С шнековите преси не стоят точно така нещата. Принципа обикновено е следния: шнека е с променлива, намаляваща към изхода стъпка, увеличава се и диаметъра на оста му, така допълнително се смалява обема и се увеличава степента на пресоване. На изхода се "затапва" с конуса и точно там налягането достига своя пик. Там хлабините са най-малки, за разлика от началото, където са най-големи. В резултат изпресованата течност започва да се връща назад, насищайки материала и излиза през отворите в началото на заера, а напред излиза само експелера, просушен от течната фаза. Номера е колко да са големи отворите в заера, така че да минава само течната фаза. За олиото например процепите започват от 0,75 мм в началото до 0,15 мм в края, където почти нищо не излиза. За восъка ще има други стойности и вече сигурно някой ги е определил. Изобщо не се надявам на пълно разделяне, и олиото се филтрира през няколко филтъра след пресата, но поне восъка може да се изкара "сух".