Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 64 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 632
    Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    Цитат Първоначално публикувано от boris Виж публикацията
    Мой приятел пчелар всяка пролет слага в сиропа отвара от люта чушка , лук (лук е използвал и Гърдев ) и някои билки и до колкото знам добре се отразяват на пролетното развитие . Не знам колко чушки им е сложил въпросния пчелар , че да си умори семействата, ама и аз като превишава дозата бълвам огън и жупел.
    Аз, също миналата пролет давах люти чушки по рецептата на Д-р Върбанов, но на четвъртия ден слагах натриев бензоат на прах, лук слагам винаги в питките, и до сега не сме имали проблем, най-вероятно, не е спазено времето за накисване , а то не трябва да е повече от 20 минути, защото разтвора става отровен. Смятам да го приложа и тази пролет, за ефект, не мога да кажа, защото не разчитам само на това. На 07.02.2016, третирахме с BeeVital, като очаквах, че ще изпаднат доста акари, понеже последното третиране, пак със същият препарат, беше през октомври, когато гледаха още пило, но вчера установих,че са изпаднали много малко, в някои семейства по 2, в някои по 20, само в едно имаше около 70, а в едно изобщо. Дъната навсякъде са мрежести, и цяла зима следя естественото отпадане на акари, колкото и да е неточен метод, според мен все пак дава някаква представа.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Много ми е интересна тая история с третирането за акара! Покрай термичния метод, който ме заинтересува преди две години изчетох купища най различни мнения и рецепти. То не са химии всякакви, то не са билки, чушки, аромотерапия и каквото още се сетите. Очаквам скоро някой да пише, че е третирал с "царска вода".
    И никой не докладва съизмерими и съпоставими резултати, с които да се направи сравнителен анализ на методите. А метода не е сложен и всеки може да го приложи. Матеев достатъчно точно го описа. Правиш теста и броиш останалите, а не падналите акари. После третираш и след месец пак броиш. Само така ще може да се извадят някакви смислени изводи, кой метод дава резултат и кой е чиста проба "пчеларска легенда". Останалото е стрелба по комари в тъмна стая!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    Мой приятел пчелар всяка пролет слага в сиропа отвара от люта чушка , лук (лук е използвал и Гърдев ) и някои билки и до колкото знам добре се отразяват на пролетното развитие . Не знам колко чушки им е сложил въпросния пчелар , че да си умори семействата, ама и аз като превишава дозата бълвам огън и жупел.
    Аз също, миналата година давах сироп с люти чушки по рецептата на Д-р Върбанов, на четвъртия ден натриев бензоат на прах, кромид лук слагам винаги в питките, и досега не сме имали проблем, за ефект относно акара, не мога да потвърдя, защото не разчитаме само на това. В статията пише, че престоят на чушките повече от 20 минути, прави разтвора отровен, може би от там е дошъл проблема. На 07.02.2016 третирахме с BeeVital, като очакванията ми бяха, че ще изпаднат доста акари, тъй като последното третиране със същият препарат, беше през октомври, когато гледаха още пило. Вчера установих, че в едно семейство нямаше нито един изпаднал, в три имаше по 20, в три по 2 и само в едно имаше около 70. Макар, че се смята за неточен метод, аз цяла зима следя естесвеното опадане на акари, дъната навсякъде са мрежа. Семейството в което, нямаше никакви изпаднали акари, а и зимата почти не се виждаха, месец август имаше прекъсване на пилото.
    Този пост е редактиран от Silvia; 15.02.2016 в 11:59. Причина: сега си видях предният пост, а смятах, че не съм го публикувала. Тозиако, прецените го изтрийте, благодаря.

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Колега, мислиш ли че имам време да броя акарите по пчелите? За мен по-важно е че последните две години имам нулева смъртност (зимата не е свършила тъй, че не съм сигурен за тази година )

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Колега, мислиш ли че имам време да броя акарите по пчелите? За мен по-важно е че последните две години имам нулева смъртност (зимата не е свършила тъй, че не съм сигурен за тази година )
    Интересен начин на мислене. А ако всички кажат, че нямат време да споделят сравнителни данни за ползвания от тях метод, как ще стигнете до верни изводи, кои методи дават резултати и кои не? Нали все пак форумите са именно за това - всеки да сподели своя опит и после всеки да черпи от колективния?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Колега tsc 1 , това че нямам смъртност значи , че акара е в норми (под критичния праг) , а в предни постове съм споделил как тренирам .

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    • 500 г зрял бял фасул
    • наденица - около 300 г
    • 1 морков
    • 1 червена чушка
    • 1 средно голяма глава зрял лук
    • 1 с.л. доматено пюре
    • 1 с.л. червен пипер
    • 1 с.л. брашно
    • 2 скилидки чесън
    • 5-6 стръка пресен или щедра щипка сух джоджен
    • 4 с.л. зехтин
    • сол и черен пипер
    • щипка чубрица
    • 1 ч.л. сода
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Дамяне, пак спамиш .Не знам кой ще трие .

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    • 500 г зрял бял фасул
    • наденица - около 300 г
    • 1 морков
    • 1 червена чушка
    • 1 средно голяма глава зрял лук
    • 1 с.л. доматено пюре
    • 1 с.л. червен пипер
    • 1 с.л. брашно
    • 2 скилидки чесън
    • 5-6 стръка пресен или щедра щипка сух джоджен
    • 4 с.л. зехтин
    • сол и черен пипер
    • щипка чубрица
    • 1 ч.л. сода
    Това е рецептата ,ама да ти го направя аз в един добруджански съд чувен ! На открит огън .
    Няма да стане за пчели ,но става за пчелари !

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    И аз душа нося.
    Говорите за рязни манджи и ми се дояжда :D
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Страница 7 от 64 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •