Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 20 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 191
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хайде - ако мислиш, че ти можеш по-добре да измислиш цялата схема - направи го (предложението ми е към Rosti_sz). Хайде измисли схема, която да е по-справедлива и в която да няма възможност за злоупотреби. Дай РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА и тогава ще се съглася, че имаш някакво право да критикуваш.

Истината обаче е, че разумна алтернатива НЯМА, защото винаги когато се появят пари, раздавани по някаква схема, веднага ще се появят и хора, търсещи как да злоупотребят с тези пари. Следователно виновни са не схемите на разпределение, а ХОРАТА, КОИТО ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ТЯХ. Тях ще ги има винаги. Те са БОКЛУКА на нашето общество, и за съжаление ги има както сред арендаторите, така и сред пчеларите.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Целта е да се намали % на злоупотреби,а това става когато рискът който поемаш като правиш машинации да не си струва сумата която би могъл да спечелиш.Варианти за това има много,но това би натоварило много държавната администрация и контролните органи,а те бягат от това като дявол от тамян.

Наблюдател
    Регистриран
    13.12.2014
    Пчеларски район
    с.Братя Даскалови
    Уважаеми колеги,преди няколко века е имало в България/Турска империя/ангария безплатна работа на бея и какво българите бягали в горите докато свърши ангарията,сега какво НАШИТЕ ПЧЕЛИ извършват ангария на арендатори и други държавни институции как решават въпроса пчеларите няма как да избягат в горите но минават в сивия сектор нищо не получават от държавата но и нищо не дават.Хитър Петър,Андрешко са български литературни герои ,винаги се е намирал начин да се решават проблемите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Идеята, че зърнарите арендатори или собственици на земя ще се юрнат масово да градят пчелини за мен е смехотворна! Някакви други идеи?
    За мен пък изобщо не е смехотворна. Сега много земеделци обработват земя единствено заради субсидията без изобщо да правят сметка за някакви добиви. Субсидията при нас е 50 лв на декар. За изораване му трябват 3л нафта или 8лв. Да засее "нещо си" му трябват примерно 30лв общо. Така му остават 20лв чиста печалба без този човек реално да е произвел нещо. Ако по същата схема сметне че ако си купи кошери (на името на баба му примерно) и му останат някакви пари то много земеделци ще го направят без изобщо да смятат да изкарат добив. Всичко зависи от сметката: печалба = субсидия - (сандък +семейство+цена за засаждане на нещото). Ако печалба е + значи ще има такива. Ако е минус няма да има и тогава може и да се търсят реални пчелари.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    За мен пък изобщо не е смехотворна. Сега много земеделци обработват земя единствено заради субсидията без изобщо да правят сметка за някакви добиви. Субсидията при нас е 50 лв на декар. За изораване му трябват 3л нафта или 8лв. Да засее "нещо си" му трябват примерно 30лв общо. Така му остават 20лв чиста печалба без този човек реално да е произвел нещо. Ако по същата схема сметне че ако си купи кошери (на името на баба му примерно) и му останат някакви пари то много земеделци ще го направят без изобщо да смятат да изкарат добив. Всичко зависи от сметката: печалба = субсидия - (сандък +семейство+цена за засаждане на нещото). Ако печалба е + значи ще има такива. Ако е минус няма да има и тогава може и да се търсят реални пчелари.
    Това разсъждение хем е вярно, хем не е. Факт е, че пустеещите преди 15 години земи в момента масово се обработват, сеят и произвеждат продукция както за вътрешния пазар, така и за износ. Тоест политиката на държавата проработи и аграрния сектор у нас в момента функционира на пълна мощност. Нима това е лошо? Нима арендаторите се юрнаха да крадат? Нима народа е останал гладен? Вие виждате (по-скоро търсите да видите) черните краски, но пропускате глобалната картина.

Същото ще стане и сега с пчелоопрашването. Честните хора са много повече от мошениците и според мене на ГЛОБАЛНО НИВО ползите за пчеларството ще са много повече отколкото потенциалните (и недоказани) вреди.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Хайде - ако мислиш, че ти можеш по-добре да измислиш цялата схема - направи го (предложението ми е към Rosti_sz). Хайде измисли схема, която да е по-справедлива и в която да няма възможност за злоупотреби. Дай РАЗУМНА АЛТЕРНАТИВА и тогава ще се съглася, че имаш някакво право да критикуваш.

Истината обаче е, че разумна алтернатива НЯМА, защото винаги когато се появят пари, раздавани по някаква схема, веднага ще се появят и хора, търсещи как да злоупотребят с тези пари. Следователно виновни са не схемите на разпределение, а ХОРАТА, КОИТО ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ТЯХ. Тях ще ги има винаги. Те са БОКЛУКА на нашето общество, и за съжаление ги има както сред арендаторите, така и сред пчеларите.
    Аз предложението съм го дал преди няколко страници, но за който го е пропуснал ето го пак:

Рапицата и слънчогледа да се възприемат като традиционни медоноси и да бъдат изключени от списъка за субсидиране. Да се взимат предвид като брой засяти медоноси, но техните площи да не подлежат на субсидиране. Към този списък може да се добавят и люцерната и лавандулата, които въобще пък не видях в списъка след статията. Давам пример:
    Фермера Х засява традиционно 500 дка. слънчоглед и 300 дка. рапица обаче желае да получи субсидия за медоноси и засява и 400 дка. култура от списъка на разрешени за субсидиране медоноси. Сключва договор с пчелар чийто семейства отстоят на изискуемото разстояние и получава субсидия за 400 дка. по 14 евра. Трябва само да се измисли начин да не играят с 2 дка. слънчоглед 3 дка. рапица и 1000 дка медонос за субсидиране. Примерно условие - Площите за отглеждане на културата за субсидиране да не надхвърля с повече от 10 % общата площ на традиционните медоноси. Тоест в случая 300 дка. рапица+500дка. слънчоглед +10%= 880 дка максимално допустима площ за субсидиране.
    Пример 2
    Фермера У засява 800 дка слънчоглед и 300 дка с медонос от списъка и 400 дка с друг медонос от списъка. Получава субсидия за двете култури от списъка без да получава за слънчогледа. Площта на двете да не надвишава площта на слънчогледа (традиционния медонос) с повече от 10%

Няма време сега да изброявам всички положителни страни на това предложение и ще оставя вие да намерите отрицателните и довечера пак ще разсъждаваме.
    Обръщам се и специално към Матеев с въпрос защото той ги разбира тези работи. Даването на държавни пари на шейсетина процента от един сектор ежгодно, а оставянето на останалите четерситина процента да се оправят както могат не е грубо нарушаване на ПАЗАРНИТЕ ПРИНЦИПИ за които мноооооооооого пъти е ставало въпрос във форума и винаги е било ясно че те са в основата на развитието на всички сектори в икономиката?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Много ми е интересно как ще влязат в зърнарския сектор без участието на пчеларите, като основното условие да вземат парите зърнарите е да имат договори с пчеларите? Идеята, че зърнарите арендатори или собственици на земя ще се юрнат масово да градят пчелини за мен е смехотворна! Някакви други идеи?
    За да спре да ти изглежда смехотворна питай на ЛС Матеев на кого продаде преди 10-20 дни 150 кошера дадан-блат. Той ако реши може и да ти каже за каква сума става въпрос, но те уверявам че тя не е по силите дори и на напредналите в пчеларството.
    Моля този пост. да не се коментира повече.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    За да спре да ти изглежда смехотворна питай на ЛС Матеев на кого продаде преди 10-20 дни 150 кошера дадан-блат. Той ако реши може и да ти каже за каква сума става въпрос, но те уверявам че тя не е по силите дори и на напредналите в пчеларството.
    Моля този пост. да не се коментира повече.
    Как така няма да се коментира. Ти замесваш името ми в някаква едва ли не тъмна сделка, а после хайде да си мълчим.

Продадох 150-те кошера на човек, който искаше да ги купи. Не го познавам, но знам че е съществуващ пчелар, който вече има един пчелин. Сумата, за която ги продадох, беше компромисна (пазарна). Продадох пчелните семейства по 200 лв., а стиропорените кошери по 130 лева на старо (цената им в ново състояние е над 180 лв.). Та не разбрах какво нередно има в тази сделка, освен че същата цена ти я казах и на тебе, но ти отказа. Нима искаш да ти подарявам кошери и семейства?

По тази цена, която е взаимноизгодна (200 лв. семейство и 130 лв. за полистиренен ДБ кошер втора ръка струващ 180 лв. като нов) бих продал и на всеки един друг, който поиска да си купи. Дори мисля да пусна обява във форума - все пак имам за продан още около 350 ДБ кошера със семейства, които искам да ги продам и догодина да си заселя нови семейства, но вече в ЛР кошери.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не съм казал че е тъмна сделка. Чавека е собственик на няколко хиляди декара и арендатор на няколко десетки хиляди.
    Подготвят се.
    Грешно ди ме разбрал нищо против сделката

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Не съм казал че е тъмна сделка. Чавека е собственик на няколко хиляди декара и арендатор на няколко десетки хиляди.
    Подготвят се.
    Грешно ди ме разбрал нищо против сделката

Ами сметнал е човека, че за десетки хиляди декари няма да му стигнат всички кошери в околията и си купува допълнително. След време може и да съжалява.

В наше село също мисля, че кошерите идват малко за декарите, но на други места пък сигурно е обратно. Едно е сигурно ако тази субсидия просъществува, цената на пч. семейство ще върви нагоре.
    Винаги може по-добре.

Страница 15 от 20 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •