Дамяне, какво е кумафоса и как действа на майките? Дони е споделял ,ама вече сигурно му омръзна да повтаря едно и също нещо.
Дамяне, какво е кумафоса и как действа на майките? Дони е споделял ,ама вече сигурно му омръзна да повтаря едно и също нещо.
Зависи от концентрацията на веществото във восъка, но вреда имат и пестицидите от нивите. Плащаш си 100 лева за майка и все ще се намери кой да ти я направи в район без ниви и в кошер без кумафос. Не е правилно от майка за 20 лева да очакваш тя да е възможно най-добрата и въпреки това, такива майки се продават на доста ниски цени.
На мен ми е адски трудно, защото няма чист восък на пазара. Изобщо никой не знае какво слага в кошера. Когато увеличаваш броя кошери рязко, трябва ти много повече восък, отколкото можеш да си набавиш от старите семейства. Често стигаш до положението в което семейството може да ти даде много повече пило и мед, но няма пити. Ето това е цената, която плащам. За 20 лева не бих ти продал майка, защото нямам сметка. Мога да ти я подаря, но няма да ти я продам.
Понякога наистина е така. Не е нормално да повтаряш една и съща грешка и да очакваш различен резултат. Но има и случаи в които всичко опира до случайност или късмет.
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 29.12.2015 в 20:09.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
При мен смъртността тази зима е висока(около 15%), като най-вероятната причина е акар. Увредено от акара пило през септември и оттам зимни пчели с кратък живот. Причините да допусна това са, че годината беше много тежка за семейството ми и повече се занимавах с лекари, отколкото с пчели. Фаталното е, че най-малко време за пчели имах в най-критичните периоди август-септември и пролетта. Есенното третиране с Фурмитом явно е било пълен провал, но нямах време да проверя действието му.
Оксаловата киселина през зимата няма как да поправи грешката направена при есенното третиране. Загиналите семейства освен това бяха и със стари майки, които не успях да сменя, едното от тях дори опита късна самосмяна........
Хубавото е, че спокойствието се завърна у дома и сега страдаме само за загубите на пчелните семейства. Чакам добра пролет и да възстановя загубите поне двойно.
Винаги съм смятал, че пчелите умират най-вече от пчеларя и в моя случай мисля, че е така. А изложените факти са ......... оправдание без голям смисъл.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))