Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 72 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 718
    Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    С първият рой излизат всички пчели търтовки, излитат и търтеите, излитат и част от пчелите кърмачки. В семейството остават само толкова пчели кърмачки, колкото да покриват запечатаното пило и маточниците. Почти няма открито пило.
    Пчелите търтовки след заселване на ново място много бързо губят мастно тяло, защото изграждат пити, яйчниците им се свиват, и се превръщат в нормални пчели кърмачки.
    А защо излита втори рой, при положение, че са излетели всички пчели търтовки с първият рой? Кой ще отговори?
    Като ти чета писанията,всички професори,доценти,учени който са правели години наред изледвания по пчелите трябва да си скъсат всички книги и разни други трудове който са написали.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    С първият рой излизат всички пчели търтовки, излитат и търтеите, излитат и част от пчелите кърмачки. В семейството остават само толкова пчели кърмачки, колкото да покриват запечатаното пило и маточниците. Почти няма открито пило.
    Пчелите търтовки след заселване на ново място много бързо губят мастно тяло, защото изграждат пити, яйчниците им се свиват, и се превръщат в нормални пчели кърмачки.
    А защо излита втори рой, при положение, че са излетели всички пчели търтовки с първият рой? Кой ще отговори?
    Аз пък ще ,зарежа всичко (без пчелите ,разбира се ) и ще си изгоря на клада всичките списания ,книги ,ще забравя всичко чуто и недочуто , ще си капна 50 гр. и ще си кажа : : Коледа е Слави 13 може пък да прави чудеса !

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Юри, аз много пъти съм повтарял, че ако имаш силни паши не ти е нужна суперпчела за да бъдеш суперпчелар. По същия начин и с роенето. Някои години са по-ройливи от други, както и някои райони (и паши) са създават условия за роене, докато други го подтискат. Според Иънгълс, мановата паша още с появата си, дори и да е много слаба и едвам забележима, веднага прекратява роевото настроение.

Аз съжалявам, че около мен не се сее рапица и каквито и трикове да прилагам за да създавам предпоставки за изпадане в роево настроение, не е същото.

Слави, в Австралия има специално селектирани линии пчели анархистки, където в определени периоди от годината, в семейството снасящите работнички са над 80% и настъпва пълен ХАОС. Ако желаеш да научиш как наличието на множество снасящи пчели редом с майката влияе върху функциите на едно семейство, първо от там трябва да започнеш.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Сега, ако се включи и Василевса значи цирка се е върнал отново.
    Ще се върне това е сигурно ! " "Ефект на глутницата". !

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от licho76 Виж публикацията
    Aнгеле излагаш се
    Братле,моля те "отвори ми очите" та да не правя подобни излагации за в бъдеще.Като начало светни ме какво се случва все пак с отделеното млечице...
    Ако не успееш да ме "светнеш" ще трябва да ревизираш поста си.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Ако някои е контактен с Василевса, направо да му звънне. Да не губим време- докато в нас не е проговорил джибромицина..
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Братле,моля те "отвори ми очите" та да не правя подобни излагации за в бъдеще.Като начало светни ме какво се случва все пак с отделеното млечице...
    Ако не успееш да ме "светнеш" ще трябва да ревизираш поста си.
    Ако беше посочил НАДЕЖДЕН литературен източник, спора вече щеше да е приключил. Ти обаче продължаваш да спориш само на базата на някакви си твои разсъждения, като дори и за миг не допускаш, че те може и да са грешни.

За разлика от тебе благодарение на този спор аз не знам вече колко часа прочитам и препрочитам всички литературни източници, до които имам достъп. На първо време преглеждам всички пчеларски книги от библиотеката ми, а те са вече 2 пълни рафта (повече от 200 бр.). Внимателно изчитам всичко, свързано с биологията на пчелите, както и всеки един раздел, описващ процесите при роене. И до момента никъде, ама наистина никъде не намерих дори и намек, че голям процент от пчелите в семейството могат да станат търтовки и да започнат да снасят яйца.

Продължавам да чета .......

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    .....Като начало светни ме какво се случва все пак с отделеното млечице.....
    А откъде си сигурен, че това млечице ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва се отделя от безработните млади пчели? Много по-логично е те да го отделят само в случай на нужда. Същото важи и за отделянето на восък, на пчелна отрова, на инвертаза и на всичко останало. Пчелите могат ДА КОНТРОЛИРАТ съответните жлези дали да отделят съответното вещество или не.

Ти като имаш орган за производство на сперма, задължително ли се изпразваш в гащите сутрин, обед и вечер или организма ти контролира работата на този орган и го активира само в случай на нужда?

Не искам да се заяждам. Само искам да кажа, че щом природата е създала някакъв орган, то тя със сигурност е създала и механизми за неговия контрол. При това положение твърдения от типа, че тези органи работят непрекъснато, е меко казано нелогично. Иначе как си представяш една безработна пчела да се разхода из семейството, и от устата и да капе пчелно млечице, от гърдите и да пада восък, от жилото и да капе отрова, от ароматните жлези да излизат струи от всякакви феромони, и т.н и т.н.

Второто ти твърдение е също нелогично. Ако наистина има пчелно млечице в излишък, защо си мислиш, че някой трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ГО ИЗЯДЕ. Та това са пчели, а не прасета за угояване....... Защо си решил, че основна цел в живота на пчелите е да ядат в изобилие всичко, до което се докопат. Това противоречи на познанията, които ги имаме за биологията на пчелите. Всеки знае, че около тях винаги има всякаква храна в изобилие, дори и пчелно млечице, но те не се изкушават да я ядат. Напротив - хранят се много икономично и при тях няма чувство за ЕГОИЗЪМ от типа "абе аз да се налапам, щом ми е паднало, пък другите да мрат".

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ти обаче продължаваш да спориш само на базата на някакви си твои разсъждения, като дори и за миг не допускаш, че те може и да са грешни.Продължавам да чета .......
    Не допускаш ли,че грешиш,като ми слагаш мисли в главата,който изобщо не са там.И за миг не ми е минавало в главата да споря.Просто изпреварих Слави и се опитах с две изречения да обясня какви "търтовки" има в предвид.Освен това,това не са мои разсъждения,а съм ги прочел някъде и съм склонен да им повярвам...Но за съжаление не помня къде съм ги чел или чувал на лекция.Върти ми се в главата А.Грънчаров,но......литератур ата ми е във Видин и след нова година ще проверя.....Иначе съм абсолютно сигурен,че информацията те интересува,макар и да те изненадва.С твоите мащаби информацията е от "жизнена важност",докато при мен с моите "голи м..и",конкретната информация няма никакво значение....Имам си начини да боря роенето.....След нова година ще проверя...Обичам да споделям...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хубаво е да посочиш доказателства за твърденията си, защото иначе остава съмнението, че двамата със Слави си измисляте някаква грешна теория, която може да доведе до грешни решения при някои пчелари, повярвали в нея. Самият аз се ужасих, че нещо толкова важно не го знам, в резултат на което губя вече втори ден от живота си в четене и препрочитане на пчеларски книги (2 рафта) и файлове от интернет (няколко хиляди).

Е поне имаше някаква полза от всичко това - при това препрочитане открих много нови и интересни подробности по разни други проблеми и аспекти, по които сме спорили във форума и не сме намирали разумно разрешение.

Страница 20 от 72 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •