Първоначално публикувано от
slavi 13
Преди около 2 години започнах да се интересувам от роенето, прочетох много неща и бях разочарован. В 99% от прочетеното за роенето, се говореше за инстинкт за размножаване, и дотам, след което в книгите се дава много подробно, какво се случва в семейство което се рои, кога се отглеждат търтеите, кога излиза първи, втори рой и т.н.
Това всички сте го чели и го знаете.
Само че, аз започнах да си задавам въпроси, и ги записвах тези въпроси в един файл. Примерно:
Защо с първият рой излизат почти всички търтеи – няма логика – в първият рой има оплодена майка, защо търтеите излитат с нея??? А сега де.
Кой изгражда основите за маточници, и защо семейството може да има изградени основи за маточници, но семейството не се рои?
Какъв е процеса за строеж на търтееви килийки, защо превключват от строеж на пчелни към строеж на търтееви килийки?
Кой изгражда маточниците, и защо понякога, пчелите ги унищожават, и убиват какавидите на майките в тях, и не се роят?
Защо има самосмяна на майката но няма роене, при отгледани няколко /2-4/ млади майки в семейството?
Защо самосмяната на майката понякога се трансформира в роене, тогава пчелите залагат допълнително 5-15 маточници и се изрояват?
Натрупах много въпроси, и разбрах, че нищо не знам за живота на пчелите.
Тогава се хванах за феромоните, преведох доста статии, предимно американски. И нещата започнаха да се избистрят. Имах удоволствието да преведа и доста статии за живота на пчелите в хралупа – американски статии. За пръв път в американска статия се говореше, че семейството се разпада при роенето. Научих кога започва градежа на питите и т.н.
Паралелно с американските статии, се натъкнах на доста нестандартни руски книги и публикации. Част от тях преведох, но голямата част от тези книги, само съкратих като обем – оставих най-важното, а плявата я махнах. Внимателно прочетох една руска книга – История на руското пчеларство.
И тогава си отговорих на много въпроси, които сам си бях задал. Във всяка книга има по зрънце истина, ако това зрънце го адресираш към зададен въпрос – ето ти отговора.
Няма как да ви дам готовото решение, защото във форума веднага ми казват, че това са „пълни глупости“.
Започнете да си задавате въпроси, на които нямате отговор от пчеларската литература, следвайте моят път, и предполагам че ще си отговорите на много от въпросите. Успех на всички