Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
Предлагам всички максимални цени да се свалят до нивата на ПАЗАРНИТЕ (справки от всякакви видове "продавалници" и пчеларски обяви) и за сметка на това да се вдигне процента на финансиране от програмата. Отводки 100лв, кошери 80-90лв, майки 15-20лв и без монопол
Предлагам да се "разчисти" списъка с медикаменти против Вароатоза. Да останат по един (най-масов или доказал се) от активно вещество.
Предлагам всеки кандидат да развива кратък бизнес план (дори в свободен текст) за да покаже какво смята да прави с активите за които кандидатства.
В тази връзка, не е лоша идеята, да има по един разход на кандидат в размер примерно 1000лв за оборудване, с 50% финансиране. Обяснявам. Имам 50 кошера, и до сега съм въртял ръчна центрофуга. Сега с новите ще станат 100 и ще ми трябва ел. радиална. Искам да си купя за 1000лв от които програмата да ми върне 500лв. Или фургон за пчелина, или ремарке, или инсталация за инверт, или...
С риск да ме убият с камъни, предлагам да отпадне преференцията за регион!
Предлагам от програмата да се извадят всички мерки тип "определени хора да приберат едни пари".

Има и още ма за сега стига.

Цитат Първоначално публикувано от Cvetomir Виж публикацията
Дали има някаква точка за закупуване на ново оборудване , техника , недвижими собствености , облагородяване (залесяване ) на земите в и около пчелините .
Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
С последния абзац не мога да се съглася. Кое му е дребното? Аз тази година кандидатствам за почти 13К лева, а съм сигурен, че повечето кандидатури са за подобни суми... Като ще е по малко на всеки, нека има тогава лимит на сумата. Примерно по 10К на ЗП на година. И всеки сам да си преценява кошери ли, отводки ли или пък центрофуга или ремарке. Или пък да има ограничение за броя на мерките. Примерно да са позволени 3 мерки от общо 6...

По новите направления. Ами дайте да махнем старите неефективни! Да се махнат майките от програмата! Има монопол, всички казват, че майките са калпави, елементарните изчисления показват, че няма как да се произведат необходимия брой и за "програмни отводки" и за "програмни майки"... КЛЪЦ!

За бюджета. Тази година, доколкото разбрах, има бум в регистрацията на нови пчелини (верно с по 35-36 кошера) ама все пак... и при това положение пак намалява бюджета? Баси колко ни е независим бранша.... демек нищо не зависи от нас и с нас и без нас все тая....

За този тип инвестиция си има Програма за развитие на селските райони 2014-2020, примерно Мярка 4.1 - там, имаш лимит от €15К - нагоре до €1.5М - кеф ти центрофуги, платформи сгради и каквото там въображението ти роди(стига да е допустимо по дадената мярка, в случай да не е преработка на първична селскостопанска продукция - за там е 4.2), хващаш се на хорото и го играеш със всичките му трудности и особенности - защото, всеизвестно е че НПП е една от "най-айляшките" мерки свързани с пчеларството!!!