Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 396

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012

Трябва помощ

Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
    ... Само трябва да се спазват следните условия:
    1. Никога да не се поставят за градеж едновременно пластмасови и восъчни основи (аз лично не съм градил восъчни от 5 сезона и никога не бих се върнал на ...
    Слагам в плодник ДБ, по средата на затворено пило от восъчни основи, пластикови основи за градеж - не градят, залагат маточници (днеска изръазал един куп такива) Основи стават като преградни дъски. Слагам во втори корпус само пластикови основи ДБ - не идват изобщо да градът. Нямам думи как мога да разширя семейство с тези основи? (всички напръскани с прополисова тинктура) SOS!!!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
    Слагам в плодник ДБ, по средата на затворено пило от восъчни основи, пластикови основи за градеж - не градят, залагат маточници (днеска изръазал един куп такива) Основи стават като преградни дъски. Слагам во втори корпус само пластикови основи ДБ - не идват изобщо да градът. Нямам думи как мога да разширя семейство с тези основи? (всички напръскани с прополисова тинктура) SOS!!!
    Те и на восъчните нещо не им обръщат внимание. При мен е така за други не знам.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Те и на восъчните нещо не им обръщат внимание. При мен е така за други не знам.
    Като се замисли човек , то и във восъчните основи восъка е колкото в пластмасовите.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    1. По време на роева треска трудно ще накараш кошер да гради ( или да гради правилно ), ако ще и супервосъчни основи да му дадеш.
    2. Основи за градеж се слагат между две пити с ОТКРИТО, а не ЗАКРИТО пило.

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Освен това:
    3. Някои породи пчели имат по-обилно восъкоотделяне и не бива да се разчита, че всяко семейство ще дава едни и същи резултати( това Scutelator- a може да го обясни по-подробно).
    4. На всяко семейство му се придават основи за градеж, когато то е готово за това (достатъчен брой млади пчели, липса на роева треска, наличие на обилна паша ), а не на всяка цена ( щото комшията вече е сложил основи ).
    5. Градежа е по-добър в горния корпус заради по-добрия микроклимат там. Дори Дадан-блатаджиите педпочитат да спускат плодниковите пити "през магазин"
    6.И т.н. и т.н.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Освен това:...
    5. Градежа е по-добър в горния корпус заради по-добрия микроклимат там...
    Имате предвид това кое казали на Матеев? -
    Матеев, можеш да изграждаш и цели корпуси наведнъж. Просто първата пита трябва да е изградена и с пило. От там нататък пчелите си знаят работата
    И какво точно това означава - * първата пита* ? Имате предвид слагаме тази пита по средата на втория корпус (при дву корпусна система) с пластикови основи от две страни, и слагаме над плодника?

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Имате предвид това кое казали на Матеев? -
    И какво точно това означава - * първата пита* ? Имате предвид слагаме тази пита по средата на втория корпус (при дву корпусна система) с пластикови основи от две страни, и слагаме над плодника?
    Ако искаш да изграждаш по този начин трябва да имаш достатъчно силен кошер. Под "първа пита" имам предвид крайните пити( независимо от коя страна, най-добре и от двете страни по една). Бързината на градежа не е главоломен, просто не се налага да добавяш периодично пити за градене, а ги слагаш наведнъж. Предимството тук е, че пчелите не ги прогризват. А и всеки знае, че за изграждането на една пита (пластм. или восъчна ) отива доста храна. Значи трябва да има и сериозна паша или помощ от пчеларя. Аз си позволявам да сложа цял корпус наведнъж едва към 22 юни, дотогава по една две на седмица според семейството.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Внимавайте като си поръчвате основи и рамки от чужбина. Гледайте размерите много внимателно.

http://sweetbeekeeping.en.alibaba.co...059/frame.html
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Гледам това "китайче" и си мисля: "Кога ли ще им узрее в главите идеята, че рамките и основите могат да се правят от един и същ материал с една операция? Две в едно за еднократно ползване!"
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Гледам това "китайче" и си мисля: "Кога ли ще им узрее в главите идеята, че рамките и основите могат да се правят от един и същ материал с една операция? Две в едно за еднократно ползване!"
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •