Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Debi Виж публикацията
    Вече се чудя дали да отварям този кошер.Толкова нерви и агресия няма,а и като цяло си е загуба на пчела.Ръкавиците ми се обсипват с жила и си давам сметка,че това е фира и отслабване на семейството.Скутелатор беше качил няколко снимки в тема за кипърски пчели,като ги гледам все едно моите "любимки" виждам.
    Debi,че то това си е живо наказание с този кошер.В предишни постове колеги ти предлагаха да смениш майката,само че се съмнявам при такава агресия дали ще я приемат.Може наистина да е някаква друга порода,ама кой знае.Повечето пчелари работим с метизирани пчели(кръстоски).До колкото знам,има пчелни семейства,които ако поради една или друга причина бъдат раздразнени пролетта могат да останат агресивни целия сезон.Аз бих го оставил без повече да го отварям и на пролет да се прецени, какво да се прави дали да се сменя майката и да се види дали пак са така агресивни. Причините за това положение може да са много,но така само по описание е трудно да се преценява.Ако обаче жилят и без да ги отваряш това вече е голям проблем.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Потребител
    Регистриран
    09.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от IVO_3 Виж публикацията
    Debi,че то това си е живо наказание с този кошер.В предишни постове колеги ти предлагаха да смениш майката,само че се съмнявам при такава агресия дали ще я приемат.Може наистина да е някаква друга порода,ама кой знае.Повечето пчелари работим с метизирани пчели(кръстоски).До колкото знам,има пчелни семейства,които ако поради една или друга причина бъдат раздразнени пролетта могат да останат агресивни целия сезон.Аз бих го оставил без повече да го отварям и на пролет да се прецени, какво да се прави дали да се сменя майката и да се види дали пак са така агресивни. Причините за това положение може да са много,но така само по описание е трудно да се преценява.Ако обаче жилят и без да ги отваряш това вече е голям проблем.
    Иво всичките отводки ги взех от едно място.Умишлено попитах за породата...някакъв подвид на Карника...македонска или родопска...съвсем ми излезе от ума.Но имам доверие на човека,препоръча ми го приятел, а и се ползва с име в региона.Разбира се 100% гаранция няма.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Debi Виж публикацията
    Иво всичките отводки ги взех от едно място.Умишлено попитах за породата...някакъв подвид на Карника...македонска или родопска...съвсем ми излезе от ума.Но имам доверие на човека,препоръча ми го приятел, а и се ползва с име в региона.Разбира се 100% гаранция няма.
    Както и при хората, така и при пчелите може да са от едно и също място,но има добри и лоши.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    И аз имах един много лют кошер, но след като смених майката юни месец са кротки като агънца.Моят съвет е да смениш майката и нещата ще се оправят.
    Успех!

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Каква е разликата между кошер със 1 магазин и кошер със 2 магазина,каква е ползата от 2 магазин ?

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    [QUOTE=thegame999;70536]Каква е разликата между кошер със 1 магазин и кошер със 2 магазина,каква е ползата от 2 магазин ?
    Ползата е, че при силна паша няма да чакаш запечатване на първи магазин и слагаш втория. С един магазин губиш от общото количество събран мед. При слаба или провалена паша понякога и един магазин е много. Всичко си е според района, трябва да го познаваш...

Наблюдател
    Регистриран
    03.08.2014
    Цитирам известен потомствен пчелар и научен работник в института в Костинброд Панчо Запрянов:
    "Магазините(или медовите корпуси) са прикачния инвентар на един трактор колкото са повече толкова е по-ефективен"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от thegame999 Виж публикацията
    Каква е разликата между кошер със 1 магазин и кошер със 2 магазина,каква е ползата от 2 магазин ?
    Пчелите носят в кошера НЕКТАР, а не мед. Този нектар за да се превърне на мед, първо трябва да се ОБРАБОТИ. Обработката се извършва посредством разпределянето му по стените на килийките, където стои известно време, докато влагата се изпари. При това положение пчелите се нуждаят от МНОГО НА БРОЙ СВОБОДНИ КИЛИЙКИ за капчици нектар, които след сгъстяването се събират в ЕДНА ЕДИНСТВЕНА КИЛИЙКА МЕД.

Извод:
    Дори и да знаете, че от дадена паша ще бъде събран само 1 корпус (магазин) с мед, пак трябва да сложите втори, за да имат пчелите достатъчно свободни килийки за обработката на нектара. Ако това не го направите, ще имате по-малко направен мед, защото при задръстване на всички килийки с нектар пчелите просто спират да излитат за нов. Нещо повече - задръстват и майката, което пък води до силно отслабване на семейството 30-50 дена след пашата. Всеки ден със задръстена майка означава 1500-2000 по-малко пчели в семейството след 21 дена.

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    община Белоградчик
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    B]Извод:[/B]
    Дори и да знаете, че от дадена паша ще бъде събран само 1 корпус (магазин) с мед, пак трябва да сложите втори, за да имат пчелите достатъчно свободни килийки за обработката на нектара. Ако това не го направите, ще имате по-малко направен мед, защото при задръстване на всички килийки с нектар пчелите просто спират да излитат за нов. .
    Според мен , вторият магазин се слага под първия(може и върху първия, зависи от пчелите), когато вече първият е пълен , но не е запечатен. Целта е да стои от горе за дозапечатване.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Дори и да знаете, че от дадена паша ще бъде събран само 1 корпус (магазин) с мед, пак трябва да сложите втори, за да имат пчелите достатъчно свободни килийки за обработката на нектара. Ако това не го направите, ще имате по-малко направен мед, защото при задръстване на всички килийки с нектар пчелите просто спират да излитат за нов. Нещо повече - задръстват и майката, което пък води до силно отслабване на семейството 30-50 дена след пашата. Всеки ден със задръстена майка означава 1500-2000 по-малко пчели в семейството след 21 дена.
    Само лека корекция.Още преди да са изтекли тези 21 дена семейството ще руи.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •