Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 44 от 72 ПърваПърва ... 34424344454654 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 431 до 440 от общо 718
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Много жалко мислех, че точно ти си разбрал. Хиляда пъти повторих драстично увеличаване на обема и осигуряване на паша. На какъв език да го кажа незнам.
    Недей толкова да жалиш.Какво съм аз -важното е другите да разберат.Между хилядите ти повторения, намали малко устрема и виж -аз подържам същата теза.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Искам да помоля да не закачате Василевса известно време, за да може наистина да свали темпото и да се успокои. Аз си мисля, че може да се завърне след няколко дни много по различен.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    "Сменяме майките с такива със силно занижено желание за роене" ??
    Кой предизвиква роенето майките или пчелите?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Пчелите са дъщери на майките.
    Определено пчелите са двигателите на процесите на роене. Много хора не знаят и в литературата почти не съм го срещал, но пчелите с роеви намерения могат да правят и сборни роеве. Точно това ме кара да съм изключително скептичен за финландската противороева система както ни се представя тя в момента от един наш лектор. При нея майката е затворена докато нещата не се успокоят. Аз лично няколкократно съм си правил опит да закачам празна клетка в която е престояла майка няколко часа. Закачам я на някой храст или дърво. До няколко часа на нея се натрупва прилична топка пчели. Няма го характерното засилено летене, по прелките всичко е спокойно и пчелите се трупат много по-бавно но така се получава.
    При масово роене и взети мерки със закъснение имах и проблем с оплождането на нови майки от изроилите се семейства. Тогава забелязах и нещо което не съм срещал никъде описано. Пчели с намерение да се роят, но поставени в неподходящи условия (заради взетите мерки) успяваха да съборят майки излитащи или връщащи се от оплождане по земята и се натрупваха върху тях. В началото когато още са малко ясно се виждаше как майките се опитват да се освободят от пчелите, а те силно ги притискаха за да ги обездвижат до колкото могат. В последствие имах два кошера със семейства които се развили хванати за мрежата на дъното на други кошери. Видях ги чак есента когато прибирах изцентрофужените корпуси най-долу и изненада, далаци пило мед. Дребнички семейства да не кажа супер малки ама бачкат си там.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    В семейства които ги е хванала "лудоста" многократно съм виждал яйца в чашки до които майката няма достъп (ханеманова решетка)
    Тук съм по съгласен, че майката преминава през ханемановата решетка отколкото да поддържам тезата на Слави, а това не е и негова теза. Но това може да се провери лесно като се премахнат маточниците от плодника и се оставят именно тези маточници за да се произведе майка. Ако са от пчела - търтовка то тогава ще се излюпят какво - търтеи?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Кой предизвиква роенето майките или пчелите?
    На този въпрос ще отговорите ти и Слави. Нали вие сте ГОЛЕМИТЕ тук.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    На този въпрос ще отговорите ти и Слави. Нали вие сте ГОЛЕМИТЕ тук.
    Аз питам, за да разбера! Тъй като нямам такива познания за влиянието на майкие върху процеса и ми стана интересно. Ти какво ще кажеш по темата майки със слабо желание за роене? За мен това са нови неща и питам. аз знам че процеса първи го започват пчелите строителки и съм го писал, ма не четете и ме питате едно и също. Пчелите са дъщери на майките, но и на бащите си търтеите.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Аз питам, за да разбера! Тъй като нямам такива познания за влиянието на майкие върху процеса и ми стана интересно. Ти какво ще кажеш по темата майки със слабо желание за роене? За мен това са нови неща и питам. аз знам че процеса първи го започват пчелите строителки и съм го писал, ма не четете и ме питате едно и също. Пчелите са дъщери на майките, но и на бащите си търтеите.
    Има два вида роене такова с цел размножаване и такова за напускане на жилището.
    Ще ти отговоря когато ти ми разясниш ето това горното и най - вече втория вид.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ще ти отговоря когато ти ми разясниш ето това горното и най - вече втория вид.
    Няколко думи за роенето
    Да помислим, какво представлява роенето? От една страна, това е естествен процес за продължаване на рода. От друга страна - метод на пчелите да се избавят от неблагоприятни условия за живот.
    В първият случай се случва следното: семейството построява хубаво гнездо, набира сила, обезпечава се с обилни хранителни запаси и чак след това пуска голям силен рой, като правило един /понякога два/.
    Във втория случай стимул за роенето може да бъде което и да е лошо условие за живот: тясно или неудобно жилище, неподходящо обкръжение, липса на паша в дадена местност и др. И семейството решава да напусне лошото място за живот, започва да строи маточници, и да пуска рой след рой, докато в кошера практически не останат пчели.
    Тъй като всяко вмешателство в гнездото на семейство се приема като крайно неблагополучна ситуация от пчелите /разместване на корпуси, замяна на магазин и др./, всеки пчеловъд-промишленик ще си има работа с масовото роене. Това хубаво ли е за него? Разбира се че не! Масовото роене рязко снижава медосбора, и може да доведе до изчезване на пчелина.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Няколко думи за роенето
    Да помислим, какво представлява роенето? От една страна, това е естествен процес за продължаване на рода. От друга страна - метод на пчелите да се избавят от неблагоприятни условия за живот.
    В първият случай се случва следното: семейството построява хубаво гнездо, набира сила, обезпечава се с обилни хранителни запаси и чак след това пуска голям силен рой, като правило един /понякога два/.
    Във втория случай стимул за роенето може да бъде което и да е лошо условие за живот: тясно или неудобно жилище, неподходящо обкръжение, липса на паша в дадена местност и др. И семейството решава да напусне лошото място за живот, започва да строи маточници, и да пуска рой след рой, докато в кошера практически не останат пчели.
    Тъй като всяко вмешателство в гнездото на семейство се приема като крайно неблагополучна ситуация от пчелите /разместване на корпуси, замяна на магазин и др./, всеки пчеловъд-промишленик ще си има работа с масовото роене. Това хубаво ли е за него? Разбира се че не! Масовото роене рязко снижава медосбора, и може да доведе до изчезване на пчелина.
    Така. Първо да отбележа, че това не са твои мисли, а на някакъв руски ПЧЕЛОВЪД - ПРОМИШЛЕНИК. Второто изречение е напълно вярно. Тоест, че роенето е естествен процес за продължаване на рода, а и ти добре си го преписал по - надолу. Втория начин на роене както го обясняваш ти/той пчеловъда за неподходящите условия е малко тъпо обяснено и защо? Роене заради лоши условия за живот? Тук са дадени някои и ще се опитам да дам за всички по нещо. Когато жилището е тясно и неудобно започват да правят маточници и да напускат. Това е вярно. "Неподходящо обкръжение" - това с какво би ги накарало да започнат да се роят? Липсата на паша и тя би ги подтикнала към роене до някъде, но до някъде. Сега да те питам теб/пчеловъда- промишленик. Значи ако ги зарежем и не им се ВМЕШАТЕЛСТВАМЕ, значи няма да се роят? Няма да им местим корпусите, няма да им заменяме магазините и др., всички ние "ПЧЕЛОВЪДИТЕ - ПРОМИШЛЕНИЦИ" няма да си имаме работа с масовото роене? Масовото роене рязко снижава медосбора - да това е вярно, но до изчезване на пчелина няма как да доведе и защо? Ами ние нали сме там, а и няма да оставим ей така да се рои което и да е семейство, камо ли да си затрием пчелина. Хей Василевса, на нас не са ни корави(празни) главите за разлика от на някои.

Страница 44 от 72 ПърваПърва ... 34424344454654 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •