Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1063

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    На 100 пчели 1 акар е равно на 300 акара в 30000 кошер който се води слаб ако изследваме август, и като се вземе предвид, че това е акара само по пчелите и има поне още толкова в пилото извода че можеш да си спокоен при такъв резултат отива по дяволите

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    На 100 пчели 1 акар е равно на 300 акара в 30000 кошер който се води слаб ако изследваме август, и като се вземе предвид, че това е акара само по пчелите и има поне още толкова в пилото извода че можеш да си спокоен при такъв резултат отива по дяволите
    Стига с това пило. Всички разсъждавате само и единствено от позицията на ОК.

Под третиране аз разбирам ПЪЛНИЯТ ЦИКЪЛ на почистване на семейството. Ако е лентички, стоят 40 дена, за да избият и излизащите от пилото акари. Ако е ОК - третира се няколко пъти пак заради излизащите от пилото акари. Та показаният от мене алгоритъм важи за ПЪЛЕН ЦИКЪЛ НА ТРЕТИРАНЕТО.

Ако искате вътрешен алгоритъм в рамките на самото третиране, то това вече е нещо съвсем друго, което вече трябва да отчита и времето, през което една килийка е запечатана и в нея може да има акари. Опитайте се да го съобразите сами, ако не - като се поосвободя ще го обмисля и ще ви го дам.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Стига с това пило. Всички разсъждавате само и единствено от позицията на ОК.

Под третиране аз разбирам се разбира ПЪЛНИЯТ ЦИКЪЛ на почистване на семейството. Ако е лентички, стоят 40 дена, за да избият и излизащите от пилото акари. Ако е ОК - третира се няколко пъти пак заради излизащите от пилото акари. Та показаният от мене алгоритъм важи за ПЪЛЕН ЦИКЪЛ НА ТРЕТИРАНЕТО.
    Ако искате вътрешен алгоритъм в рамките на самото третиране, то това вече е нещо съвсем друго, което вече трябва да отчита и времето, през което една килийка е запечатана и в нея може да има акари. Опитайте се да го съобразите сами, ако не - като се поосвободя ще го обмисля и ще ви го дам.
    Въобще не мисля само за ОК. Дори и да си направил пълен цикъл на третиране ако има акар върху пчелите то със сигурност има ПОНЕ още толкова в пилото. Алгоритъма ти е хубав, но извадката ти е много малка и има голяма вероятност за грешка. Всичките сложни математически обяснения които даде са напълно верни, но все пак трябва да имаш представителна извадка която в случая е доста над 100 пчели и точно защото трябват повече или ги трепеш с етер без особено да се вживяваш или действаш с пудра и пчелите си остават живи. Аз лично не виждам смисъл чак да ги броя и не се вживявам чак толкова много, но правя по няколко третирания на сезон, защото съм в силно опаразитен район и последните две години са ад.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    .... Дори и да си направил пълен цикъл на третиране, ако има акар върху пчелите, то със сигурност има ПОНЕ още толкова в пилото....
    Ей това вече не е вярно. Неслучайно качествените лентички стоят в кошера по 40 дена. И това е не защото са слаби. Напротив - те избиват всеки един акар по пчелите буквално за 1-2 дена. Сложи контролен лист и ще се убедиш в това твърдение. През цялото останало време те стоят в кошера с цел да избиват всеки един новоизлюпил се акар, като в същото време пречат на нови акари да влизат в килийките непосредствено преди запечатването им. И това е така по една много проста причина - ами просто НЯМА НОВИ АКАРИ. Така е с препаратите, които аз наричам тежка артилерия (производните на Кумафоса или така наречените "бойни отровни вещества" - например Тактик).

Ако обаче използвате препарати, които не са в състояние за ден-два да избият всички акари по пчелите (напр. ОК), то тогава наистина си прав. Колкото и пъти да третираш, през какъвто и период от време да го правиш - все тая. В пилото ВИНАГИ ЩЕ ИМА АКАРИ и при това положение наистина най-доброто решение е третиране в късна есен, когато няма пило. Но все пак това е компромисен вариант - не го забравяй това

Автор
    Регистриран
    07.10.2010
    Пчеларски район
    ДОБРИЧКА
    Матеев може ли да ни препоръчаш качествени лентички че аз толкова години не ги открих

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Матеев, не мога да разбера защо се пънеш като магаре на лед. Не си никак прост, дори напротив, казваш че често грешиш и си признаваш ама то голям зор да те убеди човек че не си прав. Аз не мога да разбера, защо се напъвам да ти давам акъл.От известно време съм се зарекъл, че с теб няма да споря, защото от многото спорове, които съм си позволил да водя с теб съм разбрал, че това е абсолютно безсмислено, като да спориш с радио. Успех с етера, бройките и т.н. От хиляда извора вода да ми донесеш няма да ме убедиш, че щом има акар по пчелите то няма поне толкова пилото. Какъвто и препарат да ползваш то той убива акара ПЪРВО ПО ПЧЕЛИТЕ И ДОРИ ПОВЕЧЕТО УБИВАТА АКАРА САМО ПО ПЧЕЛИТЕ И ЩОМ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ИМА ОСТАНАЛ ТАКЪВ ТО ВЪВ ПИЛОТО ИМА ОСТАНАЛ 10000000000000000000000%. Има само едно единствено изключение да попаднеш в пробата на опаразитена пчела влязла от кошер току що. Ти сам си сметни колко е шанса да се случи това, нали си силен по сметките.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз също не искам да споря повече по този въпрос. Всеки си има собствена камбанарийка, от позицията на която взема собствените си решения. От време на време в този форум влизаме в спор коя камбанарийка е по-висока, но истината е, че само Господ го знае това. А аз не съм набожен, така че всичко останало се обезсмисля .....

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Последното третиране с ОК го направих на 23-ти декември - с накапване със спринцовка, по 40-50мл на семейство....не знам дали това е основната причина - но нямам засега нито едно умряло семейство - 25 от 25, а имах 5 слаби, на 2-3 ДБл рамки, и са оцелели на минус 20 градуса!!

Наблюдател
    Регистриран
    06.01.2015
    Пчеларски район
    balchik
    Колеги,искам третирам февруари чрез опушване с лентички.Какъв препарат бихте ми предложили до ползвам.Ноември накапах еднократно с ОК.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •