Освен това:
3. Някои породи пчели имат по-обилно восъкоотделяне и не бива да се разчита, че всяко семейство ще дава едни и същи резултати( това Scutelator- a може да го обясни по-подробно).
4. На всяко семейство му се придават основи за градеж, когато то е готово за това (достатъчен брой млади пчели, липса на роева треска, наличие на обилна паша ), а не на всяка цена ( щото комшията вече е сложил основи ).
5. Градежа е по-добър в горния корпус заради по-добрия микроклимат там. Дори Дадан-блатаджиите педпочитат да спускат плодниковите пити "през магазин"
6.И т.н. и т.н.
Имате предвид това кое казали на Матеев? - И какво точно това означава - * първата пита* ? Имате предвид слагаме тази пита по средата на втория корпус (при дву корпусна система) с пластикови основи от две страни, и слагаме над плодника?
Ако искаш да изграждаш по този начин трябва да имаш достатъчно силен кошер. Под "първа пита" имам предвид крайните пити( независимо от коя страна, най-добре и от двете страни по една). Бързината на градежа не е главоломен, просто не се налага да добавяш периодично пити за градене, а ги слагаш наведнъж. Предимството тук е, че пчелите не ги прогризват. А и всеки знае, че за изграждането на една пита (пластм. или восъчна ) отива доста храна. Значи трябва да има и сериозна паша или помощ от пчеларя. Аз си позволявам да сложа цял корпус наведнъж едва към 22 юни, дотогава по една две на седмица според семейството.
Внимавайте като си поръчвате основи и рамки от чужбина. Гледайте размерите много внимателно.
http://sweetbeekeeping.en.alibaba.co...059/frame.html
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Гледам това "китайче" и си мисля: "Кога ли ще им узрее в главите идеята, че рамките и основите могат да се правят от един и същ материал с една операция? Две в едно за еднократно ползване!"
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Значи са узрели преди мен! Браво на тях, но и на мен, че мисля в правилната посока!![]()
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
При пооставане за градеж пластмасови основи в втория/горния корпус (по средата на ОТКРИТО пило), ограничавате ли маика в долния с ганеманова решетка?
***Аз преди използване на пластмасови основи правил разширение по такъв начин и всичко работило като часовник:
Кога всички междуредия в плодника пълни с пчели, слагам во втория корпус ОТКРИТО пило (1-2 пити на всеки 9-ти ден), а в долния восъчни основи по средата на ЗАКРИТО пило. Ганеманова решетка задължителна - маика роботи само в долния корпус. Втория корпус, след малко стават напълно празен от пило и пчели слагат там мед + слагам 1-2 медени наставки , кога втория корпус пълен. (маика винаги в долния под ганеманова решетка) Кога пити напълно запечатени - свалям втория корпус и медени наставки и центрофугирам всичко.
"2. Основи за градеж се слагат между две пити с ОТКРИТО, а не ЗАКРИТО пило." - това докато семейството се развие напълно
А след това работя така: http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post60197
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))