Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 54 от 121 ПърваПърва ... 444525354555664104 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 531 до 540 от общо 1210
  1. #531
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това ще го проверим тази година. Миналата година го правихме на 70% и имаше известен процент взахарени бидони/хранилки/пити в кошера.Тази година ще го правя на 65% и напролет ще ти кажа резултата.

  2. #532
    Наблюдател
    Регистриран
    18.08.2014
    Мнения
    23
    Тази година имам отводки които захранвам с инверт за зимно запасяване, но тази сутрин забелязах по дъната че има кристали захар и като прегледах питите видях и там захаросани килийки.Ако някой знае как да не кристализира моля да сподели.

  3. #533
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    950
    Цитат Първоначално публикувано от Fogzyi Виж публикацията
    Тази година имам отводки които захранвам с инверт за зимно запасяване, но тази сутрин забелязах по дъната че има кристали захар и като прегледах питите видях и там захаросани килийки.Ако някой знае как да не кристализира моля да сподели.
    Очевидно е, че този инвертиран сироп е гаражно производство.
    Working....

  4. #534
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Мнения
    334
    Пчеларски район
    Айтос
    Като се съмняваш в производтеля, защо просто не си дадеш малко зор и да им даваш актвино захарен сироп 1/1 по 2-3 литра 2 пъти седмично...

  5. #535
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има си сложни графики, по които може да се разбере кога даден захарозо-глюкозо-фруктозен сироп (меда е такъв) има склонност да кристализира. Зависи от температурата, както и от различните съотношения на захароза, глюкоза, фруктоза и вода. Трудно е човек да се ориентира, но могат да се извадят някакви обобщени изводи, които да се използват в практиката.

    1. Колкото по-добре е инвертиран захарния сироп, толкова по-малка е вероятноста за кристализация.
    2. Колкото по-рядък сироп се дава на пчелите, толкова по-добре те го филтрират и инвертират, защото стотици пъти гълтат и плюят микрокапчиците сироп. При гъст сироп намесата на пчелите е по-малка, в резултат на което той получава по-малко инвертиращи ензими.
    3. При малки ежедневни дози сироп (под 800 ml) пчелните семейства имат достатъчно време да го обработят така, както трябва (стотици гълтания и плюене). При ударно подхранване (няколко литра в хранилката) пчелните семейства го обработват по съкратената процедура поради липса на време, което означава, че го запечатват недостатъчно добре инвертиран.
    4. Друг фактор е температурата. При силните семейства тя е висока в почти целия обем на кошера, а при слабите - само в зоната на пилото. При висока температура в центъра на гнездото (около 35 градуса) дори и взахарените килийки декристализират за 1-2 денонощия. Периферните пити с мед обаче са по-охладени и навлизат в зоната на кристализацията.
    5. Най-важният фактор е влажността на меда. Тука само 1-2% разлика могат да окажат огромно влияние дали меда ще кристализира или не. Самото запечатване на килийките с мед е именно поради тази причина - да се съхрани влажността на меда вътре в тях. При лошо восъкоотделяне (липса на паша) пчелите запечатват килийките със закъснение или дори с чужд восък, взет от някъде другаде, но това води до по-гъст запечатан мед, който има по-голяма склонност към кристализация.

    И последно - когато има микроцентрове на кристализация, тя се случва по-бързо и по-лесно. Когато пчеларя вади мед с центрофуга, в него се появяват такива микроцентрове (восъчни частици, прашинки и т.н.). И за да се забави кристализацията е редно меда да се филтрира с филтри с отвор около 80-100 микрона. Такива филтри задържат всички по-едри частици, но в същото време пропускат полените и не влошават качеството на меда. В самия кошер в пчелните килийки меда е перфектно филтриран (от пчелите), така че там ефекта от микроцентровете е минимален.

    Като цяло ако ще се прави ударно подхранване с гъст сироп, то този сироп трябва да е много добре инвертиран. Ако не е, то тогава подхранването трябва да става бавно (на малки ежедневни дози) и сиропа трябва да е по-рядък, за да принудим пчелите много пъти да го гълтат и плюят и така да добавят повече инвертиращи ензими в него.

  6. #536
    Наблюдател
    Регистриран
    18.08.2014
    Мнения
    23
    Един констатира факт, друг ме пита, защо и двамата обаче не се и опитаха да ми помогнат)
    Матеев благодаря за изчерпателния отговор, грешката ще бъде изчистена последната семица им давам по гъст сироп и може би е заради това.А не го и доизчаквам напълно да инвертира.

  7. #537
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Мнения
    306
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Направих инвертиран сироп,но пчелите трудно го взимат.От 1 литър за 5 дни са взели само половината.Трябва ли да го разредя и ако трябва с колко?Става въпрос за 1 отводка на 7 рамки.

  8. #538
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Мнения
    2,300
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ....
    3. При малки ежедневни дози сироп (под 800 ml) пчелните семейства имат достатъчно време да го обработят така, както трябва (стотици гълтания и плюене). При ударно подхранване (няколко литра в хранилката) пчелните семейства го обработват по съкратената процедура поради липса на време, което означава, че го запечатват недостатъчно добре инвертиран.
    .....
    Чак пък стотици гълтания и повръщания.... Това означава ли, че при силни паши (примерно акация), където магазините ги пълнят и запечатват в рамките на дни, медът остава не добре инвертиран.
    Аз бих поспорил по въпроса дали при слаб приток зреенето на меда пък не се извършва по "мързеливата" процедура, т.е. с големи интервали между различните фази на преработването на нектара в мед.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

  9. #539
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Чак пък стотици гълтания и повръщания.... Това означава ли, че при силни паши (примерно акация), където магазините ги пълнят и запечатват в рамките на дни, медът остава не добре инвертиран.....
    Точно така - при акациевата паша пчелите не насмогват с гълтането и плюенето, в резултат на което медът остава лошо инвертиран. Количеството на захарозата в него е завишено и достига до 10%. Това е отчетено от законодателя и той е разрешил акациевия мед да има до 10% захароза, докато при всички други видове мед максималното количество захароза трябва да е под 5%.

    А в реалноста ако пашата е слаба, но постоянна (напр. ливадна паша), то тогава количеството на захарозата в меда е от порядъка на 1.5 до 2%. При слънчогледа е малко по-високо и достига до 3.0-3.5%. Само при акациевата паша захарозата достига до 8-9%.

    Колкото до броя на гълтанията и плюенията - в главата ми е останало между 100 и 200 пъти. Не мога да се сетя за източника на тази информация, но ще поразровя да видя откъде съм го прочел.

  10. #540
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    ...Аз бих поспорил по въпроса дали при слаб приток зреенето на меда пък не се извършва по "мързеливата" процедура, т.е. с големи интервали между различните фази на преработването на нектара в мед.
    Медът се сгъстява по един единствен начин - ИЗПАРЯВАНЕ НА ВЛАГАТА ОТ НЕГО. За да се случи това, донесения от една пчела нектар (някъде около 40-60 mg) се приема на входа от 3-4 пчели, всяка от които го разпределя на още 3-4 малки капчици. Общо са около 10-15 капчици, всяка една около 3-4 mg. Тези капчици се разпределят по стените на килийките и там се оставят да изветряват (да се изпаряват). Дори и да не се появи нито една пчела, тези капчици постепенно ще изветреят (ще се сгъстят) и ще станат на мед, но с много висок процент на захароза. Младите пчели обаче си имат едно основно занимание - обикалят по тези капчици, гълтат ги и ги плюят отново на същото или на друго място. С това гълтане-плюене те добавят в меда инвертиращи ензими (инвертаза, диастаза и др.), минерали, витамини и т.н. Ако младите пчели са много, а меда за сгъстяване - малко, то тогава процеса на гълтане-плюене за всяка една капчица може да се случи до 200 пъти. Ако младите пчели са малко, а нектара е много, то тогава процеса на гълтане-плюене за всяка една капчица се случва само около 30-40 пъти. И в двата случая нектара става на мед, но в единия случай в него има повече захароза (лошо инвертиран), а в другия - по-малко (добре инвертиран).

    Това на което му викате ЗРЕЕНЕ НА МЕДА всъщност е процес на гълтане-плюене, който протича с различна скорост съобразно количеството на младите пчели, количеството на нектара, влажноста в кошера и дебита на вентилацията. Алгоритъма за това зреене е усъвършенствуван от еволюцията милиони години. В този алгоритъм преобладава КАЧЕСТВОТО (добро инвертиране) освен ако няма някаква много силна паша - тогава надделява КОЛИЧЕСТВОТО за сметка на качеството (много мед, но лошо инвертиран).

 

 
Страница 54 от 121 ПърваПърва ... 444525354555664104 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •