Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 159 ПърваПърва ... 614151617182666116 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 1589
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Не знам как е на теория, това е практиката при мен. Всички кошери с отворен 2ри корпус са на тавана и така вече 3та година и нямат проблеми, като не съм им слагал питки преди средата на февруари. Тези с затворен 2ри корпус правят дебели венци и зимуват под тях а тези с отворения складират запасите на задната част от питите и правят кълбото в предния край и опира в тавана като с е местят на зад. Самия факт, че пчелите са точно до отвора значи че има много мед на зад, но все пак ги отраях да се убедя и е точно така пренесли са много мед.
    Между другото при мен няма никакво пило като отварях 3 различни по сила кошера.

На колко корпуса са в момента?
    Питам защото казваш с отворен втори, но не става ясно там ли е кълбото. Аз миналата зима си правих експеримент да зимуват на прелка на корпуса на който зимуват но не ми хареса и сега съм с отворена прелка под корпуса на който зимуват. По-малките кълба са предния край, по силните са централно разположени като широката част на кълбото заема 2/3 ти от корпуса.
    Ползвах доброто време и разгледах тея калпазани по таванките. Общо са 6 бр. като трите не са толкова силно напънали на горе, но върха на кълбото си е над рамките. Тези три при прегледа днес не показваха никакви отклонения в подредбите на меда,имат доста пчели и никакво пило. Предполагам че правят доста голямо кълбо и върха леко се показва. Останали три са също доста силни и също нямат никакво пило. Двата бяха преподредени като им премахнах средните рамки които са без венец, на тяхно място дойдоха по страничните които са с доста дебел венец и бройката беше допълнена с пълни от склада. На последния му махнах само една средна рамка коятп беше доста празна и му налях към 2 кг инверт. Като ходя другия път ще ги погледана и ще пиша какъв е ефекта.
    Иначе летяха много и видях само една с прашец което много ме радва, защото според мен повечето донесен прашец е ключът към започване на бурно отглеждане на пило, а сега най малко имаме нужда от това. Експериментите ми до сега показват че с каквото и да храниш ако няма добър принос на прашец не можеш да провокираш бурно ранно развитие.

Меда не е кристализирал.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Питам защото казваш с отворен втори, но не става ясно там ли е кълбото. Аз миналата зима си правих експеримент да зимуват на прелка на корпуса на който зимуват но не ми хареса и сега съм с отворена прелка под корпуса на който зимуват. По-малките кълба са предния край, ПО силните са централно разположени като широката част на кълбото заема 2/3 ти от корпуса.
    Ползвах доброто време и разгледах тея калпазани по таванките. Общо СА 6 бр. като трите не са толкова силно напънали на горе, но върха на кълбото си е над рамките. Тези три при прегледа днес не показваха никакви отклонения в подредбите на меда, имат доста пчели и никакво пило. Предполагам че правят доста голямо кълбо и върха леко се показва. Останали три са също доста силни и също нямат никакво пило. Двата бяха преподредени като им премахнах средните рамки които са без венец, на тяхно място дойдоха ПО страничните които са с доста дебел венец и бройката беше допълнена с пълни от склада. На последния му махнах само една средна рамка коятп беше доста празна и му налях към 2 кг инверт. Като ходя другия път ще ги погледана и ще пиша какъв е ефекта.
    Иначе летяха много и видях само една с прашец което много ме радва, защото според мен повечето донесен прашец е ключът към започване на бурно отглеждане на пило, а сега най малко имаме нужда от това. Експериментите ми до сега показват че с каквото и да храниш ако няма добър принос на прашец не можеш да провокираш бурно ранно развитие. Меда не е кристализирал.
    и аз съм наблюдавал отделни бройки на горните летви, и то силни кошери. според мен им е студелив тамазлъка и бягат към по топлото.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 23.12.2015 в 03:13. Причина: ЦИТАТ!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Питам защото казваш с отворен втори, но не става ясно там ли е кълбото.
    На 2 корпуса като всички кълба са на 2ри корпус непосредствено до входа. Аз пък съм доволен от този начин на зимуване.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Така и предположих. Когато ги оставих така, абсолютно всички кълба бяха непосредствено до "зад" прелката. Не забелязах въобще да им е студено или някакви други там глупости. Симеон Тодоров имаше лекция по това време в дружеството и каза един куп глупости като накрая заяви, че ако оставим прелката отворена на корпуса на който е кълбото със сигурност семейството ще загине. Веднага станах и го поканих да тръгваме към пчелина, защото ако за другите неща с които не бях съгласен можехме само да спорим като дървени философи то 200+ прелки бяха отворени и можехме веднага да броим жертвите. Проблема при така отворена прелка идва през края на февруари и началото на март. Семействата започват да изостават в развитието си предполагам поради по трудното поддържане на температурата в корпуса. Пилото започва точно зад прелката и кълбото стои много компактно и не се позволява на майката да "своеволничи". Ако не се гонят ранни паши си мисля, че този начин на зимуване може да се включи в арсенала на противороевите мерки. Интересното е че дори и да се затвори прелката в последствие ( 8-15 март) семействата продължават трудно да вървят напред, предполагам защото първия сериозен цикъл на пилото е преминал с доста по-малко пило и после трудно наваксват.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Моите зимуват с изцяло мрежесто дъно и напълно отворени прелки на горния корпус където е семейството.Стеснявам ги със парченце фибран колкото да минат две пчели.Интересното е,че самите пчели изгризват част от фибрана,което показва за мен,че имат нужда от там да минава по-голям въздухопоток.Края на февруари,гризенето се засилва още повече...
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Standart Виж публикацията
    Имам късни фарарови отводки на горен корпус с по 5-6 рамки пило основно запечатано. Ясно ми е, че ще ги храня с лъжичка но проблема е в това, че се размножава и акара след последното третиране. Да не се окаже, че напролет си имам кошери за нови отводки.
    И аз си имам късни отводки на ДБ,но пък нямам твоите "проблеми".Освен това и "лъжичка" си нямам...Иначе -ДА за акара си прав.
    Един от вариантите да се отървеш от акара е да извадиш вс.запечатано пило.....

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    И аз си имам късни отводки на ДБ,но пък нямам твоите "проблеми".Освен това и "лъжичка" си нямам...Иначе -ДА за акара си прав.
    Един от вариантите да се отървеш от акара е да извадиш вс.запечатано пило.....
    Моите уважения колега, но не разбрах какво ще рече да извадя всичкото запечатано пило? Относно лъжичката имах предвид, че ще ги храня (по малко) докато цъфнат овошките. Иначе не са ми важни няколко кошера. Опитвам се да правя различни постановки и да стигна до собствени изводи. Отдавна се убедих, че има твърде много субективни фактори за да си позволявам да следвам сляпо нечии чужд опит (най-вече 40 годишен). Колкото до форума ползвам го точно заради чуждото мнение но са единици хората от които бих приел мнение(ти определено си между тях, та драсни да прочета за казуса).

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Много добре те разбрах за "лъжичката" аз го правя с "кофата". Независимо от количеството наличен мед,в началото на януари им слагам питка,която до средата на март им гарантира спокойствие.Като им слагаш по-малко(0,5кг) храна се налага по често(на 2 седмици)отваряне на кошера.Ако си сигурен,че сем. е опаразитено може да изкараш (буквално) рамките със пило-(в пилото има повече акари) и след това да накапиш с ОК.Пак повтарям-ако си сигурен,че има инвазия на акара.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Така и предположих. Когато ги оставих така, абсолютно всички кълба бяха непосредствено до "зад" прелката. Не забелязах въобще да им е студено или някакви други там глупости. Симеон Тодоров имаше лекция по това време в дружеството и каза един куп глупости като накрая заяви, че ако оставим прелката отворена на корпуса на който е кълбото със сигурност семейството ще загине. Веднага станах и го поканих да тръгваме към пчелина, защото ако за другите неща с които не бях съгласен можехме само да спорим като дървени философи то 200+ прелки бяха отворени и можехме веднага да броим жертвите. Проблема при така отворена прелка идва през края на февруари и началото на март. Семействата започват да изостават в развитието си предполагам поради по трудното поддържане на температурата в корпуса. Пилото започва точно зад прелката и кълбото стои много компактно и не се позволява на майката да "своеволничи". Ако не се гонят ранни паши си мисля, че този начин на зимуване може да се включи в арсенала на противороевите мерки. Интересното е че дори и да се затвори прелката в последствие ( 8-15 март) семействата продължават трудно да вървят напред, предполагам защото първия сериозен цикъл на пилото е преминал с доста по-малко пило и после трудно наваксват.
    Може би зависи от местоположението на пчелина, при мен тези с отворена прелка на 2ри корпус се развиват по добре пролетта. Първата година пробвах само с 2-3 кошера, 2рата половината бяха така а тази зима всички са с отворена прелка, като 2 броя сами си я затвориха и не съм ги закачал. Когато им трябва топлина си клеясват и намаляват отвора, а когато искат повече въздух отварят. Пчелите си знаят как и е по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Може би зависи от местоположението на пчелина, .
    Това е от съществено значение.

Страница 16 от 159 ПърваПърва ... 614151617182666116 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •