Чудя се при това предполагаемо местене на кошери,което арендаторите ще изискват от нас( за което лично аз съм против), няма ли да се наложи регистрацията на временни пчелини на ново място,или ако някой реши да си мести кошерите от землището на едно населено място в друго да трябва да се искат разрешения от кметове, общини и т.н.По начина по който е замислена тази програма има голяма вероятност да се създаде един голям хаос.
Според мен от тази програма могат да се възползват най вече колегите,които практикуват подвижно пчеларство и които на базата на общият брой пчелари в страната не бих казал че са много,които така и така си местят кошерите около масивите с медонос.Нищо не им пречи да си закарат семействата до някой блок за опрашване,понеже с това се занимават и имат възможността и опита.Тези със стационарните пчелини като мен надали за 20 или 30 лв на кошер ще тръгнат тепърва да си местят неколкократно кошерите по ниви и поля и да си създават излишни главоболия.Според мен радиуса на опрашване в програмата трябва да бъде поне 2 км за да могат стационарните пчелини в населените места да обхващат възможно по голяма площ на опрашване,и да могат и те да се възползват евентуално от тази програма.И тук идва момента как почваме да се чудим до колко километра било ефективното опрашване.Какво значение има това в момента ? Честно казано предвид идеята на програмата това въобще не ме интересува.Колкото повече толкова по добре,дори и 10 км да го напишат пък то да е 100 метра.Нали нашият интерес е повече пчелари да се възползват от това предполагаемо подпомагане.И да 1 км е глупаво и за мен в конкретния случай.