Прочетох внимателно написаното от уважавания от мен г-н Цонев пространно обяснение на стратегията и не мога да не се съглася, че в основата си то е вярно. Да, опрашителната дейност на пчелите е важна за икономиката и до сега тя е възприемана като природна даденост и е неглижирана като резултат на целенасочения труд на пчеларите, който трябва да бъде заплатен. Но това някакси обръща наопаки цялата ми представа за основната цел на всеки пчелар, а именно добиването на мед и други пчелни продукти. Винаги съм мислел, че това е основната мисъл и грижа в главата на всеки пчелар - как да добие повече мед и да го продаде на една достойна цена. И в тази посока са били усилията на всички пчеларски организации до сега - да направят пчеларството по-ефективно и продуктивно, да се добиват повече пчелни продукти и с по-високо качество и респективно цена. И изведнъж така формулираната концепция оставя всичко това на заден план и издига на първо място опрашването като основна дейност на пчеларите, която трябва да ги превърне в печеливши земеделски стопани.
А от този пост оставам с впечатлението, че тази рязка промяна в посоката се приема с ентусиазъм и одобрение на повечето пчеларски организации в България. Ако наистина е така, то е поне странно. Защото това означава няколко неща:
1. Смяна на цялата политика на пчеларите за интензификация на пчеларския труд и увеличаване добива на качествен мед и насочването и към отглеждане на голям брой кошери и пчелни семейства.
2. Пренасочване на усилията от стационарно към подвижно пчеларство.
3. Пренасочване на майкоразвъдната дейност от пчели, носещи много мед към пчели с бърз цикъл на размножаване без отчитане на качествата им като медосбор.
4. Превръщането на България от изностител на качествен мед във вероятен вносител на евтини китайски заместители.
5. Други последици за целия сектор, които ми е трудно да предвидя.
Въпрос към г-н Цонев:
Кои европейски страни имат подобна концепция за развитие на пчеларството си като предимно опрашителна, а не медосборна дейност? Каква е европейската практика в тази посока и какви са европейските директиви? Съгласувана ли е тази концепция с тях?
Разбира се изказвам само личното си виждане и може би недоумението ми е породено от недостатъчното познаване на световните тенденции, за което моля предварително да бъда извинен.