Иво, няма да те агитирам да спреш да третираш, но ако го правиш те съветвам да редуваш препаратите. и ако може наблягай на органичните киселини. А тимола го забрави.
Флувалинатът /Варотом / изобщо не е ефективен затова имаш проблеми с акара, забрави го този препарат. Ти третираш пролетта и си спокоен, а в същност семействата ти са доста опаразитени и колкото и добър препарат да сложиш края на лятото и началото на есента трудно ще ги изчистиш. Важното е Варостопа да успее да помогне на семейството да излюпи достатъчно здрава пчела и майката да спре да снася, като няма пило ще може да ги изчистиш напълно с оксалова или мравчена киселина. Четири години Варостопа на есен те е спасявал.
Различни търговски наименования, но с еднакъв генеричен препарат или с един и същ механизъм на действие. Ако човек изпие по едно хапче Асперан, едно Рувексин, Ацетизал, Тромбо АСС, Унирекс, Аспетин.... надявам се схванахте идеята....., ще нагълта една шепа хапчета, но в крайна сметка ще е изпил все едно и също ( е, донякъде) - все е Аспирин.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Според мен СР е едно от най-добрите средства в борбата с акара.Дори по-добро от третирането.Това те е спасявало в голяма степен според мен.
Много, много некоректно обобщение.Флувалинат , флуметрин са синтетични пиретроиди.Но не значи , че са едно и също.И досега още виси въпроса ми за конкретни известни изследвания за резистентност към флуметрин.Общите приказки и разсъждения , колкото и истински да изглеждат не са факти.За съжаление. Дай нещо различно от лично убеждение.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Не са лични убеждения. Просто след определен момент на излагане на една и съща информация ми писва. Аз не съм ви даскал за да ви набивам знанията в главата. Който иска да провери достоверността на едно твърдение ще ТРЯБВА ДА СЕ ПОТРУДИ, вместо да дава контра и мързеливо да чака отсрещната страна да го убеди в противното.
И този ред на мисли ето ти някои въпроси, върху които да се упражняваш:
Защо няма конкретни изследвания за негативното влияние на Флуметрин върху пчелите; защо няма изследвания доказващи наличието на резистентност на вароа към Флуметрин, като в същото време има е пълно с изследвания за Флувалината ?
Защо в държавите, където е вече акарите са придобили резистентност към Флувалинат, се е наложило регистрирането на (позволяването им за употреба) препарати на базата на Амитраз и Кумафос, но не е Флуметрин?
Защо има доказано съществуване на кръстосана резистентност между препаратите Флувалинат и Амитраз, но не и между Флуметрин и Флувалинат?
Зуница, понеже казваш че Флуметрин и Флувалинат не са един и същ препарат - съгласен съм, обаче кажи ми каква е разликата между тях?
Ако успееш да отговориш на този въпрос, аз ще ти кажа каква е разликата между Метандростенолон (първия в света стероид) и Метандиенон.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Колега, scutellator, от дълго време очаквам отговор от вида:
Научен колектив от световно известен или пък не толкова известен институт или учен в резултат на дългогодишен труд достигна до извода че, "Спрямо синтетичният пиретроид флуметрин е изградена резистентност".Или пък мъничко линкче към намека, дори на някой "мастит" американски пчелар , че флуметрин-а не става за борба с акара.
Да ама не...Вместо това само публицистика.Първо твърдиш , че сестрата на някой е... пък после искаш той да докаже, че няма сестра.
Не е сериозно...
![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))