Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 20 ПърваПърва ... 61415161718 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 191
    VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Рости има право да се притеснява от негова гледна точка.Министерството по този начин може да цели уедряване на пчеларския сектор,което е добре за тези които искат да се развиват нагоре.Матеев няма да е вече единичен случай с хиляди кошери.Цената догодина ще удари тавана на семействата,но след няколко години всичко ще се нормализира и тогава вече вождове няма да има.Представете си след 5 години,двадесет души с по няколко хиляди семейства и обработват земя,няколко хиляди декара и доцента застанал пред тях им обяснява,че не могат да продават без негово съгласие,хахаха ще го разжалват веднага,барабар с заместник министъра.Има хора като мен,които вече се замислят дали да не закупят по сто-двеста декара и да засеят например лавандула с пчелина до тях и да си дърпат субсидийте.Тогава цената от 5 лева за килограм мед ще е предостатъчно.Меда просто ще е един плюс към останалото.

Наблюдател
    Регистриран
    15.11.2010
    Пчеларски район
    сандански
    Според мен, дори земеделците да си правят пчелини, те все от някой трябва да купят кошери и отвотки. Ако са калпави отглеждачи ,семействата ще им умрат и ще купят нови или ще си сключат договор с пчелар. Все пак говорим за хора ,които се занимават с бизнес и знаят да си правят сметките. Пазара ще покаже каква е нуждата от отводки и ако пчеларя сметне за изгодно ,може да се преориентира в производството им. Матеев е първият усетил плюса от подобна бъдеща мярка с продажбата на няколко семейства .

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ние не можем да спрем покупко-продажбата на кошери или цели семейства. Това е законно право не на всеки един пчелар, а на всеки един човек, независимо дали е арендатор или не. Когато един пчелар си продава кошерите, не е длъжен да прави разследване дали клиента му е арендатор или не. Така че всичко си е в реда на нещата, и аз не знам защо се притеснявате от това.

Не мога да разбера какъв проблем имате с това, че част от арендаторите могат да станат пчелари (лично или посредством нает персонал). Нима това е забранено? Нали и в момента има такива арендатори-пчелари дори и без субсидии. Аз знам поне за няколко случая, а в цяла България сигурно са стотици. Какво лошо има в това?

Потребител
    Регистриран
    23.08.2013
    Пчеларски район
    Плевен
    Проблема не е че арендаторите могат/ще станат пчелари.Проблема са субсидиите.Те ще смажат всеки чийто основен доход е пчеларството.И в момента количеството кошери в страната е повече от наличната паша - затова средните добиви са малки сравнени с други държави.Към това да добавим още незнайно какво количество пчелни семейства, че да падне средният добив още.И за капак да свалим цената на меда, защото субсидиите са гарантирана печалба, пък меда ще го продадат за колкото -толкова, никой от тези хора няма да се занимава да изчаква, да търси по-добра цена и др. такива...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Може би има някакво основание за такива разсъждения, но аз си мисля, че субсидиите ще потънат като разход за засаждането на медоносната растителност. Определено тя към момента не им е изгодна, иначе щяха да я засаждат и без субсидии. При това положение от кошерите те ще очакват точно такива приходи, каквито очакваме и ние пчеларите, и ще полагат точно толкова усилия, колкото полагаме и ние.

Нещо повече - може би и те ще се чувствуват прецакани, защото садят медоносна растителност уж за собствените си кошери, а в същото време по нея ще ходят и нашите пчели.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    П.П С кого ли ще се договарят пчеларите от планинските райони? Ааааа, забравих те изкарват многоо мед и така и тях не ги бърка че няма да получат по някакви си 70 кинта на кошер пък и на пазара на меда са силни. С тея количества дето ги вадят години наред диктуват цените.
    Всеки район си има предимства и недостатъци важното е пчеларя да избере правилната стратегия и да използва предимствата на своя район.Конкретно за планинските райони печелившата стратегия е биопчеларството и създаването на повече пчелини ,като разходите се свеждат до минимум - без подхранване,прегледи 2 пъти в месеца като целта е поддържане на силно семейство с много храна през цялата година плюс максимално разширяване, вадене на мед само когато е подсигурено с достатъчно храна семейството.При такива обстоятелства един пчелар сам може да обслужва и 500 + семейства важното е да има нужното самочувствие и да не се плаши от бройката.Половината от субсидията за био може да му остане чиста за него, проблема е само първоначалната инвестиция.

Наблюдател
    Регистриран
    12.10.2010
    В наше село също мисля, че кошерите идват малко за декарите, но на други места пък сигурно е обратно. Едно е сигурно ако тази субсидия просъществува, цената на пч. семейство ще върви нагоре. Кражбата на кошери също.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

Не мога да разбера какъв проблем имате с това, че част от арендаторите могат да станат пчелари (лично или посредством нает персонал). Нима това е забранено? Нали и в момента има такива арендатори-пчелари дори и без субсидии. Аз знам поне за няколко случая, а в цяла България сигурно са стотици. Какво лошо има в това?
    Тук мисля, че си противоречиш с постовете от тази страница - http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2625&page=7
    Каква, ще бъде разликата между един алчен арендатор и един самозабравил се теоретик?

Потребител
    Регистриран
    19.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Нещо повече - може би и те ще се чувствуват прецакани, защото садят медоносна растителност уж за собствените си кошери, а в същото време по нея ще ходят и нашите пчели.
    Следващата година ще оправят и този пропуск. Може би ще се започне с работна група която да обсъди този проблем.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    Тук мисля, че си противоречиш с постовете от тази страница - http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2625&page=7
    Каква, ще бъде разликата между един алчен арендатор и един самозабравил се теоретик?
    Там визирам НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ ПЧЕЛАРИ, които наистина са заплаха за всички нас. Това обаче не знам дали наистина трябва да го прехвърлим едно към едно и спрямо арендаторите. Все пак те са хора, които са успели да създадат и да контролират един много по-сложен бизнес от това, което сме направили ние самите. Такива хора не трябва да се подценяват. Не трябва да се подценява както интелектуалния им потенциал, така и възможностите им (ресурсите, които управляват и сложноста на задачите, които решават).

Страница 16 от 20 ПърваПърва ... 61415161718 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •