Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 89

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Въпроса за мен е да си направя отводките,но и мед да изкарам.Две в едно :-) :-) :-) :-)
    Еее ти хем душата в рая хем х.я до края е нЕма как прежалваш добива на мед за сметка на увеличаване на бройката .

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    Еее ти хем душата в рая хем х.я до края е нЕма как прежалваш добива на мед за сметка на увеличаване на бройката .
    Защо не,всичко е възможно на този свят.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
    Хем е така, хем не е така. Една ранна отводка по никакъв начин не влияе на медодобива от слънчоглед. Дори е полезна - има антироеви ефект. При много силните семейства дори могат да се дръпнат 2 отводки. Страда акациевата паша, но тя кога ли е била добра? Веднъж на 5 години може би.

Тази година аз дръпнах доста отводки от моите семейства. Загубих акациевата паша и на практика сведох почти всичките си семейства до ниво една силна отводка (3-4 рамки с пило и много стара пчела). Към днешна дата всички семейства са се възстановили. Пилото е много, а пчелата запълва и двата корпуса. Имам семейства на по 3 корпуса, дори и няколко такива на 4 корпуса. Слънчогледа при мене (в Ловеч) ще тръгне до 1 седмица и на практика 90% от семействата ми са готови да го посрещнат.

Около липата част от кошерите ми дадоха по 2 корпуса с мед, и това бяха именно кошерите, на които майката се беше изгубила по време на правенето на отводки. Направили са си маточници, но въпреки това продължават да работят с пълна мощност и са извадили повече мед от останалите. Сега за слънчогледа ще пробвам същата идея - ще им иззема майките и ще направя по една слаба отводка. Идеята е да освободя младите пчели на основния кошер да работят по събирането и обработката на меда, а след пашата отводката обратно ще я върна в кошера (ще направя обединение, при което по-добрата майка от двете ще победи) и в зимата се надявам да вляза със силни семейства.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •