Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 52
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от petrov_ Виж публикацията
    Преди седмица от четерите по силни кошера направих по една отводка с маточник и все още не знам дали са се оплодили всички майки и изобщо дали са приели маточниците,а тази седмица имам още един кошер който си прави самосмяна но е слаб и не ми се иска от него да правя отводка.Та идеята ми е да стръскам една рамка пчели и един маточник,и ако нещо е станало с отводките да имам резервна майка.Но нямам и празен кошер,мисля да ползвам някакво импровизирано съндъче.Все още съм начинаещ и за вас може да изглежда елементарно но за мен не е и затова търся помощ от вас напредналите пчелари.
    Ако е толкова голям проблем, можеш и в някакво сандъче да ги вкараш.
    Проблемът не е в количеството пило, а в количеството пчела нужна за отглеждането му.
    Майката ще ти нацвъка една рамка с яйца за нула време, но са нужни пчели за отглеждането. Старите пчели трудно отглеждат пило, защото нямат нужните запаси от протеин, витамини и минерали. Сега проблема е само вечер пчелите да поддържат температурата. Можеш да им помогнеш със стиропор 10см външно. Майка отгледана в студено време, в кошер с акарициди и стари рамки - за нищо не става.
    Като стръскаш тази рамка, пчелите в семейството донор може да не могат да покриват пилото и/или да го хранят качествено и е абсолютно същата работа и това с нищо не ти помага. Семейството донор може да има абортирано пило и да не дава Господ някоя болест.
    Според мен просто вземи рамката с пчелите по нея и си направи отводка. Виж колко рамки имаш с пчели в кошера донор, но най-вероятно ще са достатъчно. Хранене, хранене, хранене и много търпение.
    Малки пчелни семейства не се получават само при избрани майкопроизводители и ако пчеларстваш като тях, то резултата ще бъде същия. Показах и видео, нямам какво повече да кажа.
    Ето и Матеев изкара дните, какво повече да искаш.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Наблюдател
    Регистриран
    10.03.2014
    Здравейте колеги,получиха се нещата с пренасяне на съндъчетата на по голямо разстояние ,но се появи и нещо друго, бяха се захванали около 10ина съндъчета на пчелина кадето са сформирани,върна се старата муха по нейните си кошери и останаха тези 10ина съндъчета с по една шепа муха и майката,даже започнаха да си градят и рамките с основи, но установявам че в едните мухата се увеличава а в други намалява.Мисля че има налитане от едно в друго съндъче.Но защо??? Феромоните на майката не би требало да да имат значение, нали е останала само младата нелетяща пчела???

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ustata Виж публикацията
    .Мисля че има налитане от едно в друго съндъче.Но защо??? Феромоните на майката не би требало да да имат значение......???
    Че защо да нямат значение? Някои майки наистина привличат повече пчели към себе си, докато други имат склонност да ги губят. Тук не става въпрос за подредба на кошерите и налитане, а за "умишленно" направен избор от пчелите (всъщност когато една пчела е болна, тя също има склонност да напуска кошера си и да отиде в друг като "троянски кон").

Ако съндъчетата ти са наредени близко едно до друго и особенно ако някои майки са започнали да снасят по-рано от другите, тогава е напълно нормално да има налитане.

Другата възможна причина е да не става въпрос за налитане, а за различие при заселването. Когато пилото в съндъчетата е с различна възраст, в някои от тях започват да се люпят пчелички, докато в други ще закъснее и дотогава пчелите ще продължават да намаляват.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от siko13 Виж публикацията
    Тия немските пчели, май нямат жила.
    Само дето по нервност приличат повече на италианки, отколкото на Карника. Те обичат при преглед да се реят така без посока из въздуха.

Иначе, ако това са им топ пчеларите, само мога да си представям на какво ниво е хоби пчеларството в Австрия. Което пък от друга страна е показателно колко елементарно е всичко, щом дори и хора без да са увладяли "висшия пилотаж" в дълбочина, успяват и им се получават нещата.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ако съндъчетата ти са наредени близко едно до друго и особенно ако някои майки са започнали да снасят по-рано от другите, тогава е напълно нормално да има налитане.

Това с налитането го нямате за нищо. Как ей тъй ще вземе да и хрумне и да налети в другия кошер, че и е по хубаво. Все едно аз да налетя на комшийката в апартамента или да ида да се настаня у Матеев, че е примерно по - богат от мен и условията у тях са по добри.

Наблюдател
    Регистриран
    10.03.2014
    Ам че какво лошо има За комшйките предполагам нема да имат нищо против, ама за Матеев ...... незнам

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Че защо да нямат значение? Някои майки наистина привличат повече пчели към себе си, докато други имат склонност да ги губят. Тук не става въпрос за подредба на кошерите и налитане, а за "умишленно" направен избор от пчелите (всъщност когато една пчела е болна, тя също има склонност да напуска кошера си и да отиде в друг като "троянски кон").

Другата възможна причина е да не става въпрос за налитане, а за различие при заселването. Когато пилото в съндъчетата е с различна възраст, в някои от тях започват да се люпят пчелички, докато в други ще закъснее и дотогава пчелите ще продължават да намаляват.
    Сещам се за африканизираните майки. Пчелари твърдяха, че майка с 10-20 пчели застава на прелката на чужд кошер и я пъхат вътре все едно е тяхната. После убиват майката домакин и семейството приема чуждата.
    Не знам дали е истина или просто се опитват да си обяснят как се африканизират семейства. Може би става въпрос за феромони и пчелите избират по-силната майка.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Сещам се за африканизираните майки. Пчелари твърдяха, че майка с 10-20 пчели застава на прелката на чужд кошер и я пъхат вътре все едно е тяхната. После убиват майката домакин и семейството приема чуждата.
    .

Темата за африканските пчели е дълга и там работят съвсем други инстинкти. Физиологично и физическиса също по-различни от европейските.
    http://link.springer.com/article/10....040-004-0753-1
    http://www.ibra.org.uk/articles/Fema...zed-honey-bees

Обърни внимание на текста под снимките http://www.beesource.com/point-of-vi...ant-honey-bee/
    И особенно на ето тази:
    http://www.beesource.com/files/oster...nticola-33.jpg

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Това с налитането го нямате за нищо. Как ей тъй ще вземе да и хрумне и да налети в другия кошер, че и е по хубаво. Все едно аз да налетя на комшийката в апартамента или да ида да се настаня у Матеев, че е примерно по - богат от мен и условията у тях са по добри.
    Факт е, че по време на оплождане се губят известен процент от майките. Говорим за 20-30%. Също така е факт, че никой не знае защо това се получава, в резултат на което всеки започва да разтяга локуми и да изказва предположения, вместо голи истини.

Аз започнах тази година да правя статистика върху голям брой семейства (отводки), за да си изясня кой фактор тежи повече и кой - по-малко. За съжаление имам само първоначални и непотвърдени данни. Засега мога само да кажа, че определено наличието на ориентири спомага за повишаване на процента на оплодените майки. Това са данни от миналата година. Тогава бях струпал отводките встрани от кошерите около един висок храст (туфа). Ами наистина при тях се оплодиха над 80%. Другото добро оплождане получих в пчелин, по периферията на който имаше гора (тоест високи хаотично разположени ориентири). В пчелините с идеално подредени в редици кошери и без дървета процента на оплождане беше доста по-нисък.

Тази година пробвам следната концепция, но все още нямам надеждни резултати:
    1. Всеки един мой фибранен нуклеус има нарисуван от предната си страна някакъв символ (буква, цифра или друг символ). Също така и цветовете на символите са различни. Това го видях в един клип в You Tube. Не знам дали ще помогне, но го направих.
    2. Гледам нуклеуса да не е допрян до кошера. Това обаче все още не знам дали помага.
    3. Прелката на нуклеуса е обърната в обратна посока от тази на кошера. Това обаче все още не знам дали помага.
    4. Пробвах с нуклеуси, които са на палет далеко от основните кошери. Това обаче все още не знам дали помага.

В следващите дни ще заложа и още експерименти. Засега първоначалните данни, които имам, потвърждават само факта, че наличието на БЛИЗЪК ВИСОК ОРИЕНТИР спомага за повишаване на процента на оплождане. При това ориентирите трябва да са ХАОТИЧНИ, а не подредени. Ако излезе нещо ново - ще напиша.

Много сериозни съмнения храня, че голяма част от неуспешните оплождания (изчезване на майката) се дължат на това, че пчелите не харесват генетичните качества на новата майка. По някакъв начин те разпознават, че майката не е от тяхната раса, порода, линия или както там се нарича, и това е един от основните фактори за нейното убиване.

Както и да е. В случая говорим за вероятности, а за да бъдат те измерени е необходино да се направят ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО НЕЗАВИСИМИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, посредством които да могат да се извадят репрезентативни (достоверни) статистически заключения. За хубаво или за лошо съм се заел с тези изследвания, защото и аз самият се опитвам да отсея пчеларските локуми, които се разтягат във форума, от истинската и надеждната статистическа информация.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от petrov_ Виж публикацията
    Преди седмица от четерите по силни кошера направих по една отводка с маточник и все още не знам дали са се оплодили всички майки и изобщо дали са приели маточниците,а тази седмица имам още един кошер който си прави самосмяна но е слаб и не ми се иска от него да правя отводка.Та идеята ми е да стръскам една рамка пчели и един маточник,и ако нещо е станало с отводките да имам резервна майка.Но нямам и празен кошер,мисля да ползвам някакво импровизирано съндъче.Все още съм начинаещ и за вас може да изглежда елементарно но за мен не е и затова търся помощ от вас напредналите пчелари.
    Аз направих почти същото.От силно семейство ,което прави самосмяна имаше 4 излишни маточника в долния край на една от плодниковите пити.Имаше и една пита с доста голям маточник по средата,която оставих за самосмяната.За самосмяната съдя по това,че майката беше осакатена от едната страна(скъсано крило и липсващ крак) и продължаваше да снася.Изрязах 4-те маточника и ги сложих по два в отделни сандъци с една пита с пило и пчели от силен кошер,обградена с пита мед и пита с прашец.Това действие го направих на следващия ден ,за да разберат пчелите че са осиротели.Все още не знам дали маточниците са приети.Не съм слагал повече пити с пило за да не си отслабвам основните семейства,тъй като искам да извадя акациев мед.Дано разсъжденията и действията ми да са правилни.Има доста опитни колеги тук,моля за мнение дали съм постъпил правилно.Така или иначе след 2 дни ще разбера дали съм успял да съхраня хубавите маточници и да си направя отводки.

Страница 4 от 6 ПърваПърва ... 23456 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •