Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 718

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Преди около 2 години започнах да се интересувам от роенето, прочетох много неща и бях разочарован. В 99% от прочетеното за роенето, се говореше за инстинкт за размножаване, и дотам, след което в книгите се дава много подробно, какво се случва в семейство което се рои, кога се отглеждат търтеите, кога излиза първи, втори рой и т.н.
    Това всички сте го чели и го знаете.
    Само че, аз започнах да си задавам въпроси, и ги записвах тези въпроси в един файл. Примерно:
    Защо с първият рой излизат почти всички търтеи – няма логика – в първият рой има оплодена майка, защо търтеите излитат с нея??? А сега де.
    Кой изгражда основите за маточници, и защо семейството може да има изградени основи за маточници, но семейството не се рои?
    Какъв е процеса за строеж на търтееви килийки, защо превключват от строеж на пчелни към строеж на търтееви килийки?
    Кой изгражда маточниците, и защо понякога, пчелите ги унищожават, и убиват какавидите на майките в тях, и не се роят?
    Защо има самосмяна на майката но няма роене, при отгледани няколко /2-4/ млади майки в семейството?
    Защо самосмяната на майката понякога се трансформира в роене, тогава пчелите залагат допълнително 5-15 маточници и се изрояват?

Натрупах много въпроси, и разбрах, че нищо не знам за живота на пчелите.
    Тогава се хванах за феромоните, преведох доста статии, предимно американски. И нещата започнаха да се избистрят. Имах удоволствието да преведа и доста статии за живота на пчелите в хралупа – американски статии. За пръв път в американска статия се говореше, че семейството се разпада при роенето. Научих кога започва градежа на питите и т.н.
    Паралелно с американските статии, се натъкнах на доста нестандартни руски книги и публикации. Част от тях преведох, но голямата част от тези книги, само съкратих като обем – оставих най-важното, а плявата я махнах. Внимателно прочетох една руска книга – История на руското пчеларство.

И тогава си отговорих на много въпроси, които сам си бях задал. Във всяка книга има по зрънце истина, ако това зрънце го адресираш към зададен въпрос – ето ти отговора.

Няма как да ви дам готовото решение, защото във форума веднага ми казват, че това са „пълни глупости“.
    Започнете да си задавате въпроси, на които нямате отговор от пчеларската литература, следвайте моят път, и предполагам че ще си отговорите на много от въпросите. Успех на всички
    Уважавам хората, които много четат и които непрекъснато се опитват да намерят отговори на интересуващите ги въпроси. Именно поради тази причина ти дадох една положителна ръчичка на твоя постинг. Това, което описваш, е същото като това, която самия аз непрекъснато правя - търсене на капката истинска информация в морето от дезинформация. Но понеже и аз самият вече знам, че изказването на някакво авангардно твърдение изисква доказателства, всичко интересно намерено в интернет си го записвам на диска и си го класифицирам по теми и раздели. Сигурно вече имам няколко хиляди файла на различни езици. И когато някой изкаже съмнение в думите ми, просто намирам съответния файл и публикувам източника на твърденията си.

Редно е така да се прави и от всички останали, които публикуват авангардни твърдения. Пак повтарям - ако беше посочил източник, и този източник беше надежден, никой нямаше да ти оспорва твърдението. Точно обратното - щяхме да сме благодарни, че си ни научил на нещо ново, което не сме го знаели.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Уважавам хората, които много четат и които непрекъснато се опитват да намерят отговори на интересуващите ги въпроси. Именно поради тази причина ти дадох една положителна ръчичка на твоя постинг. Това, което описваш, е същото като това, която самия аз непрекъснато правя - търсене на капката истинска информация в морето от дезинформация. Но понеже и аз самият вече знам, че изказването на някакво авангардно твърдение изисква доказателства, всичко интересно намерено в интернет си го записвам на диска и си го класифицирам по теми и раздели. Сигурно вече имам няколко хиляди файла на различни езици. И когато някой изкаже съмнение в думите ми, просто намирам съответния файл и публикувам източника на твърденията си.

Редно е така да се прави и от всички останали, които публикуват авангардни твърдения. Пак повтарям - ако беше посочил източник, и този източник беше надежден, никой нямаше да ти оспорва твърдението. Точно обратното - щяхме да сме благодарни, че си ни научил на нещо ново, което не сме го знаели.
    "Всичко за пчелите"
    Пчели търтовки
    В коремната кухина на пчелата се намират изцяло или по-голямата част от храносмилателната, кръвонос­ната, дихателната, нервната, половата и други системи, мастното тяло, а също и восъкоотделителните жлези, жилещият апарат и мирисната жлеза. Вследствие на недоразвитата им полова система пчелите-работнички не вземат участие в запазването и поддържането на вида. При осиротяване на семейството и при липса на млади личинки за отглеждане на нова майка обаче някои от пчелите-работнички консумират сами „млечицето”, което те произвеждали при нормални условия с него отхранват личинките и започват да снасят яйца. От тези яйца, които са положени обикновено по стените на килийките по няколко и са неравномерно разпилени по питата, както бе вече изтъкнато, се отглеждат и излюпват само търтеи. Броят на тези пчели се колебае твърде много, като може да достигне дори до 85% от броя на пчелите в семейството. През живота си една пчела-търтовка снася до 32 яйца. В литературата е възприето пчелите-търтовки, в които са образувани вече яйца, но още не снасят яйца, да се наричат анатомически търтовки, а същите, след като започнат да снасят яйца, — физиологически търтовки. За първи път това е било установено през 1905 г. от руския учен Кожевников, който е доказал, че при загубване на майката и при отсъствието й за по-дълго време в пчелното семейство се появяват пчели-търтовки с развити яйчни тръбици. През 1925 и 1926 г. в Тулската опитна пчеларска станция Перепелова е установила, че анатомическите търтовки се появяват във всички роещи се и готвещи се за роене семей­ства, а през 1956 г. Коптев в Кемеровската опитна пчеларска станция е отбелязал, че пчелите-търтовки се срещат в голям процент във всички семейства с неоплодени майки и с майки, които снасят малко яйца както през време на роевия период, така и в края на главната беритба. Установено е, че и в нормални семейства не само в роевия период, а и до края на главната беритба (когато в пчелина няма роещи се семейства) се срещат пчели-търтовки. Най-много пчели-търтовки (45%) са били наме­рени в края на главната беритба в едно нормално семейство с 4,5 кг тегло, от което е бил изваден и най-много мед. В същото семейство пчелите-търтовки са намалели към 25 август, а именно до 4%. Резулта­тите показват, че в отделни роеве има голям брой търтовки, но за рое­нето присъствието на анатомически търтовки в семейството не е задъл­жително условие. Пчелите-търтовки се появяват най-много в семействата със слабоснасящи и с неоплодени майки.
    част от книгата
    Сега сигурно ще ме накарате да ви дам и други материали по този въпрос. Но няма да си мръдна пръста.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Благодаря за текста. По него открих първоизточника:
    http://www.referati.org/vsichko-za-p.../86435/ref/p36

Това е някакъв реферат от някаква Стелина Василева. Разрових из интернет и нищо не открих за нея, освен че е готина мацка:
    https://www.facebook.com/people/Stel...00000382798479

За съжаление това според мене е НЕНАДЕЖДЕН ИЗТОЧНИК. Нали знаеш, че интернет е пълен с такива. Започвам да проучвам за Кожевников, Перепелова и Коптев, за да проверя дали наистина са писали нещо подобно още преди 100 години и защо другите пчеларски учени по света не признават техните изследвания (или поне защо си мълчат по въпроса).

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Благодаря за текста. По него открих първоизточника:
    http://www.referati.org/vsichko-za-p.../86435/ref/p36

Това е някакъв реферат от някаква Стелина Василева. Разрових из интернет и нищо не открих за нея, освен че е готина мацка:
    https://www.facebook.com/people/Stel...00000382798479

За съжаление това според мене е НЕНАДЕЖДЕН ИЗТОЧНИК. Нали знаеш, че интернет е пълен с такива. Започвам да проучвам за Кожевников, Перепелова и Коптев, за да проверя дали наистина са писали нещо подобно още преди 100 години и защо другите пчеларски учени по света не признават техните изследвания (или поне защо си мълчат по въпроса).
    Прочетете реферата, и тогава давайте оценка.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Прочетете реферата, и тогава давайте оценка.
    Не бях видял, че го има целия реферат. Сега ще го изтегля и ще го прочета.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Изтеглих го реферата и го разгледах набързо. Какви са ми впечатленията:

1. Това не е реферат, а цяла книга от 273 страници.
    2. Наистина в него ги има текстовете, които ти ги цитираш.
    3. За съжаление реферата не е АВТОРСКИ, а тип Copy-Paste. Пробвах търсене в Google с различни случайни изречения от реферата и открих техните първоизточници, от които "авторката" директно е копирала текстове, заедно с точките, запетайките и правописните грешки, без да вложи грам мисъл.

Хранех някакви съмнения, че това е така, защото трудно ще намериш някой луд студент, който да напише цели 272 страници, измисляйки си ги сам. Този реферат е просто една набързо направена сглобка от текстове, копирани от интернет от всякакви източници, включая и от такива, които са само журналистически раздувки с грешна терминология. Дори номерацията на страниците в реферата е объркана - в началото я има, после изчезва, после има дублирани страници, нова номерация и т.н. От 100 километра си личи, че това е бърза сглобка от готови текстове, откраднати от някъде другаде.

Спорния текст с търтовките обаче не го намерих в интернет - явно е преписван от някаква хартиена книга, но все още не съм открил коя е тя. Продължавам да търся ......

Иначе според мене реферата е с нулева научна стойност именно поради факта, че е Copy-Paste на вече известни източници. Това че в него има много верни неща не означава, че авторката (? студентката) има заслуги за това. Интересното в целия реферат са само имената на руските учени, които в началото на предишния век (преди повече от 100 години) са направили тези изследвания за търтовките и са написали такива невероятни твърдения, непотвърдени от останалите учени по света. Продължавам да търся, защото ми стана много интересно къде е истината ......

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Много интересно, но за мен и много съмнително! Има няма и 10год. след ВОСР и такива "фундаментални" изследвания? По това време вождовете са се чудили как да нахранят поданиците си, а другарката е правила НАУКА! ДАЛИ!!!!!

Поздрави, Г. Георгиев

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Честита Коледа колеги!
    slavi 13, побърка народа бе човек!
    За 2 дни прерових(предполагам не само аз ) толкова информация, колкото при други обстоятелства за 1 година.
    Баш сега ли я захвана тая тема? Вместо да ядем и пием ровим по книги и компютри.
    Ха сега на здраве на всички!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •