Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 56 от 72 ПърваПърва ... 646545556575866 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 551 до 560 от общо 718
    Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Всъщност, хормона отговорен за развитието на маточниците, поне при майките, се нарича прогестерон.

До сега проблема с роенето беше разгледан изцяло като резултат от био-химични и анатомичични процеси. Аз обаче смятам, че невронно-поведенческия заслужава също такова внимание. Защото анатомичните промени (или други дразнители в околната среда), водят до био-химични реакции, които от своя страна заглушават определени гени, които пък от своя страна превключват определени участъци от пчелния мозък, отговарящи за определен вид поведение.

Сега ми хрумна че ройливостта по време на рапицата би могла да се катализира не само от пълноценния прашец, но също и от коктейлът от пестициди, с които се пръска. И във този ред на мисли, някой ден учените биха могли да синтезират феромони, които да подтискат определените участъци от мозъка, отговорни за интинктите на роенето.
    Прогестерон е стероиден хормон, който участва в ембриогенезата, естрогенът развива половите органи и в този ред на мисли предизвиква анатомичната промяна.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    "Както ти се изразяваш "ние от набор ---" не сме трудни, а имаме рутина, която сме добили от практиката.
    Ти, като гледам си "набор 2014", а вероятно отглеждаш пчели от доста преди тази година и би следвало да знаеш, че на много от въпросите неможе да се даде еднозначен отговор.

И в допълнение бих казал, че неможе всичко, което мисли и знае човек да се сподели ей така в необятното пространство, наречено интернет.
    Постарай се да прочетеш нещо и успоредно с това, да практикуваш и анализираш, за да процедираш правилно, пък ако е рекъл господ, ще имаш успех в начинанието.
    Знай, че нищо не идва даром.
    Не си мисли, че и ние знаем всичко. Четем, размишляваме и стигаме в повечето случаи до вярното решение. "-- Това да не съм го писал аз? Да ти цитирам ли и въпроса?
    В книгата, в книгата!
    Пък може и де се изява като рецензент. Ха-ха-ха.
    Е тоя път си признавам, че и аз помогнах да оплескаме темата.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    В книгата, в книгата!
    Пък може и де се изява като рецензент. Ха-ха-ха.
    Е тоя път си признавам, че и аз помогнах да оплескаме темата.
    Помоли Рости да сподели, може не само аз, а и ти да научиш нещо.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Помоли Рости да сподели, може не само аз, а и ти да научиш нещо.
    Не виждам смисъл да се моля, а и не съм такъв тип, но имам смелостта да се извиня на колегите, че се налага да четат последните ми безсмислени писания.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Не виждам смисъл да се моля, а и не съм такъв тип, но имам смелостта да се извиня на колегите, че се налага да четат последните ми безсмислени писания.
    Почувсвах се кофти.Аз постоянно ги карам да четат моите нахални писания.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    И във този ред на мисли, някой ден учените биха могли да синтезират феромони, които да подтискат определените участъци от мозъка, отговорни за интинктите на роенето.
    А не мислиш ли, че вече ги има и не специално само за роенето, а и за много други неща, не само в пчеларството?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Прогестерон е стероиден хормон, който участва в ембриогенезата, естрогенът развива половите органи и в този ред на мисли предизвиква анатомичната промяна.
    Гледай, гледай какъв професор ни се извъди тук. Жалко, че до вчера се правеше на олигофрен. Сега на кое да вярва човек?

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Адмирации за Ангел! Браво! Явно се усеща, че докато беше в изгнание е придобил знание...
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Да кажеш, че в един момент в кошера има излишък на млечице и понеже той се натрупвал в кърмачките, защото няма кого да хранят е глупаво да се мисли. Като има повече млечице ларвите се хранят по-обилно. Тези които имат истински кошери с дървени рамки (а не средновековни тръвни) лесно може да видят как ларвите в силните семейства с много пчели плуват в млечице. И обратното, при слабите семейства има т. нар. сухо пило. От такова пило се раждат хилави и слаби пчели.
    Цитирам само този пасаж,защото съм напълно съгласен с останалата част от поста.
    Аз съм един от малкото глупаци които си мислят за не реализираното млечице,което се натрупва в една част от кърмачките(роеви,търтовки, акто искате ги наричайте).
    Дали кърмачките хранят с млечице нектаросъбирачките?Опреде ено го правят,НО дали хранят всички летящи или само роевите....Да не забравяме,че 20% от рояка са летящи т.е нектаро-прашецо събирачки....
    Дали слабите семейства-отводки не хранят достатъчно пилото си?Определено и при силните семейства ларвите не плуват в млечице при липса на паша и хранителни запаси в кошера.Ако наистина от слабите семейства излизат хилави и слаби пчели то би следвало,че всички късни отводки биха дали фира...
    Общо взето ,не бих нарекал подобни мисли глупави,които според мен не са далеч от истината.
    Иначе,вярно-невярно(горното),мероприят ята по потдържане на здрави и силни семейства си остават същите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Според мен няма начин да намерим правилните техники за овладяване на роенето ако не знаем механизма му и какво го отключва.

За пръв път чувам, че кърмачките хранят с млечице, нектаросъбирачките. Не споря дали това е вярно, но ако дадеш надежден източник на тази информация ще е добре.
    https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00891826/document

В т.4 "Експериментално 100 пчели гледачки са маркирани с радиоактивен маркер. 16% от пчелите в кошера са получили протеин от тези пчели за една нощ. Като 25% от протеина е отишъл във възрастни пчели главно събирачки."
    "Experiments showed that in a single night up to 16% of all bees received proteins from 100 nurses injected with 14Clabeledphenylalanine, and that up to 25% ofthe marked phenylalanine went to adult workerbees, mainly to foragers (Crailsheim, 1991,1992)."

Страница 56 от 72 ПърваПърва ... 646545556575866 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •