Защо обаче е така. При мен основен причина за появата на такива кошери е роенето и майките. Е колко е просто тогава да се намали бройката на тея "мърши" просто като се започне да се работи с истински майки? По силите ли е на всички да се позаинтерисуваме, разровим и положим малко труда за да се сдобием с истински майки? Еми отговора е ДА. Всеки ден си чешем езиците за едни и същи неща и над 90% от съфорумниците си карат както си знаят и се реве за субсидии и всякакви други пари на готово.
Списъка е малко по пълен но нито една от бройките не ми е актуална нито на колегите на които знам бройките и знам че са ги декларирали.
Също и Матеев както и всички останали, които работят със финландските кошери. А да не забравяме и една голяма група пчелари в България (и аз в това число), които работят със огромни хранилки от порядъка на 5-10 л. Същото се отнася и за всички работещи по технологията на Якофов.
От всичко излиза че 750 мл хранилки май не са много разпространени, а още по-малко пък сред професионалните пчелари извън България.
Добре беше да се погледне какво има в тази голяма хранилка - специално за конкретната снимка - ПИТКА!!!!
А защо финландските кошери са в комплект с такава огромна хранилка? - Ето това е въпрос, чийто отговор досега ако не сте го научили, значи отдавна вече знаете прекалено много за да е имало място къде новата информация да бъде съхранена.
Все пак аз знам че няма да потърсите отговора във сайта защо се ползват толкова големи хранилки (въпреки че той е ясно написан на няколко места), затова за да ви улесня ще кажа, че хранилката съответства на начина на зазимяване във страните със студени и продължителни зими.
Ами аз никога не съм могъл да разчитам на много паши (и като изключим първата ми година като пчелар, през която имаше цели четири!!!) и ако през годината се случат две нормални паши - ТОВА Е СТРАХОТНО, за три пък да не говорим! Често се случваше да има само една ( по-често само на пролет - и което семейство успяло да се развие - събира, останалите духат супата, или пък само втората половина на сезона - както взе да се случва в последно време с промяната на климата) или две половини главни паши ( тръгват обещаващо, но след това секват изведнъж).
Във тази връзка имам една интересна история (мисля че съм я разправял преди години), която ще запазя за друг път така като гледам накъде тръгна дискусията. Аз имам достатъчно време да почакам още и не бързам за никъде. - И както казваше един мой учител по физкултура - "Последните бягат най-бързо" (понеже се опитват да настигнат първите). Щом предпочитате да сте от тези, които да се опитват да настигнат групата - ами, моля, заповядайте.![]()
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Абе аз една пчеличка не виждан покрай тези кули,а пък ако се съди от 2 плодника и 10 магазина би трябвало да има доста пчели.Поне покрай моите с един плодник и 2 магазина си има пчелички поне пред кошерите.Пак да попитам колко пчели са нужни за да могат да обслужват 10 магазина и 2 плодника!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))