Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
Рости ,при мен прелките са с ориентация югоизток,повечко на изток.Топлата ми страна е югозапад .Направил съм го целонасочено, заради активния сезон .Толкова години не съм имал случай да трупат на студения фланг ,а на топлия да остане гола пита .Затова ,на пролет ги слагам м/у питите с пило, за да подменя меда за следващото зимуване .И така ,всяка година .Не мога да си обясня защо при теб е така ? Не трябва да имаш северна страна ,за да имаш студена .Винаги има една по студена.Това са условности ,а не конкретика .Не ги приемай нещата буквално.
При мен всички кошери са по два един до друг и би трябвало студената ми страна да е към съседния кошер, защото там никога не я ограява слънце както и задната- северната. Както писах вече задната (северната) страна на кошера е пълна до край и запечатана, а странично прехвърляне на запасите не съм наблюдавал за сега. Може това се поражда от някаква подробност при зазимяването. Предполагам че не ми прехвърлят странично, защото ги стеснявам яко. Последно като ги гледах кълбата стърчаха по 2-3 см извън крайните пити (не съм слагал преградни дъски и питите на които е кълбото са отдалечени от стените на корпуса - центрирани са)
През зимата кълбата ми се движат на горе и като опрат в горната летва се преместват леко назад докато стигнат средата на питата. От това положение не мръдват и тогава си пренасят но винаги от меда който има най-близко от задната част на питата или от първите към центъра по пълни. Никога не съм наблюдавал особено по това време да изпразват най-крайни пити и затова много се изненадвам.