Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 18 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 175
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Дамянов, би ли споделил подробности.При мен миналата зима имах два такива случая /пълно с мед -няма пчели/ но беше февруари.
    Не мога да давам много информация. Не мога да казвам имена или населени места или каквото и да било. Просто казвам, че явно има проблеми от сега.
    Около един от колегите имаше МНОГО висока лятна смъртност. При друг направо се топели семействата, но сега били добре. При друг изядоха меда(по негови думи) още септември-октомври и едва успя да им запълни запасите и от над 100 кошера има 2-3 тенекии.
    Друг е третирал с кумафос 2 пъти тази година, но до днес(преди час) загубите му са над 10% и пак има изчезнали. Друг с мравчена, но и при него същия проблем, но не знам колко %.
    При всички има достатъчно храна за зимуване и няма умрели от глад. Никой нищо не е казвал за "накъкани", но досега пчелите имаха редовно облитане.
    Не мога да давам повече информация.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Феноменът"Странджа"ще превзема всяка година отделни райони, но няма кой да реве.VanHanegem защо не направиш още някой "цар",тава ти се отдава поне.Преди месец бъдещ пчелар от Кнежа/по памет/ писа, че търси отводки от друг район защото при тях имало над 50% смъртност.
    "Феноменът Странджа" се оказа обичайно(години наред) безхаберие - вороатоза и нозематоза....Няма да повтарям Матеев - прочети горния му пост. "Царят на дивотията" направи за смях скромни, почтени и трудолюбиви пчелари от Странджа. "Пажовете" му обаче не спират да му пригласят и заливат форумите с глупотевините му...В столицата на Европа се смеят с него, а вие в Ново Паничарево и Мичурин му подражавате и ревете в синхрон като древни весталки.
    Working....

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Според мене основната причина е НАЛИЧИЕТО НА АКАР В ИЗОБИЛИЕ. Вече го обсъждахме във форума - много пчелари третират, гледат падналите на контролната дъска акари, и си мислят, че са си разрешили проблема. В същото време те НЕ ЗНАЯТ колко акари са останали неубити. Не си правят контролни проби и после се правят на ИЗНЕНАДАНИ, когато им измрат семействата.

Така че според мене няма "феномен" на необичайната зимна смъртност. Има само феномен на НЕРАЗБИРАЩИЯ ПЧЕЛАР, на който дори и 100 пъти да му обясниш елементарни истини, пак те не могат да достигнат до съзнанието му. Така че не ме карайте да обяснявам отново за 100-тен път - няма да го направя.
    Съгласен съм, но единя колега е третирал пролет и есен с кумафос и не мога да се съглася, че проблема е акара или поне не би трябвало. Миналата година е третирал с амитраз и кумафос и са му умрели само няколко(били слаби).
    На мен този случай ми направи впечатление и според мен не е от невежество.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Дамяне, какво е кумафоса и как действа на майките? Дони е споделял ,ама вече сигурно му омръзна да повтаря едно и също нещо.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Съгласен съм, но единя колега е третирал пролет и есен с кумафос и не мога да се съглася, че проблема е акара или поне не би трябвало. Миналата година е третирал с амитраз и кумафос и са му умрели само няколко(били слаби).
    На мен този случай ми направи впечатление и според мен не е от невежество.
    Хората не споделят, крият се и как няма -нали ще ги изкарат тъпи и невежи.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от boris Виж публикацията
    Дамяне, какво е кумафоса и как действа на майките? Дони е споделял ,ама вече сигурно му омръзна да повтаря едно и също нещо.
    Зависи от концентрацията на веществото във восъка, но вреда имат и пестицидите от нивите. Плащаш си 100 лева за майка и все ще се намери кой да ти я направи в район без ниви и в кошер без кумафос. Не е правилно от майка за 20 лева да очакваш тя да е възможно най-добрата и въпреки това, такива майки се продават на доста ниски цени.
    На мен ми е адски трудно, защото няма чист восък на пазара. Изобщо никой не знае какво слага в кошера. Когато увеличаваш броя кошери рязко, трябва ти много повече восък, отколкото можеш да си набавиш от старите семейства. Често стигаш до положението в което семейството може да ти даде много повече пило и мед, но няма пити. Ето това е цената, която плащам. За 20 лева не бих ти продал майка, защото нямам сметка. Мога да ти я подаря, но няма да ти я продам.

Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Хората не споделят, крият се и как няма -нали ще ги изкарат тъпи и невежи.
    Понякога наистина е така. Не е нормално да повтаряш една и съща грешка и да очакваш различен резултат. Но има и случаи в които всичко опира до случайност или късмет.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 29.12.2015 в 20:09.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    При мен смъртността тази зима е висока(около 15%), като най-вероятната причина е акар. Увредено от акара пило през септември и оттам зимни пчели с кратък живот. Причините да допусна това са, че годината беше много тежка за семейството ми и повече се занимавах с лекари, отколкото с пчели. Фаталното е, че най-малко време за пчели имах в най-критичните периоди август-септември и пролетта. Есенното третиране с Фурмитом явно е било пълен провал, но нямах време да проверя действието му.
    Оксаловата киселина през зимата няма как да поправи грешката направена при есенното третиране. Загиналите семейства освен това бяха и със стари майки, които не успях да сменя, едното от тях дори опита късна самосмяна........
    Хубавото е, че спокойствието се завърна у дома и сега страдаме само за загубите на пчелните семейства. Чакам добра пролет и да възстановя загубите поне двойно.

Винаги съм смятал, че пчелите умират най-вече от пчеларя и в моя случай мисля, че е така. А изложените факти са ......... оправдание без голям смисъл.

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Прегледах всичко написано тук, всички мислят праволинейно .Никой не помисли за природния календар, а гледаха календара на стената . Така се оказа, че това което е написано за пчелите в дебелите книги , как се гледат е пълна лъжа. Защо ли? На 15 април -30 градуса и всички растения полудяха. Акацията - цъфна ,духна вятър. Липата цъфна- заваля.И други природни катаклизми. И както пише в книгите от 1 до 5 август се свалят магазините. От 1 до 10 септември кошерите се подготвят за зазимяване.При нас на 5 септември беше 40 градуса, и кошерите започнаха да се развиват както трябва. Това продължи до средата на месец ноември , даже и декември. Затова казвам , че природният календар по който работят пчелите не съвпада със този на стената описан в дебелите книги.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    Така се оказа, че това което е написано за пчелите в дебелите книги , как се гледат е пълна лъжа. .
    Ехоооо.Ти до скоро съветваше : чети -чети, сега ги отричаш старите дебели книги. А аз тъкмо почнах да ги чета. Календара на стената е само за ориентация.Аз освен него отварям и гледам тефтерите от предходни години.Самата природа няма как да я предвидим.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Всички наблягате на акара.Как бихте обяснили факта, че 2013г съм третирал с две ленти 1 Варостоп +1 Варотом пролетта, есента не съм третирал, а зимата и пролетта на 2014г. нямам нито една жертва.

Страница 14 от 18 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •