Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 28 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 277

Тема: Маточници

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от bobi_cz Виж публикацията
    Днес от тоя кошер дето ви разправях излезна един рояк. Явно майките са започнали да се люпят и затова. След това като го проверих кошера имаше още 20 - сетина маточника . Унищожих ги всичките даже ми се люпеха и майки по ръцете. Без да искам изпуснах една майка в кошера, какво ще се случи със нея ? Дали утре отново няма да се рой ? ....
    А тоя излетелия рой беше се хванал на близо и го прибрах - доста силен изглеждаше, едвам се побра на 3 рамки.
    Ако ще се роЙ, ще го е направил веднага след като си го затворил. Ако все пак не е сторил това, през нощта ще се разберат майките които са останали в кошера коя ще е царицата и коя магарицата.

Абе кой каза, че ти е преподавателя по пчеларство?

Потребител
    Регистриран
    31.05.2015
    Пчеларски район
    Родопите
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ако ще се роЙ, ще го е направил веднага след като си го затворил. Ако все пак не е сторил това, през нощта ще се разберат майките които са останали в кошера коя ще е царицата и коя магарицата.

Абе кой каза, че ти е преподавателя по пчеларство?
    Доц. Пламен Петров. Ама за съжаление в часовете по пчеларство се задявахме с колежките и малкото научено от него до ден днешен се изпари, и остана само спомен за колежките

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Днес от тоя кошер дето ви разправях излезна един рояк. Явно майките са започнали да се люпят и затова. След това като го проверих кошера имаше още 20 - сетина маточника . Унищожих ги всичките даже ми се люпеха и майки по ръцете. Без да искам изпуснах една майка в кошера, какво ще се случи със нея ? Дали утре отново няма да се рой ? ....
    А тоя излетелия рой беше се хванал на близо и го прибрах - доста силен изглеждаше, едвам се побра на 3 рамки.
    що ги унищожаваш маточниците ако имаш празни съндъци прави отводки за 10 дена имаш кошер с оплодена майка

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    що ги унищожаваш маточниците ако имаш празни съндъци прави отводки за 10 дена имаш кошер с оплодена майка
    Ха, ха. Майки има - сандъци няма. Сандъци има - пчели няма. Пчели има - рамки няма, рамки има - пило няма, пило има - място няма, място има - средства няма, средства има - време няма.... Егати занаята.

Потребител
    Регистриран
    31.05.2015
    Пчеларски район
    Родопите
    Така си е. Иначе направих 2 отводки от тая пчела която беше много силна, едвам се побираше на 11 рамки. Проблема при нас е че няма градеш, слагаш основи за градене те ги дупчат. Пашата току що настъпва, може би от сега ще започнат да градят. Друго неясно ми се върти по главата, колегата solaris60 може би ще ми помогне. Чудя се дали да им слагам магазини на тия двата кошера единия е със 7 рамки почти запълнени с пчели, но с неоплодена майка. Другия е на 6 рамки с оплодена майка. Виждам че носят мед по питите. Дали ще стане така че ще ги запълнят и майките няма да има къде да снасят?

Благодаря за отговорите колега.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Така си е. Иначе направих 2 отводки от тая пчела която беше много силна, едвам се побираше на 11 рамки. Проблема при нас е че няма градеш, слагаш основи за градене те ги дупчат. Пашата току що настъпва, може би от сега ще започнат да градят. Друго неясно ми се върти по главата, колегата solaris60 може би ще ми помогне. Чудя се дали да им слагам магазини на тия двата кошера единия е със 7 рамки почти запълнени с пчели, но с неоплодена майка. Другия е на 6 рамки с оплодена майка. Виждам че носят мед по питите. Дали ще стане така че ще ги запълнят и майките няма да има къде да снасят?

Благодаря за отговорите колега.
    Метни им по един - нищо не губиш. Само не разбрах толкова побират кошерчетата или може и да се разширява?

Потребител
    Регистриран
    31.05.2015
    Пчеларски район
    Родопите
    Метни им по един - нищо не губиш. Само не разбрах толкова побират кошерчетата или може и да се разширява?
    Кошерите са Дадан Блат, единия 12 рамков , другия 10. Пак споменавам че им слагам основи, ама не градят все още. Колебая се за магазините, защото като ги сложа да не им забавя развитието.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Кошерите са Дадан Блат, единия 12 рамков , другия 10. Пак споменавам че им слагам основи, ама не градят все още. Колебая се за магазините, защото като ги сложа да не им забавя развитието.
    А сироп слагаш ли им? Сега след акацията е малко безпашев период и иска малко сироп за да градят. Все пак развиваш кошер. Да им забавиш развитието? Аз имам 7-маци които тази година се отчетоха с един магазин с 11 рамки, а един захвана и втори, но не стигна времето за да го довърши. И така ще си останат да зимуват - без разширяване. Затуй, че слагай магазините и да се надяваме на паша.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    с по 100-150 грама сироп като ги подкрепиш ще почнат да градят

Потребител
    Регистриран
    31.05.2015
    Пчеларски район
    Родопите
    А сироп слагаш ли им? Сега след акацията е малко безпашев период и иска малко сироп за да градят. Все пак развиваш кошер. Да им забавиш развитието? Аз имам 7-маци които тази година се отчетоха с един магазин с 11 рамки, а един захвана и втори, но не стигна времето за да го довърши. И така ще си останат да зимуват - без разширяване. Затуй, че слагай магазините и да се надяваме на паша.
    То тука в Родопите няма акация, единстовеното което има е сливи за пролетта и ливади за главна паша, която сега започва. Пък и температурите са ниски, вечер падат под 14 градуса.
    А това как да стане хем да ги подхранвам със сироп, хем да им сложа магазини.

Страница 7 от 28 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •