Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 34 ПърваПърва ... 12202122232432 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 336
    Ами иска да каже, че отстоянието от център до център на питите (центрирането, както го наричаш ти), няма никакво отношение към големината на килийките. Така че, в десет рамков кошер, ще си има 10 рамки, а не 11.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    И аз щях да го питам същото. Те видимо стават по-малки.
    Имаго писано по списания и пчеласки книги, но няма възможност да ви го снимам, защото пчеласката ми библиотека е на 150км, вече от където живея в момента.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Ето обещаните от вчера снимки и измерване на килийките на Роже-Делон без восъчни основи:

Image 1.jpg
    Това ми е рамката, която поставям за градеж.

Image 2.jpg
    Пчелите си започват работата.

Image 3.jpg
    Перфектно изградена пита без 1 търтиева килийка.

Image 4.jpg
    Тук са решили, че имат нужда от малко търтеи.

Image 5.jpg
    Такива пити най-обичам .

Image 6.jpg
    Дано се вижда добре показанието на шублера - 52.5 mm за 10 килийки, за 1 е 5.25 mm.

Направих още няколко измервания и показанията бяха от 5.4 mm на нови, неупотребявани килийки, до 5.25 в които многократно е снасяно.
    В Рожетата отглеждам както местна (неизвестна) порода, така и бъкфаст от Дони. Явно пчелите си предпочитат килийките с размери 5.3-5.4 mm.
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Totevski Виж публикацията
    ...... Явно пчелите си предпочитат килийките с размери 5.3-5.4 mm.
    Радвам се, че генетичните предпочитания на пчелите отговарят на моите восъчни основи. Валовете на моята машина за восъчни основи са гравирани с килийки точно 5.35 mm.

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    За всички знаещи и мерещи -не познавате и историята, и биологията на пчелите ? За мерещите -пчелите градят огледално и каквото има от двете страни това ще направят и се учи в началото ! За да сте сигурни в размера- намерете рояк от природата и ще разберете точният размер . На последната Апимондия е обсъждан този проблем с по-големите килийки и е установено , че е голяма грешка направена преди 70, 80 години. По-голямата пчела не носи повече мед, по-големите килийки създават повече проблеми отколкото удобство.Точният размер е 4,75мм. До това мнение са достигнали Бразилски и Аржентински пчелни институти.Няма да навлизам в подробности , темата е дълга.Не е за компютър.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    ..За мерещите -пчелите градят огледално и каквото има от двете страни това ще направят и се учи в началото ! ...
    Какво имаш предвид? Пропуснал съм началото. Затова ли при опит да ми изградят пита само едностранно винаги резултата е провал. Искам да ми изградят едностранно рамка на плоска повърхност, как да го направя.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    За всички знаещи и мерещи -не познавате и историята, и биологията на пчелите ? За мерещите -пчелите градят огледално и каквото има от двете страни това ще направят и се учи в началото ! За да сте сигурни в размера- намерете рояк от природата и ще разберете точният размер . На последната Апимондия е обсъждан този проблем с по-големите килийки и е установено , че е голяма грешка направена преди 70, 80 години. По-голямата пчела не носи повече мед, по-големите килийки създават повече проблеми отколкото удобство.Точният размер е 4,75мм. До това мнение са достигнали Бразилски и Аржентински пчелни институти.Няма да навлизам в подробности , темата е дълга.Не е за компютър.
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Какво имаш предвид? Пропуснал съм началото. Затова ли при опит да ми изградят пита само едностранно винаги резултата е провал. Искам да ми изградят едностранно рамка на плоска повърхност, как да го направя.
    Ама вие хич не си наблюдавате пчелите. Когато изграждат пита винаги ли градят и от двете страни? Когато условията все пак са малко неблагоприятни, но се внася нектар и то предимно принудително, пчелите градят, но не с охота и когато основата е в края на гнездото я градят от едната страна. Друг пример който да докаже това е когато са стигнали до края на кошера и им остава само една преградна стена те какво правят? Градят върху преградната стена едностранно. Къде е огледалното, къде е двустранното?
    А сега да отговоря на m_pchelari. Като искаш да направиш това, поставяш една основа и закриваш едната страна с фазер например и получаваш едностранно изградена основа. Само се двоумя като казваш на плоска повърхност, имаш предвид - гладка основа или?

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ама вие хич не си наблюдавате пчелите. Когато изграждат пита винаги ли градят и от двете страни?
    Когато градят върху основа градят и едностранно, но си имат дъна на килийките заради основата.

А виждали ли сте далак изграден едностранно? Аз не. Пчелите градят огледално, когато градят без основа.

Относно размера, ако пчелите преди 100 години са били по-малки, то и килийките им са били по-малки. А дали са били по-малки, сигурно има препарирани пчели от онова време в някой музей, на който му пука да ходи да мери, лично за мен размера(на пчелите) няма значение.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ама вие хич не си наблюдавате пчелите. Когато изграждат пита винаги ли градят и от двете страни? Когато условията все пак са малко неблагоприятни, но се внася нектар и то предимно принудително, пчелите градят, но не с охота и когато основата е в края на гнездото я градят от едната страна. Друг пример който да докаже това е когато са стигнали до края на кошера и им остава само една преградна стена те какво правят? Градят върху преградната стена едностранно. Къде е огледалното, къде е двустранното?
    А сега да отговоря на m_pchelari. Като искаш да направиш това, поставяш една основа и закриваш едната страна с фазер например и получаваш едностранно изградена основа. Само се двоумя като казваш на плоска повърхност, имаш предвид - гладка основа или?
    То хубаво на теория ама на практика пробвал ли си го. Защото при мен не се получава от 4-5 опита едно и също. Значи правя рамки с половин ширина и им слагам на гърба плака от край до край по периферията на рамката. За плаката залепям основа. После долепям двете полурамки гръб с гръб (плака към плака) и се получава една рамка с две плаки посредата и две основи от двете страни.
    Резултата: Винаги основите се изгризват по около 2-3 см по краищата, щото плаката се показва. Релефа на основите се заглажда и се правят идиотски килийки все едно съм ги правил аз а не пчела.
    Пробвах и с единична рамка пак същото.
    Досега предположенията са, разликата в температурата на восъка и плаката и от поста на мухозол ми идва наум, че може и да е от едностранната плътна преграда.
    Като виждам, че пчелите тотално се объркват в размера и отстоянието на килийките съм склонен да мисля, че ако няма възможност за изграждане на килийки на огледалната страна нещо им се губи в ориентацията.
    Живот и здраве догодина пак ще се пробва с други начини.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    А виждали ли сте далак изграден едностранно? Аз не. Пчелите градят огледално, когато градят без основа.
    Ти прочете ли ми поста или само го погледна? Я го прочети пак.

Страница 22 от 34 ПърваПърва ... 12202122232432 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •