Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 225

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Че не са умрели от глад, не са, няма пчели набити в килийките. Всичко е от това че е пропуснал есенното третиране, особено при последната дълга и топла есен. Проблем е и зазимяването със слънчогледов мед. Акара и вирусите вървят ръка за ръка, които пречат на пчелите да зимуват нормално и спокойно. Пчелите са постоянно възбудени от безпокойството и тормоза на акарите, вдигат температурата в гнездото, гнездото не е компактно и при тежък зимен и по-дълъг период, отпадат малко по малко и затова са толкова много по дъното, а горе вече остават по малко пчели, които не могат да поддържат живота на кълбото и загиват.
    А като се замисля че има и пчелари, които изобщо не третират, а си мислят че всичко ще се регулира от естествения подбор, направо ми се плаче и вдигам и двете си ръце в знак на съгласие, всички пчелни семейства да бъдат регистрирани и проверявани.
    Регистриран не значи проверяване в 95 процента от случаите ветиринаря гледа да дръпне някакви пари от държавата и всичко е само на книга то затова сме но този хал,слънчогледовия мед не е чак толкова голям проблем на цяла добруджа пчелите зимуват на тъкъв,акара и вирусите там е проблема.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Регистриран не значи проверяване в 95 процента от случаите ветиринаря гледа да дръпне някакви пари от държавата и всичко е само на книга то затова сме но този хал,слънчогледовия мед не е чак толкова голям проблем на цяла добруджа пчелите зимуват на тъкъв,акара и вирусите там е проблема.
    Добре е че е само на книга. По принцип ветеринара трябва да е хирург, гинеколог, стамотолог и т.н. на различни видове животни.
    А за насекоми 99% от тях се доверяват на пчеларя че е по компетентен. Заради това преди имаше проверителим по времето на Дядо Тошо но сега при една евроориентирана страна с отворена пазарна икономика не знам да ли има тази опция (проверителите обикновено нямаха ветеринарно образование )

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    По принцип ветеринара трябва да е хирург, гинеколог, стамотолог и т.н. на различни видове животни.
    А за насекоми 99% от тях се доверяват на пчеларя че е по компетентен.
    Ха ха .Сетих се : за една от последните збирки /пчеларски/, на която бях преди години.Влизам с малко закъснение, оглеждам се- непознати млади хора.Млад човек държи една книжка и срича нещо от нея.След малко включвам, че е доктор и изнася лекция за болестите по пчелите. Тези млади хора тогава -сега са стари кучета. В момента тук пак вървят лекции, чувам дават и тапии. П.П. организатора пак е същия.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 13.02.2016 в 22:10. Причина: Грешен цитат

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    По принцип ветеринара трябва да е хирург, гинеколог, стамотолог и т.н. на различни видове животни.
    А за насекоми 99% от тях се доверяват на пчеларя че е по компетентен.
    Ха ха .Сетих се : за една от последните збирки /пчеларски/, на която бях преди години.Влизам с малко закъснение, оглеждам се- непознати млади хора.Млад човек държи една книжка и срича нещо от нея.След малко включвам, че е доктор и изнася лекция за болестите по пчелите. Тези млади хора тогава -сега са стари кучета. В момента тук пак вървят лекции, чувам дават и тапии. П.П. организатора пак е същия.
    Да така е един от тези който дават тапии (курса в Криводол струваше 100лв) има магазин отидох да купя една книга за Фарар (разбрах от книгата че дядо му е българин) която я има при него и попих за варостоп Човека започна да ми обяснява че обричам пчелите си на гибел и ми препоръча екостоп ако не бъркам Ама аз нали съм с 50 % шопски гени отговорих ами аз не разбирам, не знам но вече 15ина години са си живи и не купих екостопа.
    А тука от форума прочетох от Дони че при роене затвараш входа и пускаш пчелите през магазина през ханеманова решетка и казах на един пчелар който ходеше при двама лектори за тапия да ги попита какво мислят.
    Единия доцент казал интересен въпрос трябва да се експериментира а другия отказал коментар и изхъмкал глупости. Но аз повече вярвам на Дони а не на тези лектори макар че и книги пишат.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 13.02.2016 в 22:12. Причина: Грешен цитат

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Да така е един от тези който дават тапии (курса в Криводол струваше 100лв) има магазин отидох да купя една книга за Фарар (разбрах от книгата че дядо му е българин) която я има при него и попих за варостоп Човека започна да ми обяснява че обричам пчелите си на гибел и ми препоръча екостоп ако не бъркам Ама аз нали съм с 50 % шопски гени отговорих ами аз не разбирам, не знам но вече 15ина години са си живи и не купих екостопа.
    А тука от форума прочетох от Дони че при роене затвараш входа и пускаш пчелите през магазина през ханеманова решетка и казах на един пчелар който ходеше при двама лектори за тапия да ги попита какво мислят.
    Единия доцент казал интересен въпрос трябва да се експериментира а другия отказал коментар и изхъмкал глупости. Но аз повече вярвам на Дони а не на тези лектори макар че и книги пишат.
    Ей, това доцентите и професорите много прости. Да се неначудиш защо е така.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Е може би им е стар офис пакета и не могат да отварят някой файлове.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат от вестник фермер
    Този проверителски аппарат не беше създаден случайно. Още на времето е станало ясно, че само ветеринарните служители не могат да се справят със заболяванията по много обективни и субективни причини. Затова голата истина е, че провеждането на прегледи без участието на пчеларите-проверители е формално и неефективно.
    2010г.
    Допустими кандидати за проверители са тези, които са заявили минимум 400 и максимум 600 пчелни семейства. На заявилите по-малко от 400, както и на тези над 600 няма да се заплаща.
    2013г.
    КУРСОВЕ /краткосрочни – от един месец до един семестър:Пчелар – проверител – 350 лв.;

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ей, това доцентите и професорите много прости. Да се неначудиш защо е така.
    Така и така тази тема стана така разнородна

- Вуте, ти какъв би искал да станеш - професор или педераст?
    - Пa я сaкaм дa стaнем педерaст!
    - A зaщо?
    - Оти у гъзо по-лесно че ми улезе, отколко у глaвaтa…

Вуте и Пена си говорят:
    - Абе Пено, туй делтапланера е много хищна птица...
    - Що бе?
    - Пет пъти го пушках доде пусна човека...

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Така и така тази тема стана така разнородна

- Вуте, ти какъв би искал да станеш - професор или педераст?
    - Пa я сaкaм дa стaнем педерaст!
    - A зaщо?
    - Оти у гъзо по-лесно че ми улезе, отколко у глaвaтa…
    Затова професорите и доцентите са толкова малко в сравнение с .....

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •