Искам.
Много колеги казват, че се местело кълбото назад. Аз такова нещо не съм наблюдавал. Стоят си в предната част на питите и си гледат малкото пило там и това е. Като е малко по топличко си попренасят обаче меда става все по далеч от тях и се правя на корав докато не кажат, че се очаква една седмица студ и удрям питките.
Ааааа, и ти чакаш значи? Та така. Аз не слагам питки. Това ми се е случвало преди доста години да слагам питки, като аз си месих тестото на ръка. Сега някой ще каже за 5-6 кошера какво толкова. Ха, ха... не са 5 -6. Та млад, луда глава и започнах. Направих ги, но след това ме боляха ръцете, няма мускул, няма стави, няма кости - всичко ме болеше. Сега с пушка да ме карат да ги правя - не, не и не. Оставям им меда в плодниците и до пролетта. Тази година имам загинала само една отводка която не си я биваше още есента, но аз не събирам две в едно. Който е кадърен - живее, който не - хайде при чичо му Дарвин да учи естествения подбор.
От броя кошери съдя, че пчеларстваш отдавна. Аз съм от скоро, но ще си позволя да споделя.
Щом говориш за венец при Л.Р., предполагам че ги държиш на един корпус. Заради топлата есен, че даже и зима / студа хвана след нова година/, венеца може да е дошъл малко и трябва да вземеш мерки /питки/.
Аз ги зазимявам на два корпуса. Горния е пълен с мед, а долния празен. Въпреки това се качват горе, но това не ме притеснява и нямам никакви проблеми. Меда от плодниковите корпуси се превръща в пило чак през април. До тогава си го има. Е, опита ми е от 4 години и то с 1, 3, а тази есен зазимих и 7 отводки - Общо 10, така, че може да не е общовалиден . Успех.
Ако имат достатъчно мед в кошера не мисля, че биха умрели от глад. Имат достатъчно топли дни да си пренасят меда където им е нужен. Преди им слагах мед в хранилките и за 20-30 дни си го примъкват. Щом го вземат от хранилката, няма причина да не го мъкнат и вътре.
А дали нещо не ги привлича на таванката?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))