Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 52

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    03.06.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Една рамка пило, няколко маточника и 1-2-3 рамки мед и прашец(другите рамки в кошера са празни за градеж). Клипа го снимах вчера, значи около месец е минало. -> https://www.youtube.com/watch?v=6hDVafwqx-E
    Не само, че ще оцелее, но и мед може да се изкара от такова семейство. Няма нужда от малки кошерчета(оплодно и нуклеус), ако нямаш намерение да го продаваш и ако имаш празни кошери.
    Каква е разликата между загубата на стръскани пчели и една рамка с пило? Ако майката е добра, в момента няма да могат да и насмогнат.
    Преди седмица от четерите по силни кошера направих по една отводка с маточник и все още не знам дали са се оплодили всички майки и изобщо дали са приели маточниците,а тази седмица имам още един кошер който си прави самосмяна но е слаб и не ми се иска от него да правя отводка.Та идеята ми е да стръскам една рамка пчели и един маточник,и ако нещо е станало с отводките да имам резервна майка.Но нямам и празен кошер,мисля да ползвам някакво импровизирано съндъче.Все още съм начинаещ и за вас може да изглежда елементарно но за мен не е и затова търся помощ от вас напредналите пчелари.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от petrov_ Виж публикацията
    Преди седмица от четерите по силни кошера направих по една отводка с маточник и все още не знам дали са се оплодили всички майки и изобщо дали са приели маточниците,а тази седмица имам още един кошер който си прави самосмяна но е слаб и не ми се иска от него да правя отводка.Та идеята ми е да стръскам една рамка пчели и един маточник,и ако нещо е станало с отводките да имам резервна майка.Но нямам и празен кошер,мисля да ползвам някакво импровизирано съндъче.Все още съм начинаещ и за вас може да изглежда елементарно но за мен не е и затова търся помощ от вас напредналите пчелари.
    Ако броим за нулев ден деня, в който се прави отводка с маточник, то тогава оплождането на майките обикновенно се извършва в 8-мия или в 9-тия ден. Това по мои лични статистически наблюдения върху голям брой отводки.

В ден 3 или 4 се прави преглед дали майката се е излюпила и дори може да се маркира, защото нейното търсене все още е лесно (пчелите все още са малко).

В ден 11 може да се провери дали майката се е оплодила. Ако да - то тогава се наблюдават еднодневни, двудневни и тридневни яйца.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Ако е толкова голям проблем, можеш и в някакво сандъче да ги вкараш.
    Проблемът не е в количеството пило, а в количеството пчела нужна за отглеждането му.
    Майката ще ти нацвъка една рамка с яйца за нула време, но са нужни пчели за отглеждането. Старите пчели трудно отглеждат пило, защото нямат нужните запаси от протеин, витамини и минерали. Сега проблема е само вечер пчелите да поддържат температурата. Можеш да им помогнеш със стиропор 10см външно. Майка отгледана в студено време, в кошер с акарициди и стари рамки - за нищо не става.
    Като стръскаш тази рамка, пчелите в семейството донор може да не могат да покриват пилото и/или да го хранят качествено и е абсолютно същата работа и това с нищо не ти помага. Семейството донор може да има абортирано пило и да не дава Господ някоя болест.
    Според мен просто вземи рамката с пчелите по нея и си направи отводка. Виж колко рамки имаш с пчели в кошера донор, но най-вероятно ще са достатъчно. Хранене, хранене, хранене и много търпение.
    Малки пчелни семейства не се получават само при избрани майкопроизводители и ако пчеларстваш като тях, то резултата ще бъде същия. Показах и видео, нямам какво повече да кажа.
    Ето и Матеев изкара дните, какво повече да искаш.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Аз направих почти същото.От силно семейство ,което прави самосмяна имаше 4 излишни маточника в долния край на една от плодниковите пити.Имаше и една пита с доста голям маточник по средата,която оставих за самосмяната.За самосмяната съдя по това,че майката беше осакатена от едната страна(скъсано крило и липсващ крак) и продължаваше да снася.Изрязах 4-те маточника и ги сложих по два в отделни сандъци с една пита с пило и пчели от силен кошер,обградена с пита мед и пита с прашец.Това действие го направих на следващия ден ,за да разберат пчелите че са осиротели.Все още не знам дали маточниците са приети.Не съм слагал повече пити с пило за да не си отслабвам основните семейства,тъй като искам да извадя акациев мед.Дано разсъжденията и действията ми да са правилни.Има доста опитни колеги тук,моля за мнение дали съм постъпил правилно.Така или иначе след 2 дни ще разбера дали съм успял да съхраня хубавите маточници и да си направя отводки.

Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Хубаво е да ги местиш по-далечко от основния пчелин,защото летящите пчели се връщат в старите кошери и в последствие изнасят всичкия мед на новосъздадената отводка. Аз също ги правя с малко пчела и след оплождането винаги мога да ги подсиля.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Майките се оплождат в полет,а не в кошера.Търтеите може да бъдат от всякаде.

Добре че го има форума, за да науча и аз нещо ново. До сега съм се заблуждавал, че ориентирите в пчелина, спомагат за успешното завръщане от "брачния полет" на младите майки. А то се оказва че всъщност влияели на самото осеменяване на майката. Благодарско за инфото.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Аз направих почти същото.От силно семейство ,което прави самосмяна имаше 4 излишни маточника в долния край на една от плодниковите пити.Имаше и една пита с доста голям маточник по средата,която оставих за самосмяната.За самосмяната съдя по това,че майката беше осакатена от едната страна(скъсано крило и липсващ крак) и продължаваше да снася.Изрязах 4-те маточника и ги сложих по два в отделни сандъци с една пита с пило и пчели от силен кошер,обградена с пита мед и пита с прашец.Това действие го направих на следващия ден ,за да разберат пчелите че са осиротели.Все още не знам дали маточниците са приети.Не съм слагал повече пити с пило за да не си отслабвам основните семейства,тъй като искам да извадя акациев мед.Дано разсъжденията и действията ми да са правилни.Има доста опитни колеги тук,моля за мнение дали съм постъпил правилно.Така или иначе след 2 дни ще разбера дали съм успял да съхраня хубавите маточници и да си направя отводки.

Не издържах от любопитство и прескочих до село тази вечер да видя дали съм направил успешен опит.Оказа се ,че имам две млади майки и много малко пчели около тях ,защото бяха така или иначе една пита с пчели.Сега искам да попитам дали търтеите от съседните кошери ще осеменят майките тъй като в новото семейство са единични бройки?Ако ще разчитам на тези търтеи само,дали не трябва да сложа по две пити с пило пред излюпване с пчели за да си стане отводка и да има пчели,които да развиват бъдещото пило?Моля за съвети,тъй като процедирам за първи път по този начин.Предварително благодаря за съветите ,колеги!

Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Изчакай да се оплодят и тогава ще подсилиш а може да се наложи и да ги обедидниш ако не се върне едната.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    Цитат Първоначално публикувано от redbull Виж публикацията
    Изчакай да се оплодят и тогава ще подсилиш а може да се наложи и да ги обедидниш ако не се върне едната.
    А търтеите от съседните кошери помагат ли в оплождането на майките?Видях много малко търтеи(както и пчели) около майките и затова се чудя дали да не сложа някоя пита с пило и пчели и търтеи?

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •