Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
Колега аз сега давам 2 към 1 с съвсем малко лимонтозу на върха на чаената лъжичка, отглеждам пилото за зимовка очаквам да се излюпи в края на септември, но аз съм на юг много на юг и тук е топло и има прашец. в повечето случаи трябва да се престане с подхранването до 15 септември. Самия процес инвертаза е разграждане на захарозата, пчелата го прави с ензими а тия дето варят сладка и аз с киселина да некристаизира сиропа. Нектара от цвета има киселинен характер а захарния сироп леко основен, добавянето на киселина приближава химичния състав на захарния сироп до този на цветния нектар. Сега я отглеждам зимната пчела щото имаше късна паша доста и няма как.
За успешна зимовка са необходими 36 кв. дециметра пити или около 12 кг. мед.
Чел съм за инвертазата и,че пчелите я отделят при преработването на нектара и захарният сироп.За това в сиропа сложих мед както го пише в книгата тъй като меда съдържа този ензим.Проблема при мен беше,че бавно взимаха сиропа,но може би причината е,че семейството е по слабо.Иначе те имат около 10 кг.мед.Аз развитите семейства не ги подхранвам и не стеснявам гнездата,а магазините стоят отгоре и зимата.Знам,че много пчелари ще скочат срещу това.Но съм изчел доста литература и се ръководя по книги и статии,които на мен ми допадат.Знам,че ще кажат трябва да се правят пчели за зимата и т.н.,но те пак си ги правят.Март разпечатвам крайни пити за подбуждане. Какъв е резултата при мен на пролет:нисък подмор,развити семейства за акацията,даже миналата година вадих мед от овошките.Мога да кажа,че имам доста прилични добиви.Всеки има право да вярва или да не вярва.