Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
За този тип инвестиция си има Програма за развитие на селските райони 2014-2020, примерно Мярка 4.1 - там, имаш лимит от €15К - нагоре до €1.5М - кеф ти центрофуги, платформи сгради и каквото там въображението ти роди(стига да е допустимо по дадената мярка, в случай да не е преработка на първична селскостопанска продукция - за там е 4.2), хващаш се на хорото и го играеш със всичките му трудности и особенности - защото, всеизвестно е че НПП е една от "най-айляшките" мерки свързани с пчеларството!!!
Прав си и не си прав. Ти по добре от мене знаеш, че мерките от ПРСР са за хора, които така или иначе могат да си позволят тези разходи. Бедняците като мене, а и доста други пчелари, им трябва минимална подкрепа за да преминат от едната категория в другата и именно НПП, според мен, е изхода за тях.

Ако трябва да съм честен, много по-голямо предизвикателство за мен е да съм ЕФЕКТИВЕН ПЧЕЛАР, отколкото да се включа в тази или онази програма.
Напоследък все повече се чудя, как едно време стадата бяха много повече и с много повече глави? Как нивите ни изхранваха без модерните препарати? Как Българското производство на свинско задоволяваше пазара? Как пчелари с по 50-60 кошера, при изкупна цена 2лв купиха апартаменти на децата си в София?

Ето в такава България искам да живея. Това, че ще сме шампион по усвояване на Еврофондове... е хубаво, но не най-важното!