Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 49 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 484
    Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Като е "горчива" или "кисела" как да я ядът.Пробвай да им направиш питка от мед и пудра захар и постви едновременно с купешката храна.сигурен съм,че ще инвестираш в тестобъркачка.....
    Кисели ще ядат след 2 седмици, като забъркам следващите питки. Ще им дам такива с лимонтозу, а като гледам времето се чудя дали да не минат направо на инверт с лимонтозу. Иначе питките не ги купувам. Правя си ги от инверт и пудра захар. Бих им дал и с мед, но него аз си го ям, пък и за да вървят нещата трябват парички - пчеларството не ми е основен доход, но е на самоиздръжка. С храненето съм затворил кръга от машини: пудра захар, инверт и месене. Остана да си направя такава и за разстилане на захарното тесто, но към момента съм се заел с други две неща, та времето ми е много кът.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Инвертазата в меда в питките помага за по лесното усвояване(инвертиране) на захарта от пчелите.А дали вече инвертиралия захарен сироп помага да се инвертира захарта в питката.......Това имах в предвид,като казах "горчива","кисела"

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колега Zayo,гледам,че си сложил от тънките торбички.Миналата година и аз ги пробвах,но колега ме светна,че е по-добре да са от дебелите,за да остава пространство(свод) и пчелите да минават лесно между слоевете за да достигнат до храната.Оказа се прав.В момента съм с пликове,но още не съм ги пълнил с нищо.

Колега Йосифов,при условие,че инвертазата в меда губи свойства със стечение на времето,дали наистина се получава инвертиране на питките?Иначе аз си правя инвертиран с мед и после с него си правя питките.Слагам към 15% мед от драка(не кристализира) и се получава перфектно.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Немога да бъда категоричен,но ми се струва,че питка със мед и захар е по предпочитана по пчелите от питка със захар и захар...Таз година питките ги направих със акациев мед.....дано не съм сбъркал.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    "Имал си бол пари,дал си" както казва бай Ганьо.Иначе за меда си е така(хубу мирише),но според мен,по това време активността на инвертазата е минимална и по-скоро пчелите ще излапат всичко,преди да е започнал какъвто и да е процес в питката.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    по това време активността на инвертазата е минимална
    По памет около 70% инвертна захар.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Дават го цялата седмица хубаво времето, може леко да се надраска меда по някоя пита в плодника..... Питки съм ползвал доста.... купени никога повече няма да сложа в мой кошер. Слагах 1 и за 20 дни бяха взели около 1/3. Другото замина в печката. За мен истината е в питки от мед и прашец. В най-краен случай мед и пудра захар.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    и по-скоро пчелите ще излапат всичко,преди да е започнал какъвто и да е процес в питката.
    Малко зор ще им дойде да излапат набързо цялата питка-по 3кг.Като им сложа питките в началото на януари след това се виждаме чак за пролетния преглед-в средата на март.Което семейство си е изяло храната се развива спокойно до акацията.Което сем не е изяло цялата питка ще му трябва малко помощ.А слабите сем изяждат питката на половина.Именно от слабите прехвърлям пило към средните.Най ме радват тези семейства,които са си изхвърлили и марлята.Дефакто-питката показва колко е силно семейството.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Колега Zayo,гледам,че си сложил от тънките торбички.Миналата година и аз ги пробвах,но колега ме светна,че е по-добре да са от дебелите,за да остава пространство(свод) и пчелите да минават лесно между слоевете за да достигнат до храната.Оказа се прав.В момента съм с пликове,но още не съм ги пълнил с нищо.

Колега Йосифов,при условие,че инвертазата в меда губи свойства със стечение на времето,дали наистина се получава инвертиране на питките?Иначе аз си правя инвертиран с мед и после с него си правя питките.Слагам към 15% мед от драка(не кристализира) и се получава перфектно.
    Да, наистина е така. Не препоръчвам на никого от тези тънките пликчета поради много причини. От миналата година ми останаха около 40-50 бр. и ги използвах, за да не ги изхвърлям. Още миналата година се свързах директно с производител от нашия край и си купих от него 1000 бр. от по-дебелите пликове за около 12-13 лв по спомен и сега част от питките са в такива.
    За питките предпочитам лично да си ги правя, поне знам какво и по колко слагам в тях. Хубаво е човек да има възможност за избор.
    Keep Walking...

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Малко зор ще им дойде да излапат набързо цялата питка-по 3кг.Като им сложа питките в началото на януари след това се виждаме чак за пролетния преглед-в средата на март.Което семейство си е изяло храната се развива спокойно до акацията.Което сем не е изяло цялата питка ще му трябва малко помощ.А слабите сем изяждат питката на половина.Именно от слабите прехвърлям пило към средните.Най ме радват тези семейства,които са си изхвърлили и марлята.Дефакто-питката показва колко е силно семейството.
    Така е най-добре. В случай, че можеш да сложиш еднократно питка от 2 или 3 кг. и да не ги закачаш до пролетта. Вероятно ползваш хранителна надставка от няколко см. или таблите са ти направени така, че може да ги обръщаш надолу? За следващата година съм се замислил вместо да бракувам някои корпуси да ги нарежа и да си направя от тях хранителни надставки от 2-2,5см., за да мога да слагам еднократно по-големи питки.
    Неизядените питки или части от тях си ги събирам и си правя сироп от тях.
    По-дебелия найлон при пликовете на питките задържа и топлината над семейството, тогава когато те са върху него. Прави ми впечатление, че дори с ръка може да се усети разликата между температурата от горе на питката и при обръщането й от долната страна.
    Keep Walking...

Страница 9 от 49 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 367 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 367 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •