Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
Аз ако съм на теб щях да пробвам поне един кошер като в първи корпус ще смъкна всичко открито пило и преградни дъски никакви празни рамки за снясяне на майката ако пашата вече е започнала и не очакваш паша след месец в втори корпус само празни и рамки с запечатано пило и магазини.Понякога трябва да се пробва нещо различно в което не вярваме или в което не са ни учили и може да се получат нещата но дори и да не стане това е просто един кошер аз обаче гарантирам ,че се получава.
Забрави да споменеш за ХР между първи и втори копус. Това си е един вид демариране. Дистанциране на запечатаното пило.
Всичко зависи от силата на семейството и от ПАШАТА. Силните семейства си работят и в двата корпуса. Средните са проблемни.
Пробвал съм всякакви варианти и продължавам да експериментирам. Тази година реших всичките семейства да ги развия на два ЛР корпуса за плодник , за да развия по-силни семейства за ливадната паша, защото ми е основната паша и от горе магазини с малки рамки, които много по-бързо пълнят и запечатват и се вади мед от рамки, в които не се е гледало пило. До преди две години демарирах всичко наред и общо взето не успяваха да запечатат всичкия мед в по-големите рамки. Ето, пак от пашата и от района зависи. Иначе демарирането ми допада като вариянт за развиване на силно семейство и като противороеви метод.