Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 47 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 463
    Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    А какво ще кажете за критичния минимум в кошера, когато запасите са около5-6 килограма и пчелите изпадат в икономичен режим, това не важи ли за зимните месеци
    На мен, като новобранец, би ми било интересно, да разясниш, защо големите запаси водят до гибел? Все още, поради липса на опит се повлиявам доста от изказванията на хората с голям такъв, затова предпочитам малко по-подробни обяснения, когато има такива изказвания.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Silvia Виж публикацията
    А какво ще кажете за критичния минимум в кошера, когато запасите са около5-6 килограма и пчелите изпадат в икономичен режим, това не важи ли за зимните месеци
    На мен, като новобранец, би ми било интересно, да разясниш, защо големите запаси водят до гибел? Все още, поради липса на опит се повлиявам доста от изказванията на хората с голям такъв, затова предпочитам малко по-подробни обяснения, когато има такива изказвания.
    А сега де......обади му се на лични..... хи хиииии

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    В зависимост от семейството. По - слабите консумират повече от по - силните, но приблизителното количество е 800 гр. Това значи, че 5 килограма са много за зимните месеци, когато няма пило. Като чуя 20-30 кг. запаси и се шашкам. Понякога именно тези запаси докарват семействата до летален край.
    най-обичам около 15 кила......ама да е от жанки.....

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Ха, ха... икономичен режи. На мен само GSM ми изпада в икономичен режим.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Големите запаси са излишни. Всичко се свежда до логиката на движение на кълбото по време на зимния сезон. По принцип кълбото се движи в посока нагоре, така че един дебел венец от мед може да е много полезен. Страничните запаси от мед по крайните пити са безполезни, освен ако кълбото не се разпусне при топло време и после да се свие на друго място. Това обаче рядко се случва, защото винаги има малко пило, което принуждава кълбото отново да се свие около него при застудяване.

Важна е структурата на разпределение на зимните запаси. Ако са прекалено много, то това означава, че те се намират във втори, по-горен корпус. Преминаването на кълбото между корпусите обаче е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ при ниски температури. Има така наречената ЗОНА НА СМЪРТА - това са 4-те сантиметра между долната и горната пита (2 сантиметра от долната рамка, 1 сантиметър въздух и още 1 сантиметър летвичка на горната пита). Преодоляването на зоната на смърта при отрицателни температури е едва ли не МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Виж ако има затопляне, разпускане на кълбото и после застудяване - тогава се получава и кълбото се събира на ново по-високо място. В много от случаите обаче зоната на смърта не се преодолява и пчелите умират от глад, въпреки че встрани по крайните пити и отгоре в горния корпус има голямо количество мед.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    По книгите пише-пълна рамка с мед=буца лед.Но и друго пише,подгретия мед смекчава(помага) при рязко понижаване на температурата.Медът в кошера има и "психологическа" стойност за пчелите и пчеларите...А др.Осташов казва,че крайните рамки с мед и венците по средните предпазват пчелите от външни лъчения......

Потребител
    Регистриран
    17.01.2013
    В зависимост от семейството. По - слабите консумират повече от по - силните, но приблизителното количество е 800 гр. Това значи, че 5 килограма са много за зимните месеци, когато няма пило. Като чуя 20-30 кг. запаси и се шашкам. Понякога именно тези запаси докарват семействата до летален край.
    Въпрос към администратора:
    - Защо не ми е активна ръчичката?
    За поста на solaris60, ръчичката сочи с палеца надолу.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Големите запаси са излишни. Всичко се свежда до логиката на движение на кълбото по време на зимния сезон. По принцип кълбото се движи в посока нагоре, така че един дебел венец от мед може да е много полезен. Страничните запаси от мед по крайните пити са безполезни, освен ако кълбото не се разпусне при топло време и после да се свие на друго място. Това обаче рядко се случва, защото винаги има малко пило, което принуждава кълбото отново да се свие около него при застудяване.

Важна е структурата на разпределение на зимните запаси. Ако са прекалено много, то това означава, че те се намират във втори, по-горен корпус. Преминаването на кълбото между корпусите обаче е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ при ниски температури. Има така наречената ЗОНА НА СМЪРТА - това са 4-те сантиметра между долната и горната пита (2 сантиметра от долната рамка, 1 сантиметър въздух и още 1 сантиметър летвичка на горната пита). Преодоляването на зоната на смърта при отрицателни температури е едва ли не МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Виж ако има затопляне, разпускане на кълбото и после застудяване - тогава се получава и кълбото се събира на ново по-високо място. В много от случаите обаче зоната на смърта не се преодолява и пчелите умират от глад, въпреки че встрани по крайните пити и отгоре в горния корпус има голямо количество мед.
    Страничните запаси от крайните пити са безполезни........ами ако пчелите запълват ВСИЧКИ междурамия. Мразя да зазимявам слаби семейства на пълен сандък.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от динев Виж публикацията
    Въпрос към администратора:
    - Защо не ми е активна ръчичката?
    За поста на solaris60, ръчичката сочи с палеца надолу.
    Важното е, че на повечето постове ръчичките са нагоре, а и ръчичките са доста. Ако помислиш малко може би ще я обърнеш нагоре.

Потребител
    Регистриран
    17.01.2013
    Важното е, че на повечето постове ръчичките са нагоре, а и ръчичките са доста. Ако помислиш малко може би ще я обърнеш нагоре.
    Въпроса ми беше към администратора на Сайта.

Страница 9 от 47 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •