Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 23 ПърваПърва ... 1220212223 ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 225
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Моето най-скромно и непретенциозно мнение на 2 годишен пчелар е, че кошерите през зимата трябва да бъдат на слънце - и колкото повече ги пече слънцето, толкова по-малко болести ще ги нападат, с изключение на акара - там трябва да се прилагат жестоки превенции целогодишно - особено късната есен!!...т.е. кошерите зимъска трябва да са на сухо, проветриво, слънчево място...т.е. да няма влага в кошера!
    Иновативно решение за борба с акарите Вароа -линк http://pcheli.bg/inovativno-reshenie...akarite-varoa/ Хората търсят спонсори.
    На един приятел пчелар споделям мъдро зимата пчелите да са на слънце лятото на сянка защото на слънце лятото е предпоставка за АГ а той ми отговаря сложи им по един плажен чадър на кошер и кога трбва го отваряш кога трябва го затваряш.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Ах баня, ах кеф, ами теляк, от де?

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Тоя хубостник с чадърите преди 2 години го бях викнал да ми помогне да маркираме малко майки на който не им знаех възрастта бяха купени отводки и му викам кажи кои са старите да знам а той:
    -Е как да ги разберем (човека гледа 30 кошера над 15ина години)
    -Ами космите на гърдите са им пооплешивели отговарям.
    -Ами свали им сутиените да мога да ги поогледам.

Наблюдател
    Регистриран
    17.12.2015
    Пчеларски район
    Пловдив
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Ах баня, ах кеф, ами теляк, от де?
    Избери си.
    Поздрав към всички които харесват здравословната баня

https://www.youtube.com/watch?v=LiAqOQie8qU
    Всяко сложно нещо,се състои от множество прости неща.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Иновативно решение за борба с акарите Вароа -линк http://pcheli.bg/inovativno-reshenie...akarite-varoa/ Хората търсят спонсори.
    .................
    При реализацията на тази идея немците са приложили любимия си принцип: "Защо да е просто, като може да е и сложно?" и естествено са се получили тези цени.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Че не са умрели от глад, не са, няма пчели набити в килийките. Всичко е от това че е пропуснал есенното третиране, особено при последната дълга и топла есен. Проблем е и зазимяването със слънчогледов мед. Акара и вирусите вървят ръка за ръка, които пречат на пчелите да зимуват нормално и спокойно. Пчелите са постоянно възбудени от безпокойството и тормоза на акарите, вдигат температурата в гнездото, гнездото не е компактно и при тежък зимен и по-дълъг период, отпадат малко по малко и затова са толкова много по дъното, а горе вече остават по малко пчели, които не могат да поддържат живота на кълбото и загиват.
    А като се замисля че има и пчелари, които изобщо не третират, а си мислят че всичко ще се регулира от естествения подбор, направо ми се плаче и вдигам и двете си ръце в знак на съгласие, всички пчелни семейства да бъдат регистрирани и проверявани.
    Регистриран не значи проверяване в 95 процента от случаите ветиринаря гледа да дръпне някакви пари от държавата и всичко е само на книга то затова сме но този хал,слънчогледовия мед не е чак толкова голям проблем на цяла добруджа пчелите зимуват на тъкъв,акара и вирусите там е проблема.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Регистриран не значи проверяване в 95 процента от случаите ветиринаря гледа да дръпне някакви пари от държавата и всичко е само на книга то затова сме но този хал,слънчогледовия мед не е чак толкова голям проблем на цяла добруджа пчелите зимуват на тъкъв,акара и вирусите там е проблема.
    Добре е че е само на книга. По принцип ветеринара трябва да е хирург, гинеколог, стамотолог и т.н. на различни видове животни.
    А за насекоми 99% от тях се доверяват на пчеларя че е по компетентен. Заради това преди имаше проверителим по времето на Дядо Тошо но сега при една евроориентирана страна с отворена пазарна икономика не знам да ли има тази опция (проверителите обикновено нямаха ветеринарно образование )

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    По принцип ветеринара трябва да е хирург, гинеколог, стамотолог и т.н. на различни видове животни.
    А за насекоми 99% от тях се доверяват на пчеларя че е по компетентен.
    Ха ха .Сетих се : за една от последните збирки /пчеларски/, на която бях преди години.Влизам с малко закъснение, оглеждам се- непознати млади хора.Млад човек държи една книжка и срича нещо от нея.След малко включвам, че е доктор и изнася лекция за болестите по пчелите. Тези млади хора тогава -сега са стари кучета. В момента тук пак вървят лекции, чувам дават и тапии. П.П. организатора пак е същия.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 13.02.2016 в 22:10. Причина: Грешен цитат

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    По принцип ветеринара трябва да е хирург, гинеколог, стамотолог и т.н. на различни видове животни.
    А за насекоми 99% от тях се доверяват на пчеларя че е по компетентен.
    Ха ха .Сетих се : за една от последните збирки /пчеларски/, на която бях преди години.Влизам с малко закъснение, оглеждам се- непознати млади хора.Млад човек държи една книжка и срича нещо от нея.След малко включвам, че е доктор и изнася лекция за болестите по пчелите. Тези млади хора тогава -сега са стари кучета. В момента тук пак вървят лекции, чувам дават и тапии. П.П. организатора пак е същия.
    Да така е един от тези който дават тапии (курса в Криводол струваше 100лв) има магазин отидох да купя една книга за Фарар (разбрах от книгата че дядо му е българин) която я има при него и попих за варостоп Човека започна да ми обяснява че обричам пчелите си на гибел и ми препоръча екостоп ако не бъркам Ама аз нали съм с 50 % шопски гени отговорих ами аз не разбирам, не знам но вече 15ина години са си живи и не купих екостопа.
    А тука от форума прочетох от Дони че при роене затвараш входа и пускаш пчелите през магазина през ханеманова решетка и казах на един пчелар който ходеше при двама лектори за тапия да ги попита какво мислят.
    Единия доцент казал интересен въпрос трябва да се експериментира а другия отказал коментар и изхъмкал глупости. Но аз повече вярвам на Дони а не на тези лектори макар че и книги пишат.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 13.02.2016 в 22:12. Причина: Грешен цитат

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Да така е един от тези който дават тапии (курса в Криводол струваше 100лв) има магазин отидох да купя една книга за Фарар (разбрах от книгата че дядо му е българин) която я има при него и попих за варостоп Човека започна да ми обяснява че обричам пчелите си на гибел и ми препоръча екостоп ако не бъркам Ама аз нали съм с 50 % шопски гени отговорих ами аз не разбирам, не знам но вече 15ина години са си живи и не купих екостопа.
    А тука от форума прочетох от Дони че при роене затвараш входа и пускаш пчелите през магазина през ханеманова решетка и казах на един пчелар който ходеше при двама лектори за тапия да ги попита какво мислят.
    Единия доцент казал интересен въпрос трябва да се експериментира а другия отказал коментар и изхъмкал глупости. Но аз повече вярвам на Дони а не на тези лектори макар че и книги пишат.
    Ей, това доцентите и професорите много прости. Да се неначудиш защо е така.

Страница 22 от 23 ПърваПърва ... 1220212223 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •