Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 21 от 72 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 201 до 210 от общо 718
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    В по-старите литературни източници, роевите пчели се посочват като "анатомични търтовки". Всъщост тук пак са сгрешили, тъй като това реално са "млади" (неизтощени) пчели със добре развито мастно тяло, които нямат дори и наченки да започнат да снасят яйца.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Слави, хубаво твърдиш нещо, дотук добре. Ама моля те сподели с нас по-неуките от къде да попрочетем нещо по въпроса!

Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ти като имаш орган за производство на сперма, задължително ли се изпразваш в гащите сутрин, обед и вечер или организма ти контролира работата нма този орган и го активира само в случай на нужда?
    Хахаха.Явно пак ще се изложа.Това което съм чел по въпроса е обратното на твоето твърдени.Но непринуденото отделяне не е със същия интензитет,който се опитваш да вмениш.Щеш-нещеш,видно-невидно,със мерак или без,с команда или без.....организма си отделя и не само семена течност.Всичко живо го прави.Защо и пчелите да не го правят......Край.Изложих се напълно..............

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Хубаво е да посочиш доказателства за твърденията си, защото иначе остава съмнението, че двамата със Слави си измисляте някаква грешна теория, която може да доведе до грешни решения при някои пчелари, повярвали в нея. Самият аз се ужасих, че нещо толкова важно не го знам, в резултат на което губя вече втори ден от живота си в четене и препрочитане на пчеларски книги (2 рафта) и файлове от интернет (няколко хиляди).

Е поне имаше някаква полза от всичко това - при това препрочитане открих много нови и интересни подробности по разни други проблеми и аспекти, по които сме спорили във форума и не сме намирали разумно разрешение.
    Винаги има място за подобрение и почти винаги когато се чепка някакъв проблем се открива нещо неподозирано по друг проблем. Това ми се случва често във форума.
    И не се сърди, но ти доскоро не знаеше че маточниците се обвиват за да се предпазят и че има маточни клетки без дъно, не че е твоя работа да го знаеш.
    Теорията на Ангел и Слави не мисля че е една и съща. Дали го ядат излишното млечице или не, ми се струва че не е най-същественото за крайния резултат - роенето.
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Ако беше посочил НАДЕЖДЕН литературен източник, спора вече щеше да е приключил. Ти обаче продължаваш да спориш само на базата на някакви си твои разсъждения, като дори и за миг не допускаш, че те може и да са грешни.

За разлика от тебе благодарение на този спор аз не знам вече колко часа прочитам и препрочитам всички литературни източници, до които имам достъп. На първо време преглеждам всички пчеларски книги от библиотеката ми, а те са вече 2 пълни рафта (повече от 200 бр.). Внимателно изчитам всичко, свързано с биологията на пчелите, както и всеки един раздел, описващ процесите при роене. И до момента никъде, ама наистина никъде не намерих дори и намек, че голям процент от пчелите в семейството могат да станат търтовки и да започнат да снасят яйца.

Продължавам да чета .......
    Преди около 2 години започнах да се интересувам от роенето, прочетох много неща и бях разочарован. В 99% от прочетеното за роенето, се говореше за инстинкт за размножаване, и дотам, след което в книгите се дава много подробно, какво се случва в семейство което се рои, кога се отглеждат търтеите, кога излиза първи, втори рой и т.н.
    Това всички сте го чели и го знаете.
    Само че, аз започнах да си задавам въпроси, и ги записвах тези въпроси в един файл. Примерно:
    Защо с първият рой излизат почти всички търтеи – няма логика – в първият рой има оплодена майка, защо търтеите излитат с нея??? А сега де.
    Кой изгражда основите за маточници, и защо семейството може да има изградени основи за маточници, но семейството не се рои?
    Какъв е процеса за строеж на търтееви килийки, защо превключват от строеж на пчелни към строеж на търтееви килийки?
    Кой изгражда маточниците, и защо понякога, пчелите ги унищожават, и убиват какавидите на майките в тях, и не се роят?
    Защо има самосмяна на майката но няма роене, при отгледани няколко /2-4/ млади майки в семейството?
    Защо самосмяната на майката понякога се трансформира в роене, тогава пчелите залагат допълнително 5-15 маточници и се изрояват?

Натрупах много въпроси, и разбрах, че нищо не знам за живота на пчелите.
    Тогава се хванах за феромоните, преведох доста статии, предимно американски. И нещата започнаха да се избистрят. Имах удоволствието да преведа и доста статии за живота на пчелите в хралупа – американски статии. За пръв път в американска статия се говореше, че семейството се разпада при роенето. Научих кога започва градежа на питите и т.н.
    Паралелно с американските статии, се натъкнах на доста нестандартни руски книги и публикации. Част от тях преведох, но голямата част от тези книги, само съкратих като обем – оставих най-важното, а плявата я махнах. Внимателно прочетох една руска книга – История на руското пчеларство.

И тогава си отговорих на много въпроси, които сам си бях задал. Във всяка книга има по зрънце истина, ако това зрънце го адресираш към зададен въпрос – ето ти отговора.

Няма как да ви дам готовото решение, защото във форума веднага ми казват, че това са „пълни глупости“.
    Започнете да си задавате въпроси, на които нямате отговор от пчеларската литература, следвайте моят път, и предполагам че ще си отговорите на много от въпросите. Успех на всички

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Преди около 2 години започнах да се интересувам от роенето, прочетох много неща и бях разочарован. В 99% от прочетеното за роенето, се говореше за инстинкт за размножаване, и дотам, след което в книгите се дава много подробно, какво се случва в семейство което се рои, кога се отглеждат търтеите, кога излиза първи, втори рой и т.н.
    Само че, аз започнах да си задавам въпроси, и ги записвах тези въпроси в един файл. Примерно:
    Защо с първият рой излизат почти всички търтеи – няма логика – в първият рой има оплодена майка, защо търтеите излитат с нея??? А сега де.
    Кой изгражда основите за маточници, и защо семейството може да има изградени основи за маточници, но семейството не се рои?
    Какъв е процеса за строеж на търтееви килийки, защо превключват от строеж на пчелни към строеж на търтееви килийки?
    Кой изгражда маточниците, и защо понякога, пчелите ги унищожават, и убиват какавидите на майките в тях, и не се роят?
    Защо има самосмяна на майката но няма роене, при отгледани няколко /2-4/ млади майки в семейството?
    Защо самосмяната на майката понякога се трансформира в роене, тогава пчелите залагат допълнително 5-15 маточници и се изрояват?

Тогава се хванах за феромоните, преведох доста статии, предимно американски. И нещата започнаха да се избистрят. Имах удоволствието да преведа и доста статии за живота на пчелите в хралупа – американски статии. За пръв път в американска статия се говореше, че семейството се разпада при роенето. Научих кога започва градежа на питите и т.н.
    Паралелно с американските статии, се натъкнах на доста нестандартни руски книги и публикации. Част от тях преведох, но голямата част от тези книги, само съкратих като обем – оставих най-важното, а плявата я махнах. Внимателно прочетох една руска книга – История на руското пчеларство.

И тогава си отговорих на много въпроси, които сам си бях задал. Във всяка книга има по зрънце истина, ако това зрънце го адресираш към зададен въпрос – ето ти отговора.

Няма как да ви дам готовото решение, защото във форума веднага ми казват, че това са „пълни глупости“.
    Започнете да си задавате въпроси, на които нямате отговор от пчеларската литература, следвайте моят път, и предполагам че ще си отговорите на много от въпросите. Успех на всички
    Няма да започна този път с ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, но съм на път да го кажа. Сега да ти кажа аз какво мисля и защо съм на път да кажа ПГ. След като си прочел толкова книги от големите американски, а и руски величия, искам да те питам как така не можа да си отговориш на тези въпроси които задаваш, а и да видиш, че в тях има такива глупости които и начинаещи пчелари в БъЛГАРИЯ знаят? Бих започнал да ти отговарям ред по ред, но ми омръзна да ти обяснявам, а ти все да си знаеш твоето. Казах ти да ги прочетеш тези неща от тези твои автори и да ги поразмислиш малко по обстойно. Аз също ги чета и виждам съвсем други неща. Има нещо вярно в това което казваш, но това което ти предоставяш на нас като материал, просто е преувеличено и неразбрано от теб.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията

Уважавам хората, които много четат и които непрекъснато се опитват да намерят отговори на интересуващите ги въпроси. Именно поради тази причина ти дадох една положителна ръчичка на твоя постинг. Това, което описваш, е същото като това, която самия аз непрекъснато правя - търсене на капката истинска информация в морето от дезинформация. Но понеже и аз самият вече знам, че изказването на някакво авангардно твърдение изисква доказателства, всичко интересно намерено в интернет си го записвам на диска и си го класифицирам по теми и раздели. Сигурно вече имам няколко хиляди файла на различни езици. И когато някой изкаже съмнение в думите ми, просто намирам съответния файл и публикувам източника на твърденията си.

Редно е така да се прави и от всички останали, които публикуват авангардни твърдения. Пак повтарям - ако беше посочил източник, и този източник беше надежден, никой нямаше да ти оспорва твърдението. Точно обратното - щяхме да сме благодарни, че си ни научил на нещо ново, което не сме го знаели.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Уважавам хората, които много четат и които непрекъснато се опитват да намерят отговори на интересуващите ги въпроси. Именно поради тази причина ти дадох една положителна ръчичка на твоя постинг. Това, което описваш, е същото като това, която самия аз непрекъснато правя - търсене на капката истинска информация в морето от дезинформация. Но понеже и аз самият вече знам, че изказването на някакво авангардно твърдение изисква доказателства, всичко интересно намерено в интернет си го записвам на диска и си го класифицирам по теми и раздели. Сигурно вече имам няколко хиляди файла на различни езици. И когато някой изкаже съмнение в думите ми, просто намирам съответния файл и публикувам източника на твърденията си.

Редно е така да се прави и от всички останали, които публикуват авангардни твърдения. Пак повтарям - ако беше посочил източник, и този източник беше надежден, никой нямаше да ти оспорва твърдението. Точно обратното - щяхме да сме благодарни, че си ни научил на нещо ново, което не сме го знаели.
    "Всичко за пчелите"
    Пчели търтовки
    В коремната кухина на пчелата се намират изцяло или по-голямата част от храносмилателната, кръвонос­ната, дихателната, нервната, половата и други системи, мастното тяло, а също и восъкоотделителните жлези, жилещият апарат и мирисната жлеза. Вследствие на недоразвитата им полова система пчелите-работнички не вземат участие в запазването и поддържането на вида. При осиротяване на семейството и при липса на млади личинки за отглеждане на нова майка обаче някои от пчелите-работнички консумират сами „млечицето”, което те произвеждали при нормални условия с него отхранват личинките и започват да снасят яйца. От тези яйца, които са положени обикновено по стените на килийките по няколко и са неравномерно разпилени по питата, както бе вече изтъкнато, се отглеждат и излюпват само търтеи. Броят на тези пчели се колебае твърде много, като може да достигне дори до 85% от броя на пчелите в семейството. През живота си една пчела-търтовка снася до 32 яйца. В литературата е възприето пчелите-търтовки, в които са образувани вече яйца, но още не снасят яйца, да се наричат анатомически търтовки, а същите, след като започнат да снасят яйца, — физиологически търтовки. За първи път това е било установено през 1905 г. от руския учен Кожевников, който е доказал, че при загубване на майката и при отсъствието й за по-дълго време в пчелното семейство се появяват пчели-търтовки с развити яйчни тръбици. През 1925 и 1926 г. в Тулската опитна пчеларска станция Перепелова е установила, че анатомическите търтовки се появяват във всички роещи се и готвещи се за роене семей­ства, а през 1956 г. Коптев в Кемеровската опитна пчеларска станция е отбелязал, че пчелите-търтовки се срещат в голям процент във всички семейства с неоплодени майки и с майки, които снасят малко яйца както през време на роевия период, така и в края на главната беритба. Установено е, че и в нормални семейства не само в роевия период, а и до края на главната беритба (когато в пчелина няма роещи се семейства) се срещат пчели-търтовки. Най-много пчели-търтовки (45%) са били наме­рени в края на главната беритба в едно нормално семейство с 4,5 кг тегло, от което е бил изваден и най-много мед. В същото семейство пчелите-търтовки са намалели към 25 август, а именно до 4%. Резулта­тите показват, че в отделни роеве има голям брой търтовки, но за рое­нето присъствието на анатомически търтовки в семейството не е задъл­жително условие. Пчелите-търтовки се появяват най-много в семействата със слабоснасящи и с неоплодени майки.
    част от книгата
    Сега сигурно ще ме накарате да ви дам и други материали по този въпрос. Но няма да си мръдна пръста.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Благодаря за текста. По него открих първоизточника:
    http://www.referati.org/vsichko-za-p.../86435/ref/p36

Това е някакъв реферат от някаква Стелина Василева. Разрових из интернет и нищо не открих за нея, освен че е готина мацка:
    https://www.facebook.com/people/Stel...00000382798479

За съжаление това според мене е НЕНАДЕЖДЕН ИЗТОЧНИК. Нали знаеш, че интернет е пълен с такива. Започвам да проучвам за Кожевников, Перепелова и Коптев, за да проверя дали наистина са писали нещо подобно още преди 100 години и защо другите пчеларски учени по света не признават техните изследвания (или поне защо си мълчат по въпроса).

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Благодаря за текста. По него открих първоизточника:
    http://www.referati.org/vsichko-za-p.../86435/ref/p36

Това е някакъв реферат от някаква Стелина Василева. Разрових из интернет и нищо не открих за нея, освен че е готина мацка:
    https://www.facebook.com/people/Stel...00000382798479

За съжаление това според мене е НЕНАДЕЖДЕН ИЗТОЧНИК. Нали знаеш, че интернет е пълен с такива. Започвам да проучвам за Кожевников, Перепелова и Коптев, за да проверя дали наистина са писали нещо подобно още преди 100 години и защо другите пчеларски учени по света не признават техните изследвания (или поне защо си мълчат по въпроса).
    Прочетете реферата, и тогава давайте оценка.

Страница 21 от 72 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •