@ Василевса.
В пост 572, колегата е сложил счупен линк. Ако ми кажеш защо си му вдигнал ръчичка обещавам повече да не се бъзикам с тебе.
Задавал съм си го въпроса и съм си отговорил. Роят се когато всичко им е ОК. Под ОК имам предвид многобройно семейство, здрави охранени пчели, благоприятна природа с приток на нектар и прашец.
И не се рои когато има проблем. Семейството е слабо, няма приток на храна, натискат ги болести.
Всяко живо същество е прорамирано да се размножава, пчелите също. От друга страна пчелите не са програмирани да генерират огромни излишъци от мед, които някой да им ги взема всяка година. От там идва проблема за нас пчеарите.
Абе хора, гледам ви как спорите и ви се чудя на акъла. Осъзнавате ли че вие спорите какъв е принципа на действие на цветните телевизори, без да имате ни най-малка представа що е това транзистор или интегрална схема. Чул някой че в телевизора има транзистори и веднага си съчинява теория, че тези транзистори са червени, зелени, жълти и сини. И там вътре в телевизора те бягат насам-натам и оцветяват една или друга точка. Друг пък чул че има интегрални схеми и веднага съчинява теория как тези схеми се интегрират една с друга и после интегрално решават откъде ще пуснат тока (какво беще това ток - зелено ли е или кисело?).
Нека да си припомним, че повечето от вас (нас) сме пчелари-практици, и забиването в дълбоки теории, от които нищо не разбираме, само ни прави смешни.
Накратко - механизмите на роенето може да са всякакви, но ние нямаме ни най-малък шанс да ги опознаем в тяхната цялост и дълбочина. Те учените все още не са ги опознали, та ние ли - ха, ха ...... Нас като практици ни интересува нещо друго - КАКВО ДА НАПРАВИМ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА, щото да минимизираме роенето като фактор за загуба на добиви. Аз отдавна съм си взел за мене решение, и си го прилагам без да ми мигне окото. И решението е следното:
Масова и планомерна направа на отводки
(или делене на семействата на две) и толкова. Какво има повече да го мислим и обсъждаме. Друга алтернатива нямаме, освен може би най-тъпата - да ходим всеки ден на пчелина и да дебнем семействата. Ако някой има излишно време и си смята труда по нула лева на час - нека да го прави това. И аз съм го правил през първата година само за да осъзная колко много труд и транспорт струва това - много повече от получените в бъдеще добиви.
Та единствената ЕВТИНА АЛТЕРНАТИВА е направата на МАСОВИ ПЛАНОВИ ОТВОДКИ във верния момент от време. Това е и за мене въпроса е приключил. Не знам какво повече бистрите, все едно че се надявате да направите откритие, което пчеларските учени все още не са го направили. Повярвайте ми - НЯМАТЕ НИКАКЪВ ШАНС .....![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))