - някъде в темата има публикуван един документ на наглийски с 60-70 листа от изследвания и параметри на захарта и на глюкозо-фруктозните сиропи, както и на кристализацията - кога става, при какви температури и при какви съотношения на глюкоза-фруктоза-вода. Просто никой от форума не си направи трудда да го прочете този документ и да синтезира важната информация на Български език.

    Потърси в Google с думичките glucose fructose syrup crystallization и ще намериш още една камара други документи и изследвания по въпроса. Проблемът е, че няма кой да ги изчете всичките и после в 1-2 постинга да напише най-важните неща.

  10. #770
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Аз не съм добре с английския и не мога да свърша тази работа, иначе бих го направил с удоволствие. Ако можеше "Софиянец" да разкаже повече как така добавянето на фруктоза /изходен продукт на реакцията/ измества равновесието в посока хидролиза на захарозата в противоречие с принципа на Льо Шателие Браун, ще е най-добре. Написал е, че е добър химик. Забравил съм вече наученото за ензимната катализа, може там да е различно. Не знам дали още чете форума.
    Този пост е редактиран от agro; 02.05.2016 в 13:53. Причина: правопис
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

 

 
Страница 77 от 121 ПърваПърва ... 2767757677787987 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •