Това вече е предложено от КБП и БПРА. Също така е предложено да отпадне изискването пролетното и есенното третиране да се извършва с различни препарати. Нека пчеларя сам да си преценява кога с какво ще третира, и колко кошери с какъв препарат ще ги третира.
И тъй като другите пчеларски организации проявяват ПАСИВНОСТ, най-вероятно това наше предложение ще бъде прието.
На първата работна среща по НПП 2017-2019 осъзнах, че освен личните си интереси при разпределението на парите, повечето пчеларски лидери проявяват АБСОЛЮТНА ПАСИВНОСТ във всичко останало. В същото време МЗХ и ДФЗ са склонни да се съобразят с пчеларските искания, стига те да не противоречат на Евродирективите. И ако в момента има някакви недомислици в подробностите по една или друга мярка, те са не защото МЗХ иска това да е така, а защото не е имало някой пчеларски лидер, който да ги ориентира какво иска сектора и какво - не.
Всичко това може да се промени - сега е момента. Не бъдете пасивни - казвайте какво искате. Може да ви звучи невероятно, но МЗХ наистина иска да се съобрази с нашите искания (поне където не се засягат техните интереси). При направата на първите предложения на КБП и БПРА аз просто взех и си разпечатах всички искания на пчеларите от форума и от Facebook и след това ги преработих във вид, удобен за асимилиране от страна на МЗХ. Не съм се съобразявал с моето мнение, а с това на пчеларите. Ако искате да предложите и нещо друго - сега е момента. До неделя вечерта аз трябва да подготвя ПОДРОБНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ и предвид пасивноста на останалите пчеларски организации има голяма вероятност те да бъдат приети.
Така че не се помайвайте - давайте предложения. Имате още 24 часа до срещата в Габрово, която ще се проведе в събота от 13 часа с всички национални пчеларски организации в страната. На тази среща ще се обсъждат именно исканията на пчеларите и естествено ще се прави гласуване. И е 99% сигурно, че каквото и да приемем на тази среща, МЗХ и ДФЗ ще се съобрази с него. Към момента аз съм проводник на вашите интереси, и съм готов да се съобразя с вашето мнение, така че не го пропускайте този шанс. И предвид хроничната пасивност на повечето от останалите пчеларски лидери, имаме реален шанс да постигнем това, което го искаме.