Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 100
    Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Даже и за виното вече използвам иноксови съдове, изхвърлих всички бурета, които ми омръзна два пъти в годината да изнасям и внасям от мазето, да опушвам, да мия и все си има дъх на старо буре...
    Не ти вярвам, донеси да го пробваме!
    0899946746 Поздрави, Емо.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от ydim Виж публикацията
    И Марко, точно защото са 2 кошера 500лв за центрофуга не е оправдано, освен ако не разполагаш с твърде много пари, а и в такива случаи сигурно само мързела би бил добро оправдание. Започнах темата с идеята да получа малко помощ от форум създаден с тази цел, но се убеждавам, че това ще е трудно постижимо, поради "простотията ми".. Извинявам се на Вас за "простащината" ми и че Ви занимавам с нея!
    Колежке мисля, че хората които пишат в темата наистина се опитват да ти помогнат и не знам защо са тия язвителни коментари. И са много прави за центрофугата. Това е СЪД в който ще събереш меда от кошера. Ако нямаш проблем да готвиш в ръждясали тенджери, да ядеш с ръждясали лъжици и вилици значи нямаш проблем да си купиш и ръждясала центрофуга. Ако не си такъв човек обаче ти трябва съд от неръждаема стомана. Ако намериш такава втора употреба - хубаво. Ако можеш да си купиш неръждаема ламарина (алпака или както там се казва) и можеш да я направиш под формата на барабан с конус на дъното , да я залепиш да направиш механиката - супер. Но ако не можеш да го направиш ще трябва да си купиш нова.

Аз започнах с един кошер и на втората година като ги направих два си купих една за 450лв. Ти може да се дърпаш една две години, да се помъчиш и накрая пак ще си купиш. Затова ако ще ставаш пчелар, купи я още сега за да не се нервираш после. Казвам го като съвет от личен опит. Щом ще дойдат кошерите догодина март, мед ще вадиш евентуално чак есента или чак следващата година. Така че има време да помислиш ще си ли пчелар или няма да си. Много хора си мислят, че да си сложиш един-два кошера е като да си насадиш плодно дръвче в двора. Есента береш, правиш компот и слагаш в мазето. При пчеларството е доста по-сложно. Ще трябва да инвестираш малко пари. Освен това ще трябва да почетеш. Някой неща можеш да си направиш сам/сама и да спестиш пари. Други неща обаче трябва да ги купиш. Така или иначе себестойността на меда ще ти е висока. На мен първия мед, който изкарах ми се хвана сигурно към 30-40лв килото. За мен безценното е удоволствието което изпитвам като се занимавам в кошерите. Един руски писател (не помня кой беше) е казал "Когато отида при пчелите забравям за всичките човешки лошотии". Ако ти изпиташ същото удоволствие като се занимаваш с пчелите тези похарчени пари ще си струват всяка стотинка. Обаче ако за теб кошерите са просто два сандъка с мухи, които ще ти дават безплатна зимнина- по добре не се захващай, защото първо меда се добива доста по-трудно от компотите и лютениците и второ няма начин да ти излезе без пари.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    ...
    Даже за и виното вече използвам иноксови съдове, изхвърлих всички бурета, които ми омръзна два пъти в годината да изнасям и внасям от мазето, да опушвам, да мия и все си има дъх на старо буре..... и тн.
    Удоволствие е да се работи с качествени материали и техники.
    Тъй-тъй, то с тия нови технологии натам отиват работите. Ний сме последното поколение дето се занимава в домашни условия с вино, ракия и тънки мезета. Последни мохикани, тъй да се каже или динозаври...
    Аз па, докат имах време, най-голям кеф преди гроздобера ми беше да наглася кацата и бурето, едното останало от единия ми дядо, другото-от другия. Мъка.
    Я кажете, да се разберем. За кошерите какъв акъл ще й даваме? ДБ или ЛР? Самоделки, или...?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Наборе аз бих препоръчал лежак с магазини.Няма ротации няма роене,няма прехвърляне на рамки.Веднъж като натовариш(в зависимост от района) магазините,после само разтоварваш.....А дали самоделки,дали не....въпрос на "вкус"..Аз,например,реших да си направя два 25 рамкови лежака,за да изпробвам едно място(нов пчелин).Пробвах да дам да ми направят лежаците,но започнаха да ми казват как трябва да станат,не както аз искам...Та самоделка или не,бих избрал разумния вариант-дърводелеца да прави кошерите,тенекеджията да си прави центрофугите,пчелите да си правят меда..........

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Да препоръчваш, но да има на кой, сега ние си пишем и коментираме, а колежката явно е сърдита и едва ли ще попита нещо друго....
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Аз , харесвам Българските домашни продукти .
    Не ме интересува ЕС .

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Да препоръчваш, но да има на кой, сега ние си пишем и коментираме, а колежката явно е сърдита и едва ли ще попита нещо друго....
    Филимонов, винаги когато се включи млада(начинаеща)колежка в дискусия. лигите ти потичат....през крачолите!
    Working....

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Разцепи мрака...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Братле,колежката сигурно си има и други ангажименти-вечеря,салата,деца......

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    Разцепи мрака...
    Аз ви казах. Появи ли се отнякъде Холандеца и сичко се нацепва...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •