Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
За всички знаещи и мерещи -не познавате и историята, и биологията на пчелите ? За мерещите -пчелите градят огледално и каквото има от двете страни това ще направят и се учи в началото ! За да сте сигурни в размера- намерете рояк от природата и ще разберете точният размер . На последната Апимондия е обсъждан този проблем с по-големите килийки и е установено , че е голяма грешка направена преди 70, 80 години. По-голямата пчела не носи повече мед, по-големите килийки създават повече проблеми отколкото удобство.Точният размер е 4,75мм. До това мнение са достигнали Бразилски и Аржентински пчелни институти.Няма да навлизам в подробности , темата е дълга.Не е за компютър.
Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
Какво имаш предвид? Пропуснал съм началото. Затова ли при опит да ми изградят пита само едностранно винаги резултата е провал. Искам да ми изградят едностранно рамка на плоска повърхност, как да го направя.
Ама вие хич не си наблюдавате пчелите. Когато изграждат пита винаги ли градят и от двете страни? Когато условията все пак са малко неблагоприятни, но се внася нектар и то предимно принудително, пчелите градят, но не с охота и когато основата е в края на гнездото я градят от едната страна. Друг пример който да докаже това е когато са стигнали до края на кошера и им остава само една преградна стена те какво правят? Градят върху преградната стена едностранно. Къде е огледалното, къде е двустранното?
А сега да отговоря на m_pchelari. Като искаш да направиш това, поставяш една основа и закриваш едната страна с фазер например и получаваш едностранно изградена основа. Само се двоумя като казваш на плоска повърхност, имаш предвид - гладка основа или?