Цитат Първоначално публикувано от Ilia Tsonev Виж публикацията
При разумен подход такава ситуация не би следвало да се получи. На практика на територията на страната са необходими опредлен оптимален брой пчлени семейства, за задоволително опрашване на растенията. Така, че по всяка вероятност ще има опредлен таван на броя на необходимите за страната пчлени семейства и около тази бройка ще се движи количеството на подкрепяните и стимулирани пчелни семейства. Ще има и изисквания към пчеларите по отношение на опит, знаия и умения да отглеждат опрашители. Това не отменая и добива на пчелни продукти, но това ще бъде като допълнителна дейност, а не основна. Ние българите първо мислим как можем да изхитруваме и да заобикулим законите, а всъщност ще си вкараме автогол. Ние трябва да пазим биоразнообразието за нашитъе деца и внуци. Не бива егоистично всичко да излапаме, а пък след нас и потоп. Това не е добра стратегия. След нас на нашата територия ще живеят нашите наследници. След като много ги обичаме, не трябва ли да им оставим природа и добра храна?
Ами точно за това става въпрос. По какъв критерий ще се определи тавана? Как ще се определи опита и уменията на отделния пчелар? Ето и конкретен пример: Колкото и не скромно да звучи имам образователен ценз по пчеларство имам и 10 пъти повече опит и стаж от г-н Матеев имам и много повече познания за пчелите от него, НО той има 100, а може би и 200 пъти повече кошери от мен. Е кой от нас е по-ефективен в опрашването на различните растения? Как справедливо да се поделят парите между нас?

Относно регистрацията. Не са проблем необходимите финансови средства. Мислч че са около 20 лв. Въпроса е, че срещу тях пчеларя не получава нищо на практика. На колко от вас е извърщен ДЕЙСТВИТЕЛЕН профилактичен преглед, както би следвало да бъде пролет и есен.

Г-н Матеев не съм платен агент, но за себе си, не намирам и един довод за това, че даването на пари ще има положителен ефект за българското пчеларство, но за сметка на това негативи, мога да ви изброя десетки.

П.с. А относно здравословния статус на пчелина ми, г-н Цонев, уверявам Ви че, е в пъти по -добър от този на много други знайни и незнайни "професионални" пчелари. Ако желаете заповядайте да вземете проби и ги изследвайте в която лаборатория в света решите.