Вчера гледах моите, носят прашец, кълбото беше разпуснато, имаха храна, но им сложих тесто.
Вчера гледах моите, носят прашец, кълбото беше разпуснато, имаха храна, но им сложих тесто.
Днес 20.12.15г. слънчево с температура на въздуха 11 градуса. Пчелите се облитаха задружно като през март. Прашец не носят.
"Десет грама практика са повече от тонове теория".
Поддържането на МАЛКО пило не е проблем,дори точно обратното.Така или иначе консумират по 1кг мед на месец,който е напълно достатъчен за поддържането на 1дц.пило(примерно).Поддържа ки 34*-35*в зоната на пилото,което се явява и център на кълбото,с тази топлина се огрява цялото кълбо.Освен това,самото пило отделя топлина и за пчелите остава само да задържат топлината и я пропускат към периферията на кълбото.По друг начин стоят нещата ако площа на пило е несъразмерима със силата на семейството и медовите запаси.
Сега при тези температури малкото пило не е проблем защото през деня кълбото се разпуска ,но при рязко и продължително застудяване само питките са спасението за оцеляването на семейството.
Решение винаги има но е хубаво, както се чете форума така и да се четат пчеларските вестници.
На теория е така. Само, че на практика не е. Имам няколко качени на таванката. Така са вече 15 дни. По някакви причина са изяли венеца в централната част на питите и са се забили в таванката и не мръдват на накъде въпреки че са заобиколени от мед. Абсолютно нищо не пренасят и утре ще си правя експерименти с тях.
Имам късни фарарови отводки на горен корпус с по 5-6 рамки пило основно запечатано. Ясно ми е, че ще ги храня с лъжичка но проблема е в това, че се размножава и акара след последното третиране. Да не се окаже, че напролет си имам кошери за нови отводки.
Не чета вестничета, и не се гордея с това. Когато съм си купувал не съм бил удовлетворен от съдържанието и в един момент спрях. Относно решението ако решиш споделиш
РЕСПЕКТ!
Този пост е редактиран от scutellator; 22.12.2015 в 12:32.
Не знам как е на теория, това е практиката при мен. Всички кошери с отворен 2ри корпус са на тавана и така вече 3та година и нямат проблеми, като не съм им слагал питки преди средата на февруари. Тези с затворен 2ри корпус правят дебели венци и зимуват под тях а тези с отворения складират запасите на задната част от питите и правят кълбото в предния край и опира в тавана като с е местят на зад. Самия факт, че пчелите са точно до отвора значи че има много мед на зад, но все пак ги отраях да се убедя и е точно така пренесли са много мед.
Между другото при мен няма никакво пило като отварях 3 различни по сила кошера.
Този пост е редактиран от Nik_m; 22.12.2015 в 15:34.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))