С шнековите преси не стоят точно така нещата. Принципа обикновено е следния: шнека е с променлива, намаляваща към изхода стъпка, увеличава се и диаметъра на оста му, така допълнително се смалява обема и се увеличава степента на пресоване. На изхода се "затапва" с конуса и точно там налягането достига своя пик. Там хлабините са най-малки, за разлика от началото, където са най-големи. В резултат изпресованата течност започва да се връща назад, насищайки материала и излиза през отворите в началото на заера, а напред излиза само експелера, просушен от течната фаза. Номера е колко да са големи отворите в заера, така че да минава само течната фаза. За олиото например процепите започват от 0,75 мм в началото до 0,15 мм в края, където почти нищо не излиза. За восъка ще има други стойности и вече сигурно някой ги е определил. Изобщо не се надявам на пълно разделяне, и олиото се филтрира през няколко филтъра след пресата, но поне восъка може да се изкара "сух".
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Те и процесите при двете технологии са много различни. В единия случай имаме нехомогенна смес от два различни материала, които трябва да разделим, в другия - единия материал е в другия и трябва да го "изцедим" от него. При обработката на восък има силно значение и температурата, а при слънчогледовото семе май не е така, или поне с увеличаване на температурата кюспето не се "маже" като восъка.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Температурата е много важна при пресоване на олиото, причините са много, мога да ги обясня, но не е по темата. В случая имаме смес от захари и мазнина /восъка/, температурата ще е много важна, за да остане восъка твърд, при олиото е смес от целулоза, протеин и мазнина, температурата играе в полза на разделянето. Затова питам някой дали е пробвал, ако не, мога да пробвам на моята преса, но ще е доста скъпо начинание. Ще трябват количества за проба, механизъм за натъпкване на сместа в шнека, сменни кожуси на заера и т. н. Цяла опитна постановка и много труд.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Щом при инж. Матеев се получава разделяне при престояване в съда, играе гравитацията. В центрофугата се усилва именно гравитацията и процеса теоретично се ускорява правопропорционално на оборотите /центробежната сила, заместваща гравитацията/. Така че по-вероятно е да стане, отколкото да не стане. И доказателството е в цитираните по-горе клипове.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Човек се учи, докато е жив. Казвай твоите доводи, че да не се мъчим.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))