Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 336

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    За всички знаещи и мерещи -не познавате и историята, и биологията на пчелите ? За мерещите -пчелите градят огледално и каквото има от двете страни това ще направят и се учи в началото ! За да сте сигурни в размера- намерете рояк от природата и ще разберете точният размер . На последната Апимондия е обсъждан този проблем с по-големите килийки и е установено , че е голяма грешка направена преди 70, 80 години. По-голямата пчела не носи повече мед, по-големите килийки създават повече проблеми отколкото удобство.Точният размер е 4,75мм. До това мнение са достигнали Бразилски и Аржентински пчелни институти.Няма да навлизам в подробности , темата е дълга.Не е за компютър.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    ..За мерещите -пчелите градят огледално и каквото има от двете страни това ще направят и се учи в началото ! ...
    Какво имаш предвид? Пропуснал съм началото. Затова ли при опит да ми изградят пита само едностранно винаги резултата е провал. Искам да ми изградят едностранно рамка на плоска повърхност, как да го направя.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    За всички знаещи и мерещи -не познавате и историята, и биологията на пчелите ? За мерещите -пчелите градят огледално и каквото има от двете страни това ще направят и се учи в началото ! За да сте сигурни в размера- намерете рояк от природата и ще разберете точният размер . На последната Апимондия е обсъждан този проблем с по-големите килийки и е установено , че е голяма грешка направена преди 70, 80 години. По-голямата пчела не носи повече мед, по-големите килийки създават повече проблеми отколкото удобство.Точният размер е 4,75мм. До това мнение са достигнали Бразилски и Аржентински пчелни институти.Няма да навлизам в подробности , темата е дълга.Не е за компютър.
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Какво имаш предвид? Пропуснал съм началото. Затова ли при опит да ми изградят пита само едностранно винаги резултата е провал. Искам да ми изградят едностранно рамка на плоска повърхност, как да го направя.
    Ама вие хич не си наблюдавате пчелите. Когато изграждат пита винаги ли градят и от двете страни? Когато условията все пак са малко неблагоприятни, но се внася нектар и то предимно принудително, пчелите градят, но не с охота и когато основата е в края на гнездото я градят от едната страна. Друг пример който да докаже това е когато са стигнали до края на кошера и им остава само една преградна стена те какво правят? Градят върху преградната стена едностранно. Къде е огледалното, къде е двустранното?
    А сега да отговоря на m_pchelari. Като искаш да направиш това, поставяш една основа и закриваш едната страна с фазер например и получаваш едностранно изградена основа. Само се двоумя като казваш на плоска повърхност, имаш предвид - гладка основа или?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ама вие хич не си наблюдавате пчелите. Когато изграждат пита винаги ли градят и от двете страни?
    Когато градят върху основа градят и едностранно, но си имат дъна на килийките заради основата.

А виждали ли сте далак изграден едностранно? Аз не. Пчелите градят огледално, когато градят без основа.

Относно размера, ако пчелите преди 100 години са били по-малки, то и килийките им са били по-малки. А дали са били по-малки, сигурно има препарирани пчели от онова време в някой музей, на който му пука да ходи да мери, лично за мен размера(на пчелите) няма значение.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    А виждали ли сте далак изграден едностранно? Аз не. Пчелите градят огледално, когато градят без основа.
    Ти прочете ли ми поста или само го погледна? Я го прочети пак.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    А виждали ли сте далак изграден едностранно?
    ДА. Залепен за стената на корпуса.
    Между другото има и такива нуклеусчета, в които има само една рамка (всъщност 1/2), като основата е плътно залепена за едната страна на нуклеуса, а срещуположната е от стъкло - така лесно може да се види дали майката е оплодена, без да се отварят пчелите.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Между другото има и такива нуклеусчета, в които има само една рамка (всъщност 1/2), като основата е плътно залепена за едната страна на нуклеуса, а срещуположната е от стъкло - така лесно може да се види дали майката е оплодена, без да се отварят пчелите.
    Пропуснах да кажа, че винаги слагах рамката по средата на гнездото и в тоя случай ми се струва че едностранно ще е доста трудно да стане затова и слагах огледално половин рамки.
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Пропуснах да кажа, че винаги слагах рамката по средата на гнездото и в тоя случай ми се струва че едностранно ще е доста трудно да стане затова и слагах огледално половин рамки.
    Просто си стигнал до същото откритие като при дебелите пластмасови основи. Гледайки подобни провали на човешкия ум, от тях човек може да научи много по какъв начин пчелите изграждат основи.
    https://suburbanrancher.files.wordpr...6/dsc03796.jpg
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Дано не ви звучи като заяждане, но много бих искал да видя снимка на такъв далак, изграден без восъчна основа, върху дъска едностранно. Просто никога не съм виждал такъв. Виждал съм далак залепен за дъска, но двустранен захванат на няколко места за дъската. Интересно ми е как оформят дъното на килийката върху плоска повърхност ?
    Тук бих ви припомнил и пчелите, които не градят върху лицата на светците на иконите, просто потърсете атеистичен отговор !

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    ... Тук бих ви припомнил и пчелите, които не градят върху лицата на светците на иконите, просто потърсете атеистичен отговор !
    Това с иконите е измама, така че не го намесвай в сериозните теми, които обсъждаме.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •