Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 40 ПърваПърва ... 12202122232432 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 396
    Матеев има въпрос към теб. Когато ти и бизнес пчеларите колеги минат изцяло на пластмаса, какво ще си правите восъка? Предполагам ще го продавате. А това дали дали няма да свали цената? Сега тя е "висока" защото има търсене, но няма предлагане. Когато вие големите спрете да търсите восък и в същото време започнете да бълвате огромни количества (нали сте големи) дали цената му няма да се срине буквално? И тогава сметката пак става друга.

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Матеев много си прав.Scutellator много си прав.И двамата бяхте в Плевен на Изложението тази година, но не знам някой от Вас, дали се разходи да види восъка ,който се изкупи.Слънцето през него прозираше, много парафин, черен и миришеше. Гнилец и прочие. И така накрая какво да си купим - PVC или ВО? Цветков, от добре си направи сметката кое колко струва. От пет години работя с Крумов по въпроса за PVC основи. Повече ВО няма да влезе в кошерите ми след това , което съм видял на Изложението в Плевен. С уважение МУХОЗОЛ - НАЙ-ДОБРОТО ЛЕКАРСТВО.

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Извинявай те забравих за тези които се притесняват за цената на восъка ? Ако църквата започне да купува български восък , а не китайски цените ще се запазят . И когато влезеш в божия храм няма да смърди на парафин а на божи пчелен елексир.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012

Трябва помощ

Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    ... Само трябва да се спазват следните условия:
    1. Никога да не се поставят за градеж едновременно пластмасови и восъчни основи (аз лично не съм градил восъчни от 5 сезона и никога не бих се върнал на ...
    Слагам в плодник ДБ, по средата на затворено пило от восъчни основи, пластикови основи за градеж - не градят, залагат маточници (днеска изръазал един куп такива) Основи стават като преградни дъски. Слагам во втори корпус само пластикови основи ДБ - не идват изобщо да градът. Нямам думи как мога да разширя семейство с тези основи? (всички напръскани с прополисова тинктура) SOS!!!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
    Слагам в плодник ДБ, по средата на затворено пило от восъчни основи, пластикови основи за градеж - не градят, залагат маточници (днеска изръазал един куп такива) Основи стават като преградни дъски. Слагам во втори корпус само пластикови основи ДБ - не идват изобщо да градът. Нямам думи как мога да разширя семейство с тези основи? (всички напръскани с прополисова тинктура) SOS!!!
    Те и на восъчните нещо не им обръщат внимание. При мен е така за други не знам.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    1. По време на роева треска трудно ще накараш кошер да гради ( или да гради правилно ), ако ще и супервосъчни основи да му дадеш.
    2. Основи за градеж се слагат между две пити с ОТКРИТО, а не ЗАКРИТО пило.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Освен това:
    3. Някои породи пчели имат по-обилно восъкоотделяне и не бива да се разчита, че всяко семейство ще дава едни и същи резултати( това Scutelator- a може да го обясни по-подробно).
    4. На всяко семейство му се придават основи за градеж, когато то е готово за това (достатъчен брой млади пчели, липса на роева треска, наличие на обилна паша ), а не на всяка цена ( щото комшията вече е сложил основи ).
    5. Градежа е по-добър в горния корпус заради по-добрия микроклимат там. Дори Дадан-блатаджиите педпочитат да спускат плодниковите пити "през магазин"
    6.И т.н. и т.н.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Освен това:...
    5. Градежа е по-добър в горния корпус заради по-добрия микроклимат там...
    Имате предвид това кое казали на Матеев? -
    Матеев, можеш да изграждаш и цели корпуси наведнъж. Просто първата пита трябва да е изградена и с пило. От там нататък пчелите си знаят работата
    И какво точно това означава - * първата пита* ? Имате предвид слагаме тази пита по средата на втория корпус (при дву корпусна система) с пластикови основи от две страни, и слагаме над плодника?

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Имате предвид това кое казали на Матеев? -
    И какво точно това означава - * първата пита* ? Имате предвид слагаме тази пита по средата на втория корпус (при дву корпусна система) с пластикови основи от две страни, и слагаме над плодника?
    Ако искаш да изграждаш по този начин трябва да имаш достатъчно силен кошер. Под "първа пита" имам предвид крайните пити( независимо от коя страна, най-добре и от двете страни по една). Бързината на градежа не е главоломен, просто не се налага да добавяш периодично пити за градене, а ги слагаш наведнъж. Предимството тук е, че пчелите не ги прогризват. А и всеки знае, че за изграждането на една пита (пластм. или восъчна ) отива доста храна. Значи трябва да има и сериозна паша или помощ от пчеларя. Аз си позволявам да сложа цял корпус наведнъж едва към 22 юни, дотогава по една две на седмица според семейството.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    2. Основи за градеж се слагат между две пити с ОТКРИТО, а не ЗАКРИТО пило.
    При пооставане за градеж пластмасови основи в втория/горния корпус (по средата на ОТКРИТО пило), ограничавате ли маика в долния с ганеманова решетка?

***Аз преди използване на пластмасови основи правил разширение по такъв начин и всичко работило като часовник:
    Кога всички междуредия в плодника пълни с пчели, слагам во втория корпус ОТКРИТО пило (1-2 пити на всеки 9-ти ден), а в долния восъчни основи по средата на ЗАКРИТО пило. Ганеманова решетка задължителна - маика роботи само в долния корпус. Втория корпус, след малко стават напълно празен от пило и пчели слагат там мед + слагам 1-2 медени наставки , кога втория корпус пълен. (маика винаги в долния под ганеманова решетка) Кога пити напълно запечатени - свалям втория корпус и медени наставки и центрофугирам всичко.

Страница 22 от 40 ПърваПърва ... 12202122232432 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •