Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 61 от 107 ПърваПърва ... 1151596061626371 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 601 до 610 от общо 1063
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    На 100 пчели 1 акар е равно на 300 акара в 30000 кошер който се води слаб ако изследваме август, и като се вземе предвид, че това е акара само по пчелите и има поне още толкова в пилото извода че можеш да си спокоен при такъв резултат отива по дяволите
    Стига с това пило. Всички разсъждавате само и единствено от позицията на ОК.

Под третиране аз разбирам ПЪЛНИЯТ ЦИКЪЛ на почистване на семейството. Ако е лентички, стоят 40 дена, за да избият и излизащите от пилото акари. Ако е ОК - третира се няколко пъти пак заради излизащите от пилото акари. Та показаният от мене алгоритъм важи за ПЪЛЕН ЦИКЪЛ НА ТРЕТИРАНЕТО.

Ако искате вътрешен алгоритъм в рамките на самото третиране, то това вече е нещо съвсем друго, което вече трябва да отчита и времето, през което една килийка е запечатана и в нея може да има акари. Опитайте се да го съобразите сами, ако не - като се поосвободя ще го обмисля и ще ви го дам.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Едно питане за технологията на прилагане на оксаловата киселина:
    Защо се ползва опушване или накапване на воден разтвор в пространството между рамките, а не например пулверизация на същия този разтвор?
    Тъй като вчера въпроса ми мина незабелязано, отново се връщам на него. Интересува ме какво би се получило, ако вместо накапване в междурамията там се впръска много финна водна мъгла от същия разтвор? Логиката показва, че ще имаме по-равномерно разпределение и полепване на микроскопичните водни капчици по питите и власинките на пчелите. Имате ли някакви съображения против тази теза?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Едно питане за технологията на прилагане на оксаловата киселина:
    Защо се ползва опушване или накапване на воден разтвор в пространството между рамките, а не например пулверизация на същия този разтвор?
    Незнам защо никой не се включи ,но едната рецепта с ОК 35/100/ 900 се прилага точно с пулверизиране между и върху рамките.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от roxterox Виж публикацията
    Какъв е процентът на опаразитяване(тотален) може да се постигне единствено чрез приспиване на цялото семейство и приброяване на всичкия наличен акар, а не чрез извадка от 100 или 200 пчели.
    https://www.youtube.com/watch?v=ZCcbj1Gv9UM
    3:50 минута

И естествено почти всичко може да бъде намерено ето тук:
    http://www.coloss.org/beebook

Това което нас ни интересува в момента се намира тук:
    http://www.coloss.org/beebook/II/varroa/4/2/3/1/1

И по важно ето тук:
    http://www.coloss.org/beebook/II/varroa/4/2

"The methods based on mite fall or on evaluating infestation rates from adult or brood samples are only reliable for colonies with medium to high infestation rate. The methods show imprecision when colonies have less than 3,000 brood cells, when the brood infestation rate is <2 % (unless very large samples are taken, see the BEEBOOK paper on statistics (Pirk et al., 2013)) or when the colony is collapsing (due to decreased amount of brood) (Branco et al., 2006; Lee et al"

Но в последствие се вижда, че цитираната висока надеждност, отнасяща се за опаразитявания над 2%, при вземане на извадка от пчелите, се отнася в контекста на препоръчания метод - т.е. вземане на проба от пчели, намиращи се върху 3 различни рамки открито пило.
    http://www.coloss.org/beebook/II/varroa/4/1/3

Т.е. не са споменати извадките, вземани от медовите корпуси, предоставящи още по-голяма надеждност, а просто се препоръчва по-голяма извадка, при наличие на много ниска опаразитеност.

Лично мен ако питате, лимит за детекция от 2% опаразитеност е напълно достатъчен за база за вземане на правилни управленски решения.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Тъй като вчера въпроса ми мина незабелязано, отново се връщам на него. Интересува ме какво би се получило, ако вместо накапване в междурамията там се впръска много финна водна мъгла от същия разтвор? Логиката показва, че ще имаме по-равномерно разпределение и полепване на микроскопичните водни капчици по питите и власинките на пчелите. Имате ли някакви съображения против тази теза?
    "Яко захапа" идеята за "мъглообразуване".Да не вземеш да скриеш резултатите от опитите? За да не губиш инерция, това е най-ефективния начин за ползване на О.К. Когато направиш опитите с "мъглообразователите" ще си "трампим" информация.Твоята ще е нова , а моята е пръсната из форумите , но никой не я търси.Аз си я събрах , та да има какво да "трампя".
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Стига с това пило. Всички разсъждавате само и единствено от позицията на ОК.

Под третиране аз разбирам се разбира ПЪЛНИЯТ ЦИКЪЛ на почистване на семейството. Ако е лентички, стоят 40 дена, за да избият и излизащите от пилото акари. Ако е ОК - третира се няколко пъти пак заради излизащите от пилото акари. Та показаният от мене алгоритъм важи за ПЪЛЕН ЦИКЪЛ НА ТРЕТИРАНЕТО.
    Ако искате вътрешен алгоритъм в рамките на самото третиране, то това вече е нещо съвсем друго, което вече трябва да отчита и времето, през което една килийка е запечатана и в нея може да има акари. Опитайте се да го съобразите сами, ако не - като се поосвободя ще го обмисля и ще ви го дам.
    Въобще не мисля само за ОК. Дори и да си направил пълен цикъл на третиране ако има акар върху пчелите то със сигурност има ПОНЕ още толкова в пилото. Алгоритъма ти е хубав, но извадката ти е много малка и има голяма вероятност за грешка. Всичките сложни математически обяснения които даде са напълно верни, но все пак трябва да имаш представителна извадка която в случая е доста над 100 пчели и точно защото трябват повече или ги трепеш с етер без особено да се вживяваш или действаш с пудра и пчелите си остават живи. Аз лично не виждам смисъл чак да ги броя и не се вживявам чак толкова много, но правя по няколко третирания на сезон, защото съм в силно опаразитен район и последните две години са ад.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    .... Дори и да си направил пълен цикъл на третиране, ако има акар върху пчелите, то със сигурност има ПОНЕ още толкова в пилото....
    Ей това вече не е вярно. Неслучайно качествените лентички стоят в кошера по 40 дена. И това е не защото са слаби. Напротив - те избиват всеки един акар по пчелите буквално за 1-2 дена. Сложи контролен лист и ще се убедиш в това твърдение. През цялото останало време те стоят в кошера с цел да избиват всеки един новоизлюпил се акар, като в същото време пречат на нови акари да влизат в килийките непосредствено преди запечатването им. И това е така по една много проста причина - ами просто НЯМА НОВИ АКАРИ. Така е с препаратите, които аз наричам тежка артилерия (производните на Кумафоса или така наречените "бойни отровни вещества" - например Тактик).

Ако обаче използвате препарати, които не са в състояние за ден-два да избият всички акари по пчелите (напр. ОК), то тогава наистина си прав. Колкото и пъти да третираш, през какъвто и период от време да го правиш - все тая. В пилото ВИНАГИ ЩЕ ИМА АКАРИ и при това положение наистина най-доброто решение е третиране в късна есен, когато няма пило. Но все пак това е компромисен вариант - не го забравяй това

Автор
    Регистриран
    07.10.2010
    Пчеларски район
    ДОБРИЧКА
    Матеев може ли да ни препоръчаш качествени лентички че аз толкова години не ги открих

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Матеев, не мога да разбера защо се пънеш като магаре на лед. Не си никак прост, дори напротив, казваш че често грешиш и си признаваш ама то голям зор да те убеди човек че не си прав. Аз не мога да разбера, защо се напъвам да ти давам акъл.От известно време съм се зарекъл, че с теб няма да споря, защото от многото спорове, които съм си позволил да водя с теб съм разбрал, че това е абсолютно безсмислено, като да спориш с радио. Успех с етера, бройките и т.н. От хиляда извора вода да ми донесеш няма да ме убедиш, че щом има акар по пчелите то няма поне толкова пилото. Какъвто и препарат да ползваш то той убива акара ПЪРВО ПО ПЧЕЛИТЕ И ДОРИ ПОВЕЧЕТО УБИВАТА АКАРА САМО ПО ПЧЕЛИТЕ И ЩОМ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ИМА ОСТАНАЛ ТАКЪВ ТО ВЪВ ПИЛОТО ИМА ОСТАНАЛ 10000000000000000000000%. Има само едно единствено изключение да попаднеш в пробата на опаразитена пчела влязла от кошер току що. Ти сам си сметни колко е шанса да се случи това, нали си силен по сметките.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз също не искам да споря повече по този въпрос. Всеки си има собствена камбанарийка, от позицията на която взема собствените си решения. От време на време в този форум влизаме в спор коя камбанарийка е по-висока, но истината е, че само Господ го знае това. А аз не съм набожен, така че всичко останало се обезсмисля .....

Страница 61 от 107 ПърваПърва ... 1151596061626371 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •