Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 9 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 89
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    Ако не настъпи ледников период нещата се оправят с някой и друг килограм захар.
    Понякога и тя не помага.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Tarty, избери си едно добро семейство, отдели им майката на 3 пити в нов кошер. В стария кошер ще се заложат спасителни маточници. Малко преди да се излюпят майките, раздели семейството на 3-4 части с техните си маточници. После трябва да им се помага. Така от едно семейство ще получиш 4-5.
    Ако намериш семейство с роеви маточници, веднага го раздели на 4-5 части с неговите маточници.
    Трудно смятам до 60 (нямам толкова пръсти на ръцете и краката), така че ти трябва да прецениш колко семейства няма да ти носят мед, но ще ти дадат отводки.
    Успех

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Tarty, избери си едно добро семейство, отдели им майката на 3 пити в нов кошер. В стария кошер ще се заложат спасителни маточници. Малко преди да се излюпят майките, раздели семейството на 3-4 части с техните си маточници. После трябва да им се помага. Така от едно семейство ще получиш 4-5.
    Ако намериш семейство с роеви маточници, веднага го раздели на 4-5 части с неговите маточници.
    Трудно смятам до 60 (нямам толкова пръсти на ръцете и краката), така че ти трябва да прецениш колко семейства няма да ти носят мед, но ще ти дадат отводки.
    Успех
    Въпроса за мен е да си направя отводките,но и мед да изкарам.Две в едно :-) :-) :-) :-)

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Въпроса за мен е да си направя отводките,но и мед да изкарам.Две в едно :-) :-) :-) :-)
    Еее ти хем душата в рая хем х.я до края е нЕма как прежалваш добива на мед за сметка на увеличаване на бройката .

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    Еее ти хем душата в рая хем х.я до края е нЕма как прежалваш добива на мед за сметка на увеличаване на бройката .
    Защо не,всичко е възможно на този свят.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Ако имаш ЛР кошери можеш да ползваш тази технология: http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post60197

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Аз доколкото разбирам идеята на Слави е да си направиш отводките от 20-тина семейства(даже и по-малко), а от останалите да извадиш мед. Като се има впредвид колко ти е общата бройка на семействата няма да усетиш, че не си вадил мед от донорите, но пък ще си направиш отводките навреме и шанса да оцелеят е доста по-голям.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    В момента цъфти лавандулата и кориандъра но има два блока със сънчоглед който в момента е около 30 см височина,предполагам,че ще цъфне към 20 юли.Трябва да направя около 60 отводки,давайте мнения как да ги направя и да изкарам мед,че досега никога не е имало сънчоглед при мен.Ще съм благодарен да напишете по едно логично обяснение за метода който препоръчвате.
    Точно преди да цъфне слънчогледа изведи майките във отводка с по 1-2 рамки разновъзрастно пило.Основните сем.ще се позабавят 2-3 дена и след това ще заработят на слънчогледа.По този начин спира осеменяването и за седмица всичкото пило ще е запечатано,което ще освободи доста кърмачки за кърска работа.Която майка не се върне от оплождане,просто връщаш старата или придаваш оплодена.Майките в отводките ще искат помощ,като след пашата от останалите сем. взимаш по една рамка пило и рамка с мед и подсилваш.....Очаква те тежка зима-най вече за теб,а не за отводките.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    А,бе Радо,използвай тия препинателни знаци в тоя пусти български език,че такива неграмотници ,като мен, трудно схващаме какво искаш да ни кажеш.А от там ,не можем да използваме положителното от твоя пчеларски опит.Нищо лично,просто ни помогни.А иначе съм съгласен с теб–умряло пч. с–во е резултат на грешки на пчеларя.
    Ще си позволя да кажа няколко базови правила от Българския правопис. Дано не ми се разсърдят тези, които ги знаят.

1. След препинателен знак (точка, двуеточие, запетая, удивителна) винаги има интервал.
    2. Преди препинателен знак никога няма интервал.
    3. Запетайки се слагат, за да се разделят изреченията.
    4. Едно изречение има само един глагол (действие). Естествено има изключения, при които глаголите се обединяват с и, или.
    5. Ако няма глагол, няма изречение, следователно няма основание да се слага запетая.
    6. Вмъкнатите изречения задължително се разделят със запетаи от двете им страни.

Това е по памет отпреди 40-45 години. Надявам се да не греша някъде.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    Хем е така, хем не е така. Една ранна отводка по никакъв начин не влияе на медодобива от слънчоглед. Дори е полезна - има антироеви ефект. При много силните семейства дори могат да се дръпнат 2 отводки. Страда акациевата паша, но тя кога ли е била добра? Веднъж на 5 години може би.

Тази година аз дръпнах доста отводки от моите семейства. Загубих акациевата паша и на практика сведох почти всичките си семейства до ниво една силна отводка (3-4 рамки с пило и много стара пчела). Към днешна дата всички семейства са се възстановили. Пилото е много, а пчелата запълва и двата корпуса. Имам семейства на по 3 корпуса, дори и няколко такива на 4 корпуса. Слънчогледа при мене (в Ловеч) ще тръгне до 1 седмица и на практика 90% от семействата ми са готови да го посрещнат.

Около липата част от кошерите ми дадоха по 2 корпуса с мед, и това бяха именно кошерите, на които майката се беше изгубила по време на правенето на отводки. Направили са си маточници, но въпреки това продължават да работят с пълна мощност и са извадили повече мед от останалите. Сега за слънчогледа ще пробвам същата идея - ще им иззема майките и ще направя по една слаба отводка. Идеята е да освободя младите пчели на основния кошер да работят по събирането и обработката на меда, а след пашата отводката обратно ще я върна в кошера (ще направя обединение, при което по-добрата майка от двете ще победи) и в зимата се надявам да вляза със силни семейства.

Страница 5 от 9 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •