Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 188 от 683 ПърваПърва ... 88138178186187188189190198238288 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,871 до 1,880 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Debi Виж публикацията
    Вече се чудя дали да отварям този кошер.Толкова нерви и агресия няма,а и като цяло си е загуба на пчела.Ръкавиците ми се обсипват с жила и си давам сметка,че това е фира и отслабване на семейството.Скутелатор беше качил няколко снимки в тема за кипърски пчели,като ги гледам все едно моите "любимки" виждам.
    Debi,че то това си е живо наказание с този кошер.В предишни постове колеги ти предлагаха да смениш майката,само че се съмнявам при такава агресия дали ще я приемат.Може наистина да е някаква друга порода,ама кой знае.Повечето пчелари работим с метизирани пчели(кръстоски).До колкото знам,има пчелни семейства,които ако поради една или друга причина бъдат раздразнени пролетта могат да останат агресивни целия сезон.Аз бих го оставил без повече да го отварям и на пролет да се прецени, какво да се прави дали да се сменя майката и да се види дали пак са така агресивни. Причините за това положение може да са много,но така само по описание е трудно да се преценява.Ако обаче жилят и без да ги отваряш това вече е голям проблем.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Никога не съм напушвал през прелката, даже последно време и пушилката не паля а пчелите не ми обръщат внимание когато отварям кошера. Тази година имам 10тина ужилвания от 43 кошера. В началото като гледах ДБ и беше ужас, но след като минах на ЛР няма проблеми. Предполагам че тогава бяха агресивни защото при ваденето на 1вата и слагането на последната рамка е мачкане на пчели а при ЛР рамките са по удобни за работа.
    При ДБ е по удобно да се работи с малко по тънка преградна дъска която са се вади 1ва, но тогава не го знаех. Също в началото работех със страх, може и това да усещат. В момента кошерите са ми като тези на клиповете, една не излита, обикалят си по питите и не ги интересува, но при мен няма никакво мачкане на пчели. И една майка смених пролетта защото кошера беше агресивен.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Вместо високи обувки, с които лятото е ад... може да се ползват и ръкавели обути на краката и панталона загащен в тях. Ефекта е същия като с високи обувки, но няма запарване.

Аз ползвам подобни на тези:
    http://www.mevi-bg.com/Pages/rakavici.html

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    ... В началото като гледах ДБ и беше ужас, но след като минах на ЛР няма проблеми. Предполагам че тогава бяха агресивни защото при ваденето на 1вата и слагането на последната рамка е мачкане на пчели а при ЛР рамките са по удобни за работа...
    Ник, не схващам каква е разликата в рамките, това, че са по-къси едва ли е от голямо значение при ваденето.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Колкото по малка рамката по лесно се работи с нея.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Колкото по малка рамката по лесно се работи с нея.
    Може би си прав дотолкова доколкото медения венец при ДБ е по-голям от този при ЛР, а всъщност мачкането на пчели става точно на медения венец като се издърпва нагоре рамката(докъдето е уширителя), понеже той е надграден спрямо килийките за снасяне.

Потребител
    Регистриран
    09.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от IVO_3 Виж публикацията
    Debi,че то това си е живо наказание с този кошер.В предишни постове колеги ти предлагаха да смениш майката,само че се съмнявам при такава агресия дали ще я приемат.Може наистина да е някаква друга порода,ама кой знае.Повечето пчелари работим с метизирани пчели(кръстоски).До колкото знам,има пчелни семейства,които ако поради една или друга причина бъдат раздразнени пролетта могат да останат агресивни целия сезон.Аз бих го оставил без повече да го отварям и на пролет да се прецени, какво да се прави дали да се сменя майката и да се види дали пак са така агресивни. Причините за това положение може да са много,но така само по описание е трудно да се преценява.Ако обаче жилят и без да ги отваряш това вече е голям проблем.
    Иво всичките отводки ги взех от едно място.Умишлено попитах за породата...някакъв подвид на Карника...македонска или родопска...съвсем ми излезе от ума.Но имам доверие на човека,препоръча ми го приятел, а и се ползва с име в региона.Разбира се 100% гаранция няма.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Debi Виж публикацията
    Иво всичките отводки ги взех от едно място.Умишлено попитах за породата...някакъв подвид на Карника...македонска или родопска...съвсем ми излезе от ума.Но имам доверие на човека,препоръча ми го приятел, а и се ползва с име в региона.Разбира се 100% гаранция няма.
    Както и при хората, така и при пчелите може да са от едно и също място,но има добри и лоши.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    [QUOTE=Nik_m;70329]Никога не съм напушвал през прелката, даже последно време и пушилката не паля а пчелите не ми обръщат внимание когато отварям кошера. Тази година имам 10тина ужилвания от 43 кошера

Ужилванията , нямат връзка със системата кошери , все едно , колко катастрофи са станали с БМВ , Мерцедес или Москвич .
    Важна е , внимателната работа с пчеличките .

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    И аз имах един много лют кошер, но след като смених майката юни месец са кротки като агънца.Моят съвет е да смениш майката и нещата ще се оправят.
    Успех!

Страница 188 от 683 ПърваПърва ... 88138178186187188189190198238288 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •