Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 67

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Докато се ровех из интернет попаднах на един много авангарден метод за разделяне на меда от восъка посредством ЦЕНТРОБЕЖНА МАШИНА. Използват се центобежните сили.........
    Тъкмо да попитам защо не се използва центрофуга с непрекъснато действие за целта, след като утаителните съдове са ефективни, но бавни и ето ти резултата. Центрофугите са широко разпространено оборудване и не вярвам да е проблем да се приспособи някоя налична да вади восък от меда /или обратно/. Занимава ме и друг интересен въпрос. Какво ще стане, ако пусна сместа восък и мед през шнековата преса за олио? Някой пробвал ли е? Имам такава малка, 7,5 kW, с кръгли дупки на заера. Може да се направи и с процепи с произволна ширина, малко играчка ще е за преработката на заера.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Тъкмо да попитам защо не се използва центрофуга с непрекъснато действие за целта, след като утаителните съдове са ефективни, но бавни и ето ти резултата. Центрофугите са широко разпространено оборудване и не вярвам да е проблем да се приспособи някоя налична да вади восък от меда /или обратно/. ...
    Това е и моята идея - да се ползва наличната центрофуга, като се заменя кошницата с подходящ барабан.
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Каквато и да е шнековата преса, каквито и да са материалите от които е изработена, както и да е конструирана, накрая на шнека пак ще има каша от мед и восък. Проблема е в самата технология! Винаги притриването на материала през острите ръбове на отворчетата на кожуха ще дава това като краен резултат. Ако оставите по-голям луфт между шнека и кожуха, кашата ще излиза отпред и процеса пак няма да е ефективен. Абсолютно същия е ефекта и при правенето на доматен сок с машинката за месо.
    Според мен трябва да се ползва метода на центрофугирането при предварително подгрята до 40°С смес. Никакъв проблем не е да се смени кошницата от центрофугата, която всеки пчелар има със специално изработен за целта съд. Могат да се ползват и по-високи обороти, тъй като няма опасност от късане на пити.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    С шнековите преси не стоят точно така нещата. Принципа обикновено е следния: шнека е с променлива, намаляваща към изхода стъпка, увеличава се и диаметъра на оста му, така допълнително се смалява обема и се увеличава степента на пресоване. На изхода се "затапва" с конуса и точно там налягането достига своя пик. Там хлабините са най-малки, за разлика от началото, където са най-големи. В резултат изпресованата течност започва да се връща назад, насищайки материала и излиза през отворите в началото на заера, а напред излиза само експелера, просушен от течната фаза. Номера е колко да са големи отворите в заера, така че да минава само течната фаза. За олиото например процепите започват от 0,75 мм в началото до 0,15 мм в края, където почти нищо не излиза. За восъка ще има други стойности и вече сигурно някой ги е определил. Изобщо не се надявам на пълно разделяне, и олиото се филтрира през няколко филтъра след пресата, но поне восъка може да се изкара "сух".
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Те и процесите при двете технологии са много различни. В единия случай имаме нехомогенна смес от два различни материала, които трябва да разделим, в другия - единия материал е в другия и трябва да го "изцедим" от него. При обработката на восък има силно значение и температурата, а при слънчогледовото семе май не е така, или поне с увеличаване на температурата кюспето не се "маже" като восъка.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Те и процесите при двете технологии са много различни. В единия случай имаме нехомогенна смес от два различни материала, които трябва да разделим, в другия - единия материал е в другия и трябва да го "изцедим" от него. При обработката на восък има силно значение и температурата, а при слънчогледовото семе май не е така, или поне с увеличаване на температурата кюспето не се "маже" като восъка.
    Температурата е много важна при пресоване на олиото, причините са много, мога да ги обясня, но не е по темата. В случая имаме смес от захари и мазнина /восъка/, температурата ще е много важна, за да остане восъка твърд, при олиото е смес от целулоза, протеин и мазнина, температурата играе в полза на разделянето. Затова питам някой дали е пробвал, ако не, мога да пробвам на моята преса, но ще е доста скъпо начинание. Ще трябват количества за проба, механизъм за натъпкване на сместа в шнека, сменни кожуси на заера и т. н. Цяла опитна постановка и много труд.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Мнения
    3,350
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Това е и моята идея - да се ползва наличната центрофуга, като се заменя кошницата с подходящ барабан.
    Малко ме съмнява дали ще се получи чрез центрофугиране с какъвто и да е барабан. Ще спорим ли или ще се съгласиш?

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Щом при инж. Матеев се получава разделяне при престояване в съда, играе гравитацията. В центрофугата се усилва именно гравитацията и процеса теоретично се ускорява правопропорционално на оборотите /центробежната сила, заместваща гравитацията/. Така че по-вероятно е да стане, отколкото да не стане. И доказателството е в цитираните по-горе клипове.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  8. #8
    Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Мнения
    293
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Щом при инж. Матеев се получава разделяне при престояване в съда, играе гравитацията. В центрофугата се усилва именно гравитацията и процеса теоретично се ускорява правопропорционално на оборотите /центробежната сила, заместваща гравитацията/. Така че по-вероятно е да стане, отколкото да не стане. И доказателството е в цитираните по-горе клипове.

    Мисля, че тук става дума за законът на Архимед - плаваемост на телата. Восъкът изплува на повърхността!
    "Не вярвайте на мнения, а на факти!" Р. Кийосаки

  9. #9
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Мнения
    3,589
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Малко ме съмнява дали ще се получи чрез центрофугиране с какъвто и да е барабан. Ще спорим ли или ще се съгласиш?
    Няма да спорим само ако отречеш тотално метода на центрофугиране за вадене на меда от питите. А иначе с една такава малка центрофуга и на двамата ми сина добивах плодови сокове, докато бяха бебоци.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

  10. #10
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Мнения
    3,350
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Няма да спорим само ако отречеш тотално метода на центрофугиране за вадене на меда от питите. А иначе с една такава малка центрофуга и на двамата ми сина добивах плодови сокове, докато бяха бебоци.
    Отричам го напълно. Ваденето на мед е едно, а соковете са друго нещо. Да обяснявам ли или ще се сетиш/сетите?

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •