Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
Не знам как е на теория, това е практиката при мен. Всички кошери с отворен 2ри корпус са на тавана и така вече 3та година и нямат проблеми, като не съм им слагал питки преди средата на февруари. Тези с затворен 2ри корпус правят дебели венци и зимуват под тях а тези с отворения складират запасите на задната част от питите и правят кълбото в предния край и опира в тавана като с е местят на зад. Самия факт, че пчелите са точно до отвора значи че има много мед на зад, но все пак ги отраях да се убедя и е точно така пренесли са много мед.
Между другото при мен няма никакво пило като отварях 3 различни по сила кошера.

На колко корпуса са в момента?
Питам защото казваш с отворен втори, но не става ясно там ли е кълбото. Аз миналата зима си правих експеримент да зимуват на прелка на корпуса на който зимуват но не ми хареса и сега съм с отворена прелка под корпуса на който зимуват. По-малките кълба са предния край, по силните са централно разположени като широката част на кълбото заема 2/3 ти от корпуса.
Ползвах доброто време и разгледах тея калпазани по таванките. Общо са 6 бр. като трите не са толкова силно напънали на горе, но върха на кълбото си е над рамките. Тези три при прегледа днес не показваха никакви отклонения в подредбите на меда,имат доста пчели и никакво пило. Предполагам че правят доста голямо кълбо и върха леко се показва. Останали три са също доста силни и също нямат никакво пило. Двата бяха преподредени като им премахнах средните рамки които са без венец, на тяхно място дойдоха по страничните които са с доста дебел венец и бройката беше допълнена с пълни от склада. На последния му махнах само една средна рамка коятп беше доста празна и му налях към 2 кг инверт. Като ходя другия път ще ги погледана и ще пиша какъв е ефекта.
Иначе летяха много и видях само една с прашец което много ме радва, защото според мен повечето донесен прашец е ключът към започване на бурно отглеждане на пило, а сега най малко имаме нужда от това. Експериментите ми до сега показват че с каквото и да храниш ако няма добър принос на прашец не можеш да провокираш бурно ранно развитие.

Меда не е кристализирал.